joi, 31 august 2017

Pentru vise frumoase, un patut pentru bebe perfect. Dar cum il alegem?

In primele luni de viata, patutul pentru bebe reprezinta universul pentru cel mic. Este locul in care viseaza, plange, primeste atentie din partea tuturor celor din jur si in care creste cat ai clipi, devenind din ce in ce mai mare. Astfel ca achizitia unui patut pentru bebe devine primordiala pentru viitorii parinti, care doresc ca cel mic sa fie in siguranta pe timpul noptii si sa descopere lumea zambind confortabil in camera in care patutul atrage privirile tuturor celor care ii trec pragul.

Dar cum pe piata exista atat de multe modele de patuturi pentru bebe, cum alegi produsul potrivit? Este intrebarea pe care si-o pun toti parintii, mai ales din cauza faptului ca o astfel de achizitie este destul de costisitoare. Iata cateva sfaturi:

Trebuie sa stiti de la inceput ce tip de patut doriti: clasic (din lemn), pliabil, transformabil, de tip baldachin, suspendat.
  • Patut clasic, din lemn: este cel mai popular si cunoscut dintre toate tipurile de patuturi pentru bebe, cu pereti laterali detasabili sau nu, confectionati din zabrele de lemn.
  • Patutul pliabil: din schelet metalic, cu husa din material textile. Are diverse optiuni si este ideal pentru calatorii, ocupand putin spatiu. Mai mult decat atat, patutul pliabil se tranforma in tarc de joaca prin indepartarea cosului de dormit. Cele mai multe au si masuta pentru infasat.
  • Patutul transformabil: marele avantaj al acestui tip de patut pentru bebe este ca, spre deosebire de celelalte, recomandate pana la varsta de 3 ani, cel pliabil se poate transforma, astfel incat copilul sa poata dormi in el si dupa varsta mentionata anterior, uneori chiar si pana la adolescenta.
  • Patut de tip baldachin: optiunea pentru un astfel de tip tine de gustul fiecaruia. Avantajul unui patut de tip baldachin este acela ca ii creeaza celui mic un sentiment de intimitate mai mare.
  • Patut suspendat: se gasesc rar pe piata romaneasca. Avantajul unui patut suspendat este acela ca bebelusul se leagana singur in timpul somnului atunci cand se misca, simuland astfel miscarile din burtica mamei.
La ce trebuie sa va ganditi dupa ce ati ales tipul de patut pentru bebe? Iata cateva sugestii care vor asigura dezvoltarea sanatoasa si siguranta copilului dumneavoastra:

  • Analizati cu atentie marginile si cautati un model care sa aiba o protectie a acestora. Nu de alta, dar bebelusii au tendinta sa muste marginile patutului pentru bebe atunci cand pot ajunge la ele.
  • Aveti grija ca peretii laterali sa permita circulatia buna a aerului. Daca patutul este din material textil, alegeti unul care sa aiba toti peretii din plasa.
  • Este de preferat ca patutul pentru bebe sa aiba roti detasabile sau cu opritoare, pentru ca s-ar putea sa vreti sa il mutati in alta camera si va va fi mult mai usor astfel. Mai mult decat atat, daca patutul are roti se poate sterge mai usor praful de sub el.
Daca sunteti in cautarea unui patut pentru bebe, descoperiti modelele de la Noriel! Au preturi accesibile si sunt tare interesante. In plus, veti gasi acolo o multime de alte lucruri pentru a completa camera lui bebe: comode, dulapuri, masa pentru infasat, corpuri de luminat, lenjerii. Produsele pentru bebelusi pe care trebuie sa le cumperi stim ca sunt numeroase, dar cu Noriel e simplu sa cumperi tot ce-i trebuie celui mic.
La comenzi de minimum 150 de lei, transportul este gratuit oriunde in tara.

luni, 10 iulie 2017

Biciclete, trotinete, role si alte jucarii de exterior pentru copii

Stiu ca toti ne dorim sa avem copii perfecti din toate punctele de vedere: sa fie destepti, culti, bine crescuti, curajosi, ascultatori, inalti, puternici, atletici, note mari la scoala si super rezultate la sport.

Intreaga viata insa, a noastra dar si a lor, este despre decizii. Intr-un fel sau altul, suntem de cele mai multe ori, rezultatul deciziilor luate in trecut, indiferent ca suntem destul de sinceri fata de noi, astfel incat sa acceptam asta sau nu. Intreaga viata insa este despre decizii si incepand de la nasterea copiilor nostri si pana la o anumita varsta, noi decidem si pentru ei. Si ar fi bine sa ne asiguram ca decidem bine, ca o facem avand toate datele si alegerile noastre sunt responsabile. Daca pot fi perfecte? NU, nu exista asa ceva, pot doar fi bune si dupa ce au fost rumegate indeajuns. Dar de ce am luat acest lucru in discutie? Daca mai aveti putina rabdare, va veti lamuri. Exista o lege in logica, ce spune ca atunci cand afirmi ceva, negi contrariul. Pare...logic, nu? Daca spun ca afara este noapte, implicit spun ca afara nu este zi. Cam asa este si cu deciziile: uneori alegerile noastre sunt antitetice: nu poti sa ai un copil curajos si fricos in acelasi timp, care este independent dar care te asculta, care este sincer dar stie si cand sa minta sau sa omita, sa fie "smecherash" si care sa invete bine si care sa faca sport bine si care sa socializeze si sa fie sufletul petrecerilor si care sa aiba si timp sa se relaxeze si sa stea pe telefon si sa se joace pe consola si sa fie mare sportiv. Decizii, decizii, viata este ca un sirag lung al deciziilor si calitatea respectivului sirag este dat de calitatea respectivelor parti componente, deciziile.

Eu spre exemplu, relativ la ce am discutat mai sus, sunt convins ca ambii mei copii vreau sa faca sport la varsta asta: sa se miste, sa alerge, sa sara, sa se dezvolte, sa isi formeze o statura si o pozitie a corpului si o atitudine ce nu se poate obtine, din punctul meu de vedere decat prin sport, prin miscare. Mai mult decat atat, sunt convins ca un sportiv bun intr-un anumit domeniu, poate destul de usor sa se "converteasca", sa aiba rezultate cel putin decente si in alt domeniu sportiv: pentru ca intr-un fel sau altul, sportul este despre corp, despre muschi, despre inaltime, despre fibra si apoi despre cerebral si psihic si asa mai departe. Dar copiii se dezvolta si cresc cand sunt copii. Spre exemplu apreciez maxim sahul, am jucat la nivel competitiv, dar cred ca la varsta asta este mai important mersul pe bicicleta, baschetul, fotbalul, mersul pe trotineta sau role ori tricicleta...chiar nu conteaza, important este sa faca sport si sa se dezvolte, sa creasca, sa aiba un corp frumos si armonios.

Ok, haideti sa va dau un exemplu concret, l-am invatat in joaca pe fiul meu cand avea 3 ani, sah. L-am invatat atat de bine incat in 6 luni, s-a clasat in primele 5 locuri pe sector, in conditiile in care a jucat cu copii cu 3-4 ani mai mari. Si totusi il las sa faca sah doar 1 ora pe saptamana iar in restul timpului prefer sa se duca la baschet sau sa iasa in parc si sa alerge si sa isi exerseze mersul pe bicicleta, role, trotineta, sa se joace cu rachetele de badminton sau pur si simplu sa faca balonase, doar sa stea afara. De ce, ma veti intreba sau va veti intreba, de ce sa faci asta mai ales daca respectivul copil are talent la sah si isi doreste sa invete. E foarte simplu: creste si se dezvolta pana la 18 ani, sah insa poate sa joace si la 80. Invers nu se poate, nu il va ajuta cu nimic daca va fi un super jucator de sah, cocosat la 18 ani sau avand o inaltime sub medie cu toate complexele ce intervin intr-o atare situatie. Si invers nu se poate, degeaba face baschet la 18 ani, nu se va ma inalta.

Am facut peste 20 de ani de sport de performanta si credeti-ma ca stiu ce inseamna, sfatul meu: lasati copiii sa alerge, sa faca sport, sa stea in parc, sa se joace cu jucarii de exterior, acum cand sunt copii este timpul potrivit pentru acest lucru.

Haideti sa va fac si cateva recomandari privitoate la jucarii de exterior, jucarii pentru parc, pe categorii de jucarii:

Biciclete pentru copii

Triciclete copii

Si la Noriel, magazinul pe care vi-l recomandam din nenumarate motive pentru achizitia acestor jucarii de exterior si accesorii, copiii pot gasi multe alte motive de a sta afara si a se juca: masinute si vehicule copiicasute de copiileagane si toboganearticole plaja si piscinabaloane de sapun.

Permiteti-mi va rog ca in incheiere sa va arat si cateva produse din categoria jucariilor de exterior pentru copii, cu detalii:

bicicleta copii Star Wars - 16 inch


Intr-o galaxie indepartata... Daca cel mic este fascinat de Star Wars, atunci bicicleta pentru copii de la TOIMSA reprezinta jucaria de exterior pe care o va adora in acest sezon. Colorata, interesanta, ii va oferi un stop de originalitate in timpul plimbarilor alaturi de prieteni si de familie. E usor sa faci sport cu zambetul pe buze atunci cand personajele preferate din Star Wars te insotesc! Realizata din materiale de calitate, cu scaun si ghidon ajustabile, cu frana pe ambele roti, bicicleta pentru copii Star Wars de la TOIMSA reprezinta achizitia perfecta pentru cei mici.May the force be with you! Specificatii tehnice:
  • Cadru din metal
  • Cauciucuri gonflabile
  • Diametru roti 16 inch (40 cm)
  • Aparatori noroi fata si spate
  • Aparatoare lant
  • Spite si jante metalice
  • Roti ajutatoare (detasabile)
  • Scaun ajustabil
  • Ghidon ajustabil cu manere ergonomice
  • Frana de mana pe ambele roti
Produs recomandat copiilor cu varsta intre 5 si 8 ani sau cu inaltimea intre 105 si 115 cm. 

Bicicleta copii Mickey Mouse 12 inch

Pedaleaza de zor cu bicicleta pentru copii Mickey Mouse! Colorata, fabricata din materiale de calitate, garanteaza ore intregi de distractie si de sport pentru copilul dumneavoastra. Iar laudele nu vor mai conteni la adresa bicicletei lui personalizate, cu personajul preferat al copiilor venit direct de pe micile ecrane pe bicicleta lui. Usoara, aceasta ofera siguranta celor mici, care se avanta de cele mai multe ori si se lasa furati de viteza pe care o pot prinde alaturi de prietenii cei mai buni. Pentru plimbari linistite si pentru o viata sanatoasa, bicicleta pentru copii Mickey Mouse reprezinta alegerea perfecta.
Specificatii tehnice:
  • Cadru din metal
  • Cauciucuri din spuma
  • Diametru roti 12 inch (30 cm)
  • Aparatori noroi fata si spate
  • Aparatoare lant
  • Spite si jante din material plastic
  • Roti ajutatoare (detasabile)
  • Scaun ajustabil
  • Ghidon ajustabil cu manere ergonomice
  • Frana de mana
Produs recomandat copiilor cu varsta intre 3 si 5 ani sau cu inaltimea pana la 100 cm. 

Bicicleta copii Disney Princess 12 inc

Bicicleta pentru copii Disney Princess de la TOIMSA este ideala pentru orice fetita. Imprimata cu personajele ei preferate, printesele Disney, ea va putea sa descopere lumea ca o printesa, asa cum este orice fetita din orice familie. Colorata, realizata din materiale de calitate, bicicleta pentru copii Disney Princess va aduce un zambet imens pe chipul oricarei fetite. Cu scaun si ghidon ajustabile, cu frana de mana pe ambele roti si cu multe alte caracteristici, reprezinta achizitia perfecta pentru sezonul cald.Specificatii tehnice:
  • Cadru din metal
  • Cauciucuri din spuma
  • Diametru roti 12 inch (30 cm)
  • Aparatori noroi fata si spate
  • Aparatoare lant
  • Spite si jante din material plastic
  • Roti ajutatoare (detasabile)
  • Scaun ajustabil
  • Ghidon ajustabil cu manere ergonomice
  • Frana de mana
Produs recomandat copiilor cu varsta intre 3 si 5 ani sau cu inaltimea pana la 100 cm. 


Tricicleta copii Smart Trike Glow Touch Steering 4 in 1, Red

Tricicletele smarTrike Glow Touch Steering 4-in-1 au un model premium ideal pentru bebelusii si copiii intre 10 luni si 3 ani, cu foarte multe accesorii, inclusiv:Tehnologia patentata Touch Steering care va permite sa ghidati tricicleta precum un carucior.Buton navigator rosu pentru o tranzitie usoara de la etapa "carucior" la etapa "tricicleta".Smart Trike Glow creste alaturi de copilul dumneavoastra de la 10 luni la 3 ani si prezinta urmatoarele avantaje:Tehnologie patentata Touch SteeringManer parental telescopicCopertina extensibila cu protectie UVButon navigator rosu pentru o tranzitie usoara de la modul "carucior" la modul "tricicleta"Roti din cauciucScaun extra capitonatAmortizorCentura de siguranta tip ham in 3 puncteSuport pentru picioare pliabilGeanta pentru parintiGeanta mare pentru depozitareTricicleta creste alaturi de copil in 4 etape:Etapa 1 - tricicleta controlata de parinti: La 10 luni copilul este asezat confortabil pe scaunul capitonat cu spatar inalt. In aceasta etapa, parintele controleaza tricicleta complet.Etapa 2 - tricicleta ghidata: Odata ce copilul a crescut suficient (+18 luni), spatarul inalt este indepartat, in timp ce bara de protectie protejeaza copilul. Parintii controleaza tricicleta complet.Etapa 3 - tricicleta de antrenament: La 24 de luni, pliati suportul pentru picioare si lasati copilul sa invete sa pedaleze.Etapa 4 - tricicleta clasica: La 36 de luni, indepartati manerul parental, rotiti butonul navigator rosu si transformati tricicleta din modul "carucior" in tricicleta clasica.Copilul dumneavoastra se poate plimba acum singur!Dimensiuni (L x l x H): 94 x 45 x 102 cmGreutate: 6.87 kg

sâmbătă, 8 iulie 2017

Sterilizator pentru biberoane electric sau cel pentru cuptorul cu microunde? Ce alegem si de ce?

Atunci cand este mic, bebe are nevoie de tot felul de produse care nu doar ii asigura o dezvoltare sanatoasa, dar il si tin departe de imbolnavire. In primele luni de viata, asa cum parintii o stiu deja, sistemul imunitar al celui mic nu este suficient dezvoltat. In traducere, se poate imbolnavi foarte usor.
Tocmai de aceea este necesara achizitionarea unui sterilizator pentru biberoane, pentru ca toate produsele pentru hranire si, in general, toate obiectele cu care intra in contact, sa fie sterilizate si sa nu il puna pe bebe in pericol.

Spre exemplu, alta regula stiuta de parinti este aceea ca un biberon nu se foloseste pentru doua mese consecutive si ca ele trebuie sa fie sterilizate dupa fiecare masa, pentru ca bacterii precum E.coli si Staphylococcus sa nu se dezvolte. Astfel, un sterilizator pentru biberoane, devine nu un moft, ci o necesitate pentru parinti.
Pe piata din Romania se gasesc numeroase modele si apare intrebarea <<Dar cum aleg cel mai bun sterilizator pentru biberoane?>>. Raspunsul este unul simplu si tine, de cele mai multe ori, de preferintele parintilor, dar si de bugetul pe care sunt dispusi sa il aloce pentru achizitionarea unui sterilizator pentru biberoane. De remarcat faptul ca, de cand nu a mai fost inclus in categoria de accesorii pentru cei mici, un sterilizator pentru biberoane poate fi si foarte ieftin.

Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand cauti un sterilizator pentru biberoane:

· sa fie fabricat din materiale fara BPA

· sa permita introducerea de accesorii (odata cu diversificarea alimentatiei apar si alte lucruri care trebuie sa fie sterilizate, precum lingurite si castronase)

· sa permita introducerea a mai multor biberoane, de diverse marimi

· sa consume putin curent electric

· sa se opreasca automat dupa terminarea procesului de sterilizare

Gama este variata, dar doua dintre modele sunt preferate de parinti: sterilizatoarele electrice si cele pentru cuptorul cu microunde. Motivul? Sunt practice, iar procesul de sterilizare dureaza mai putin.

Spre exemplu, un sterilizator pentru biberoane electric incalzeste apa la temperaturi foarte mari, producand astfel aburii care distrug microorganismele care se depun in biberoane si pot steriliza si accesorii. Ai nevoie doar de putina apa si de o sursa de curent pentru a folosi un astfel de sterilizator pentru biberoane.
Mai mult decat atat, ele pot fi luate usor in vacanta si folosite la drumuri mai lungi. Sunt practice, asadar. Au o multime de functii care faciliteaza folosirea lui, deci viata parintilor si sanatatea lui bebe (display LED, afisaj digital, semnale vizuale si sonore, accesorii lavabile). Durata maxima de sterilizare este de 8 minute.

De cealalta parte este cel pentru cuptorul cu microunde. Se aseamana cu sterilizatorul pentru biberoane de tip electric, doar ca el nu se conecteaza la priza, ci se foloseste in cuptorul cu microunde, care se afla in majoritatea caselor romanilor. Intr-un vas care se inchide ermetic se pun obiectele care se doresc a fi sterilizate si inca un vas cu apa. Acest tip de sterilizator pentru biberoane se introduce in cuptorul cu microunde si se lasa maximum 12 minute. Si gata!

Sanatatea lui bebe este primordiala, iar la Noriel preturile pentru un sterilizator pentru biberoane este foarte bun. Trebuie doar sa te hotarasti asupra unui model, care crezi ca ti se potriveste cel mai bine.

Indiferent ca vrei sa achizitionezi un sterilizator pentru biberoane electric sau un sterilizator pentru microunde la Noriel ai o gama larga de sterilizatoare din care sa alegi.

joi, 6 iulie 2017

Afla cate ore trebuie sa petreaca un copil la televizor sau calculator

Telecomanda si mouse-ul au pus stapanire pe copilul tau, care a uitat ce inseamna sa bata mingea pe maidan sau sa sara coarda in fata blocului. E bine sa schimbi macazul si sa reduci drastic orele pe care cel mic le petrece lipit de ecran sau monitor.

Copiii iubesc televizorul si calculatorul de la cele mai fragede varste si, pe masura ce cresc, petrec tot mai mult timp conectati la o lume imaginara sau virtuala. Din pacate, orele pe care le dedica filmelor, desenelor animate sau jocurilor pe calculator nu le aduc distractie sau buna dispozitie, ci au efecte mult mai grave asupra dezvoltarii lor.

O zi intreaga la televizor
Un studiu facut in 2003 de Fundatia Kaiser Family din Statele Unite aducea la lumina cifre alarmante in ceea ce priveste orele petrecute de cei mici la televizor. Doua treimi din copiii pana in 3 ani stateau doua ore pe zi la televizor. Aproape toti copiii pana in 6 ani aveau 2 ore de desene animate sau filme in program, in timp ce in cazul celor de peste 8 ani, timpul petrecut in fata ecranului TV ajungea la 4 ore la care se mai adaugau alte 2 de jocuri pe computer. Ce-i drept, datele se refera la Statele Unite, dar trendul e valabil in lumea intreaga.

Cand e prea mult?
Fara indoiala televizorul poate fi si un bun mediu de educare. Atat timp cat cel mic nu isi petrece toata ziua pe canalele cu desene animate, ci cateva ore la emisiuni educative. Limita intre ceea ce e normal si educativ si ceea ce poate fi periculos si nociv este insa foarte fina. De dragul piciului, care are dotari de geniu si stie deja sa invarta pe degete programele pe calculator de la 4-5 ani, esti tentat ca parinte sa lasi de la tine si sa ii mai dai voie “un pic”.

Micutii pana in varsta de 2 ani are trebui sa nu aiba in program nici un minut in fata televizorului. Primii doi ani din viata unui copil sunt cei mai importanti in dezvoltarea sa fizica si sociala, in deprinderea comportamentului si a limbajului. Programele de la televizor sau jocurile de pe calculator, oricat de colorate si amuzante ar fi, nu fac decat sa stea in calea dezvoltarii piciului, privandu-l de interactiunea cu alti copii, cu familia, cu jocurile noi.

Nici dupa ce implineste 2 ani, nu este indicat sa il lasi prea mult sub vraja persoanjelor de la televizor. O ora, maxim doua ore de desene animate (fara batai si personaje dubioase) sunt suficiente.

Pe masura ce creste, orele petrecute la televizor sau la computer trebuie controlate, pentru ca ii rapesc unui copil din timpul pe care ar trebui sa il petreaca la joaca in aer liber (unde face miscare), din timpul petrecut alaturi de alti copii de varsta lui sau timpul dedicat temelor.
Pericolele ascunse ale televizorului si calculatorului…

Rezultate slabe la invatatura
E de la sine inteles ca timpul petrecut la televizor sau la calculator le fura copiilor din orele pe care ar trebui sa le foloseasca pentru lectii sau pentru lectura. In plus, televizorul sau calculatorul ii deprind cu metoda “raspunsului pe tava”. Cum sa mai ai rabdare sa inveti, cand totul iti poate fi explicat intr-o pagina pe Google sau intr-o ora de documentar? Un studiu publicat in 2010 in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane arata ca prea mult timp petrecut la televizor la varsta de 2 ani poate duce la probleme legate de concentrare si de studiu la scoala, atunci cand ajunge la varsta de 10 ani.

Obezitate
Cu cat stau mai mult la televizor si la calculator, cu atat copiii devin mai sedentari si mai lipsiti de chef de joaca si socilaizare. Bicicleta, rolele, mingea sau coarda sunt lasate in debara si sunt inlocuite de sotronul cu mouse-ul pe ecran sau de cursele de masini in reteta. In plus, mai exista si tentatia “ciugulitului” in fata ecranului. Astfel, in dieta celor mici ajung popcornul, bomboanele sau cipsurile, usor de infulecat cu ochii atintiti la actiune.

Comportament violent
Copii care urmaresc programe TV violente sau joaca pe calculator astfel de jocuri au tendinta, in timp, sa dezvolte un comportament agresiv. Exista si reversul acestui tip de atitudine in cazul copiilor care ajung sa creada ca lumea din jurul lor este periculoasa si ca sunt panditi de primejdii la orice pas.

Ce poti face ca sa schimb obiceiurile proaste?
Pune piciorul in prag pana nu e prea traziu si stabileste o limita a numarului de ore petrecut la televizor sau calculator. Faceti un regulament care nu trebuie incalcat, iar pentru orice abatere stabiliti si pedepse sau penalizari.

Daca nu poti sa arunci televizorul sau sa il ascunzi din calea celor mici, ia-i de mana si iesiti la plimbare. Stati cat mai multe ore departe de tentatiile electronice din casa.

Implica-i in ativitati in casa, in bucatarie, in curte, in cercuri de pictura, muzica, dans, ore de tenis sau alt sport care le place.

Provoaca-i copilului inventivitatea si creativitatea cu jocuri noi, puzzel-uri sau carti pentru varsta lui.

Noile reguli vor fi primite cu lacrimi si rugaminti din partea celor mici. Nu uita, insa, ca primul exemplu pentru ei esti chiar tu. Asa ca e bine sa reduci si din orele tale la televizor sau din timpul petrecut la computer de acasa, pentru a le arata copiilor ca se poate.


sursa articol: www.perfecte.ro

joi, 20 aprilie 2017

Un miliard de dolari pentru piste de biciclete

Norvegia este un model in ceea ce priveste protectia mediului. Cel mai nou proiect al norvegienilor dezvoltarea transportului cu bicicleta. Aproximativ un miliard de dolari vor fi investiti in constructia de autostrazi de piste de biciclete pentru copii si mai ales pentru adulti.

Norvegienii sunt un etalon cand vine vorba despre masuri pentru protectia mediului. In ultimii ani, acestia au facut investitii masive in dezvoltarea de surse de energie alternativa si in masuri pentru protejarea mediului. Interesant este ca toate aceste eforturi vin de la o tara cu resurse uriase de petrol, deci care si-ar putea duce traiul linistita. Insa norvegienii sunt mult mai interesati de mediul in care traiesc decat alte popoare.

Ultimul proiect de acest fel? Investitii de aproape un miliard de euro in adevarate autostrazi de biciclete pentru cei mici si pentru adulti. Intentia norvegienilor este ca prin aceste investitii sa incurajeze folosirea bicicletei pentru deplasari si educarea tinerilor generatii in acest sens. Banii provin, culmea, din profitul pe care Norvegia l-a realizat din vanzarea de petrol. Tinta autoritatilor este ca, in urmatorii doi ani, transportul cu bicicleta sa fie utilizata de aproximativ 10-20% din populatie. In cifrele pe 2015, aceasta pondere a fost de 5%. Oricum, cu mult peste media celorlalte tari.

Iar Norvegia este dispusa sa investeasca masiv pentru a-si atinge scopul. De bani nu duce lipsa. Tara scandinava are al doilea cel mai mare PIB pe care de locuitor din lume, fiind depasita doar de Luxemburg. O mare parte din bani vin din afacerile cu petrol, resursa care se gaseste din abundenta in subsolurile teritoriilor Norvegiene.

Proiectul de piste de biciclete pentru cei mici si pentru cei mari va debuta in noua mari orase. Aici vor fi construite adevarate autostrazi pentru biciclete, departe de traficul auto care ar putea perturba circulatia pe bicicleta. Aceste piste vor avea mai multe sensuri, pe care se va putea circula in deplina siguranta. Beneficiile sunt atat pe termen scurt, cat si lung. Pentru viitorul apropiat, norvegienii intentioneaza sa treaca din traficul auto pe pistele de biciclete. In traducere, navetistii care merg zilnic spre munca sa fie tot mai mult atrasi de a face acest drum pe biciclete.

Pe de alta parte, drumurile sunt construite si pentru educarea generatiei de maine. Pistele de biciclete pentru copii sunt facute cu bataie lunga. Pana in 2030, Norvegia intentioneaza sa aduca la nivel 0 cresterea numarului de proprietari de autoturisme. Undeva, pe langa protejarea mediului, aceste masuri vor aduce si bani la buget. Cum? Anual, Norvegia cheltui in jur de sase miliarde de dolari pe reparea drumurilor si cailor ferate. Daca aceste piste pentru biciclisti vor prinde, o mare parte din acesti bani vor fi economisiti.

Noriel incurajeaza mersul pe bicicleta inca de la varste fragede. Pe site-ul lor gasesti  o paleta larga de modele pentru micutul tau.

miercuri, 19 aprilie 2017

Curiozitati despre jucarii

Ca stim sau nu, ca ne place sau ca nu ne mai place, jucariile fac parte din viata si din istoria umanitatii. Ele nu sunt importante numai pentru copii, jucariile nu au varsta, ele ar trebui sa fie la fel de importante si pentru adulti si cu siguranta, pentru adultii ce au copii. Cred ca imbatranim cu adevarat, doar cand uitam sa ne mai jucam, uitam bucuria aia pe care jocurile sau jucariile, o aduce.

Haideti insa sa va spun cate ceva despre jucarii:

  • Spre exemplu, Barbie are un nume intreg, Barbie in sina fiind doar numele de alint: Barbara Millicent Roberts. Barbie este cea mai bine vanduta papusa a tuturor timpurilor. Numele sau vine de la fiica creatorului jucariei. Barbie a fost introdusa ca jucair in 1959 si costa 3 USD. In fiecare secunda, se vand 2 Barbie, in lume.
  • Jucariile Play-Doh, au fost create in 1930 ca metoda de a curata tapetul.
  • Cuvantul Toy din engleza, vine de la cuvantul Tool (unealta)
  • Sunt mai putini canadieni in Canada decat papusi Barbie, in Italia.
  • Inainte sa creeze jucaria Barbie, Jack Ryan a proiectat rachete in timpul Razboiului Rece, in 1960.
  • Yo-yo este a doua cea mai veche jucarie descoperita pe pamant. Dateaza din anul 500 i.e.n. In jurul anului 1600 era folosita in Filipine ca arma.
  • Jocul Monopoly a fost creat in anul 1902 si patentat in 1904, a devenit insa cu adevarat popular in 1929, intr-o versiune imbunatatita, gandita de catre Charles Darrow. Acesta a imbunatatit versiunea de joc si a redenumit-o Monopoly, in loc de "jocul de-a Stapanul de terenuri", alaturi de fiul si sotia sa.
  • Cel mai lung joc de Monopoly inregistrat vreodata, a fost in 1983 si a durat 1080 de ore (45 de zile).
  • Theodore Roosevelt cel de al 26-lea presedinte al statelor unite, a fost creatorul jucariei Ursuletul Teddy. Acestuia i-a venit ideea dupa ce intr-o expeditie de vanatoare, i-a fost mila sa omoare un pui de urs ranit.
  • Cubul Rubik are 1000 de quadrilioane de combinatii (10^17) dar numai una este corecta, are o singura rezolvare. S-au vandut 300 de milioane de cuburi Rubik, de la inventia sa si pana astazi. Erno Rubik, creatorul cubului Rubik, a ajuns cel mai bogat cetatean ungar.
  • McDonald's este cel mai mare distribuitor de jucarii din lume.
  • Cel mai vechi joc pe tabla descoperita, are peste 3500 de ani si se juca in Babylon, este numit Jocul Regal din Ur. Unii experti sustin ca anticul joc egipteam numit Senet, este probabil si mai vechi, datand din 3300 i.e.n. O alta posibilitatea ar fi jocul de table, descoperit in Iran, acesta fiind cel putin la fel de vechi ca jocul din Babylon.
  • Jocul Scrabble a fost inventat in New York, in 1930 de catre Alfred M. Butts of Poughkeepsie. Pentru a stabili valoarea fiecarei litere, acesta a analizat ani de zile, frecventa literelor din ziarele americane. Sunt destul de putine "S" in jocul de scrabble, deoarece creatorul jocului a vrut sa limiteze numarul de pluraluri (care se construiesc in mare parte, prin adaugarea consoane "S" in limba engleza) si a dorit sa creeze posibilitatea de a inventa noi cuvinte cu ajutorul acestui joc
  • Din 1935 si pana astazi, s-au construit peste 5 miliarde de case de Monopoly
  • Parker Brothers a refuzat la inceput jocul Monopoly aratand care sunt cele 52 de bug-uri(scapari / greseli) ale jocului.
  • Kermit Broscoiul este stangaci
  • 2 din 3 americani, cheltuiesc mai mult pe jucarii decat pe rechizite
  • Mai putin de 4% din copii de pe planeta, traiesc in America. Jocurile si jucariile pe care acestia le au insa, constituie 40% din totalul jucariilor si al jocurilor de pe planeta.
  • Potrivit revistei Forbes, Scrabble ajunsese atat de popular in anii 1990, incat 1 din 3 case, aveau cel putin 1 joc Scrabble.
Pe toate acestea si multe alte jucarii si jocuri, le puteti cumpara la cele mai bune preturi din Romania, din magazinele Noriel. Am alcatuit pentru dvs, un top al jucariilor, organizat pe categorii:






joi, 13 aprilie 2017

20 de lucruri pe care nu le stiai despre Romania

omania este o tara care nu conteneste sa ii surprinda pe strainii care sunt dispusi sa exploreze plaiurile noastre. Pe langa varietatea naturii si peisajele unice in Europa, tara noastra se remarca prin multe alte aspecte interesante, pe care poate nici multi dintre locuitorii ei nu le cunosc. Iata 20 de lucruri pe care nu le stiai despre Romania si care sa te vor face sa indragesti si mai mult aceasta tara inzestrata.
Ce nu stiai despre Romania
1. In Romania se gaseste cea mai frumoasa cascada din lume. Este vorba despre cascada Bigar, din Caras-Severin, care a fost votata de catre site-ul The World Geography drept cea mai impresionanta din lume, datorita modului inedit in care curge apa. Exista numeroase alte locuri misterioase si fascinante in Romania, dupa cum bine se stie. Tara noastra se poate lauda si cu cateva trasee spectaculoase , precum Transfagarasanul, care i-a impresionat inclusiv pe realizatorii emisiunii Top Gear.
Cascada Bigar
2. Bautorii pasionati de cafea vor fi surprinsi sa afle ca Francesco Illy, fondatorul Illycaffe, s-a nascut in Timisoara, unul dintre cele mai frumoase orase din Romania. Tot el a fost inventatorul primului espressor automatic.
3. Timisoara a fost primul oras din Europa in care strazile au fost luminate electric, in anul 1889. Si fiindca tot suntem la capitolul "electricitate", castelul Peles, din Sinaia, a fost primul castel european luminat complet cu ajutorul unui sistem electric. Curentul era produs de un generator propriu, iar sistemul de incalzire al castelului, creat in 1888, este functional si in ziua de azi.

VEZI SI: Patru lucruri pe care trebuie să le știi despre cascada Bigăr, cel mai frumos loc din România
4. Sub Muntii Bihor se gaseste al doilea cel mai mare ghetar subteran, Scarisoara, cu un volum de 75.000 metri cubi si care exista de mai bine de 3.500 de ani.
5. Insulina a fost descoperita de Nicolae Paulescu, care la inceput a numit-o "pancreina". Doi oameni de stiinta canadieni au primit Premiul Nobel pentru studiul lor asupra insulinei, in 1923, dar si cercetarile lui Paulescu in domeniu au fost recunoscute.
6. Serialul american Hatfields & McCoys, in care au jucat Kevin Costner si Bill Paxton, a fost filmat in Romania.
7. Stiloul cu penita a fost inventat de Petreche Poenaru si a fost patentat in mai 1827.

8. Cele mai vechi fosile de Homo sapiens de pana acum au fost descoperite in sud-vestul Romaniei, in anul 2002. Varsta fosilelor se estimeaza ca ar fi de aproximativ 40.000 de ani.
9. Statuia regelui dac Decebal, sculptata la malul Dunarii, este cea mai inalta sculptura din Europa, avand peste 40 metri inaltime.
10. Tot in Romania s-a nascut Traian Vuia, un pioner al aviatiei mondiale, care a realizat primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decat aerul, in 1906.
11. Artista Alma Gluck, prima soprana lirica care a vandut un milion de albume, s-a nascut in Bucuresti, in data de 11 mai 1884.
12. Palatul Parlamentului, din Bucuresti, este a doua cea mai mare cladire din lume, depasit fiind doar de Pentagon.

13. Romania este tara europeana cea mai bogata in aur.
14. In Romania se gaseste cel mai inedit cimitir din lume: Cimitirul Vesel, de la Sapanta. Ceea ce il face deosebit sunt epitafurile hazlii, culorile vii ale crucilor si picturile naive reprezentand scene din viata persoanelor ingropate acolo.
15. Romania este al noualea producator de vin din lume.
16. Filmul Cold Mountain, cu Jude Law, Nicole Kidman si Renee Zellweger, a fost filmat in Romania. Actorii s-aurelaxat in Poiana Brasov dupa ce au terminat filmarile in imprejurimi.
17. Biserica Neagra, din Brasov, are cea mai mare orga din Europa (cu 4000 de tuburi) si cel mai mare clopot din Romania (6.3 tone).
18. In Muntii Carpati se gaseste cea mai mare suprafata de paduri neatinse de om din Europa. De aceea, 60% din totalul ursilor bruni de pe batranul continent populeaza Carpatii.
Ursul carpatin
19. Eugen Pavel, de profesie fizician, a inventat Hyper CD-ROM-ul, cu o capacitate de stocare de peste 10.000 Gigabiti.
20. Complexul National Muzeal "Astra" din Sibiu este al doilea cel mai mare muzeu in aer liber din lume. El cuprinde mai mult de 300 de cladiri, precum si mori, prese gigantice pentru vin, fierarii hidraulice s.a.m.d.
Acesteau au fost doar cateva informatii despre Romania, care o transforma intr-una dintre cele mai interesante tari din Europa. Dincolo de prejudecatile si stereotipiile, adesea nedrepte, formate in jurul romanilor, aceasta tara este deosebit de ofertanta din toate punctele de vedere. Asadar, sa nu uitam niciodata ce norocosi suntem sa ne fi nascut pe aceste meleaguri minunate!


sursa articolului

vineri, 27 ianuarie 2017

6 moduri să-ţi motivezi copilul

De ce oare este atât de greu să-i motivezi pe copii? De ce oare ai senzaţia că trebuie să-i împingi de la spate, chiar să-i forţezi să facă anumite lucruri, indiferent că este vorba de teme, de învăţat, de treburi casnice? De ce trebui să fie totul o luptă? Şi lista întrebărilor care încep cu “De ce…” poate continua.





Înainte de a mai porni încă un “război” cu copilul tău, ar trebui să te întrebi însă dacă nu cumva tu încerci să-l faci lui să-i pese pentru că ţie îţi pasă. Întreabă-te “Care este responsabilitatea mea?”, “Care este responsabilitatea copilului?”. Dacă, să zicem, copilul nu vrea să-şi facă temele, trebuie să îţi aminteşti că acestea sunt responsabilitatea lui. Responsabilitatea ta, ca părinte, este să-i atragi atenţia că temele sunt partea lui de viaţă, job-ul lui. Nici tu nu eşti plătit dacă nu te duci la serviciu şi nu-ţi faci treaba. Aşa că este datoria ta să-i prezinţi consecinţele în cazul în care nu-şi duce până la capăt sarcinile care intră în atribuţiunile lui. Atenţie, însă! Trebuie să-i explici de ce este important să înveţe, să-şi facă temele. Dacă nu faci asta, s-ar putea să-l induci în eroare şi să-i transmiţi doar că vrei să-şi facă temele pentru că îţi pasă ţie, nu pentru că i-ar putea folosi lui mai departe în viaţă. În plus, consecinţele nu sunt pentru a-l motiva. Ele sunt o urmare a alegerilor lui greşite.


De multe ori, părinţii se simt responsabili pentru viitorul copiilor lor. Viitorul copiilor sunt un rezultat al alegerilor lor. Succesul copiilor depinde în prea mică măsură de părinţi. Părinţii trebuie să-şi coordoneze copiii, să-i îndrume, nu să-i forţeze să facă alegeri pe care şi-ar fi dorit ei să le facă, la un moment dat. S-ar putea ca, pentru moment, copilul să-ţi facă pe plac, fie pentru a te face să te simţi mai fericit, fie pentru a scăpa de tine. Dar asta nu înseamnă că l-ai motivat!


Sunt copii şi copii. Şi unele lucruri care funcţionează la unii copii, la alţii n-au nici un efect. De aceea, trebuie să-ţi cunoşti foarte bine copilul. Să aplici mai multe tactici până când găseşti formula care să meargă mănuşă cu personalitatea copilului tău. Află de ce este mai puţin motivat copilul tău. Are câteva griji sau frustrări, e chiar disperat din anumite cauze? Poate chiar reacţia ta la lipsa lui de chef îl face mai nervos decât ar trebui să fie, iar de aici porneşte un întreg lanţ al slăbiciunilor care adânceşte lipsa de comunicare dintre tine şi copilul tău. Iar aceasta poate genera noi frustrări şi de o parte, şi de alta şi tot aşa.

Cum să-ţi inspiri copilul pentru a fi mai motivat? Iată câteva sfaturi care te vor putea ajuta.

1. Nu lăsa anxietatea ta să-l “motiveze”
Vei reuşi să-ţi motivezi copilul doar dacă îţi păstrezi calmul. Altfel, ei se vor concentra la cum să  răspundă crizelor tale de nervi şi nu să descopere adevăratul motiv pentru care ar trebui să întrepindă o acţiune sau alta. Dorinţa ta de a-l forţa să facă ceva pentru că aşa vrei tu va adânci, de fapt, războiul pentru putere dintre tine şi copilul tău.


2. Inspiră-l

Fii un model pentru copilul tău. Dacă eşti prea obsedat de control, copilul tău va fi tentat să fugă în direcţia opusă când te vede. Gândeşte-te ce te-a inspirat pe tine pentru a-ţi seta obiective şi pentru a atinge scopurile. Nu forţa lucrurile pentru că rişti să-l motivezi să ţi se opună, nu să facă ceea ce trebuie.
3. Lasă-ţi copilul să facă propriile alegeri
Copilul are dreptul să facă alegeri. Dacă ia deciziile bune, are de câştigat. Dacă alegerile sunt greşite, va suporta consecinţele acţiunilor lui. Dacă, să zicem, nu prea are chef de teme, o consecinţă ar putea fi că nu va putea utiliza computerul. Şi îl poţi motiva spunându-i că va putea accesa calculatorul pentru perioada stabilită, de îndată ce îşi termină tema. Acest mod de a-l motiva este mult mai eficace decât să ţipi, să-i ţii predici nesfârşite sau să-l ameninţi că nu va folosi calculatorul dacă nu îşi face temele.

4. Pune întrebări care să te ajute să-l descoperi
Ce îl motivează pe copilul meu? Ce vrea de fapt copilul meu? Ce întrebări să-i pun pentru a-l ajuta să descopere şi să-şi exploreze pasiunile? Care sunt ambiţiile şi ţelurile copilului meu?

Fă un “pas în spate” şi observă-ţi copilul ca şi când ar fi o persoană oarecare, fără să te implici emoţional. Analizează ceea ce vezi. Apoi vorbeşte cu el şi află răspunsurile la întrebările de mai sus. Ascultă răspunsurile. Nu doar lucrurile care îţi convin, ci ceea ce îţi spune copilul. Respectă-i răspunsurile, chiar dacă nu eşti de acord cu ele.

5. Alege uşa pe care vrei să intri
Imaginează-ţi două uşi. Pe uşa numărul 1 intră părinţii care vor să-şi vadă copiii făcând lucrurile corecte în viaţă: să se trezească de dimineaţă, să meargă la şcoală, să înveţe bine, să îşi facă temele, să aibă succes. Pe uşa numărul 2 intră părinţii care îşi vor copiii interesaţi şi motivaţi să facă anumite, care vor să îi influenţeze să descopere lucrurile care îi interesează. Nu doar să facă lucrurile corecte, ci să-şi dorească să facă lucrurile corecte.

Pe care uşă, ai intra tu? Dacă intri pe uşa numărul 1, atunci pentru a-ţi atinge ţelul va trebui să împingi de la spate, să pedepseşti, să implori, să te plângi, să mituieşti, să linguşeşti.

Dacă alegi uşa numărul 2, atunci ar trebui să pui altfel întrebările. În loc de “Ţi-ai făcut tema azi?” să întrebi “De ce ai ales să-ţi faci tema azi şi nu ieri?”, “Am observat că ai ales să nu îţi faci tema la geometrie ieri, dar văd că pe cea de la istorie vrei să o faci de azi. Ce te-a determinat să faci asta?” Acest tip de investigaţie te va ajuta pe tine, dar şi pe copilul tău, să descoperiţi ce anume îl motivează şi îl atrage.

6. Nu e vina ta
Aminteşte-ţi întotdeauna: nu e vina ta că ai un copil mai puţin motivat. Nu o lua personal. Dacă faci asta îl forţezi şi mai mult să ţi se împotrivească. Dacă într-o oglindă te uiţi de aproape, nu prea ai imaginea de ansamblu. Însă, cu cât te îndepărtezi mai mult, cu atât ai o imagine mai clară a realităţii. De multe ori suntem atât de implicaţi în viaţa copiilor noştri încât ne este foarte greu să-i vedem ca pe o persoană separată. Ei sunt, totuşi, o persoană separată, nu suntem una şi aceeaşi fiinţă. Dacă vei sta suficient de departe de copilul tău, nu numai că îl vei putea înţelege pentru că îl vezi din altă lumină, ci îl încurajezi şi pe el să se descopere pe sine, să afle adevărul EU, să descopere acele lucruri care îl determină să acţioneze.

Totuşi, va trebui să ştie că, în viaţă, mai sunt şi lucruri pe care, chiar dacă nu eşti motivat să le faci, trebuie să le faci. Chiar dacă urăşte să-şi facă curat în camera, e de datoria lui să o facă. Şi dacă încearcă să scape de “chin” prin tot felul de tertipuri, trebuie să intervină consecinţele.



sursa

joi, 26 ianuarie 2017

Recomandari: machete masini

Ne plac machetele. Ma rog, la inceput mi-au placut doar mie, cu timpul insa au inceput sa le placa la fel de mult si copiilor mei. Cand s-au nascut, aveam deja o colectie impresionanta de machete, unele le pastrasem de cand eram eu mic.

Tin minte ca eram terorizat cand incepusera copiii sa imi umble prin casa si sa se ridice astfel incat sa ajunga la nivelul lor.

Erau destul de maricei incat sa se joace cu ele si sa le strice, destul de mici ca sa inteleaga ca nu sunt de jucarie si ca faza cu "tamponatul" jucariilor, nu face bine sanatatii mele.







Au reusit cu toate acestea, sa imi strice 3 machete de Ferrari: 1 Daytona, F50 si 250GTO. Cam asta a fost momentul la care am hotarat ca nu putem locui impreuna: eu, machetele mele si copiii mei, in consecinta am hotarat sa ascund machetele pana cand vor creste mai mari si vor intelege ca nu este funny sa mi le strice. Le-as fi dat machetele cu cea mai mare placere, sa se joace cu ele cat vor, doar sa nu se mai urce pe ele, sa nu le tamponeze si asa mai departe.

Cand au fost destul de mari, prin clasa 1, am scos prima oara cateva machete de proba sa vad ce se intampla, mentionez ca mobila din sufragerie este special facuta cu locuri pentru machete, sunt niste "soldatei", niste rafturi mai inalte cu spatii de 25x30x20cm in care imi afisam machetele respective. Cu timpul au inceput sa le placa, au inteles ca nu sunt foarte rezistente si sunt de admirat, nu de jucat pe covor, sau ma rog, nu toate.

Acum avem o colectie impresionanta, au inceput si ei sa colectionez diferite machete la randul lor. Eu strangeam insa numai masini, ei au inceput sa colectioneze si trenulete, tancuri, diferite masini de razboi,  etc.

Singurul loc de unde cumparam machete de ceva ani, este Noriel, sunt singurii care au preturi bune la machete si au si produse de calitate. Am mai incercat sa cumparam si de la alte magazine insa materialele folosite erau groaznice, replicile erau foarte putin aproximative si am renuntat sa mai dam banii pe astfel de mizerii. Ca sa nu mai zic ca de fiecare data aveam probleme cand faceam comanda, ba ca nu erau pe stoc, ba nu imi veneau modelele comandate etc. La Noriel, nu am avut nici o astfel de problema si inafara de asta, personalul lor atat din magazine cat si din Call Center-ul lor, este de nota 10. La ziua de nastere a lui Andrei, am primit de la 2 persoane diferite aceeasi macheta, una cumparata din Noriel si una cumparat din Auchan. A trebuit sa shcimbam una dintre ele si la Auchan, m-am umplut de draci pentru ca oamenii nu au vrut sa mi-o schimbe sub nici o forma, in timp ce la Noriel nu am intampinat nici un fel de dificultati in schimbarea masinutei.

De curand, am gasit o super-promotie, o reducere de preturi pe care eu sincer nu prea am mai vazut-o in Romania (gen -50%, -70% din preturi) si am cumparat o multime de machete:

joi, 19 ianuarie 2017

Sfaturi: cum stimulezi un copil lenes

Este foarte dificil pentru parinti sa-si motiveze copilul pentru ca lumea de astazi, extrem de diversificata, poate sa fie confuza pentru copii. Ei pot cu usurinta sa-si indrepte interesul spre alte preocupari, care nu sunt pe placul parintilor si in concordanta cu educatia pe care acestia si-au propus sa le-o dea.





n plus, presiunea pe care o resimt de a performa intr-o anumita directie ii poate face sa-si piarda interesul pentru invatatura. Motivarea nu se refera numai la invatat, ci si la intreg comportamentul copilului. Poti sa-ti motivezi copilul sa invete mai bine, dar si sa-l determini sa se comporte frumos in societate. Pentru a reusi, parintii trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare deoarece este un proces lung, care reclama perseverenta.

Motivarea este individuala

Un aspect foarte important in relatia cu copilul este motivarea. Ea face parte din procesul lui de crestere si de asimilare a unor caracteristici comportamentale pozitive si se realizeaza in functie de fiecare copil, pentru ca depinde de abilitatile si de personalitatea lui.

Unii copii sunt de mici pasionati de un domeniu anume si nu au nevoie de motivare pentru a performa, ci numai de sprijinul parintilor. Altii sunt ei insisi foarte ambitiosi, dornici sa fie cei mai buni in tot ceea ce fac. Altii, in schimb, desi sunt inteligenti si talentati, sunt lenesi, isi manifesta interesul numai pentru joaca si sunt cei mai buni in a face tot felul de ghidusii.

Pentru a-si motiva cu succes copilul, parintii trebuie sa-si asculte cu adevarat copilul, sa stie foarte bine cum gandeste el si ce anume il impulsioneaza. Sunt, din pacate, parinti care nu sunt de fapt atenti la ceea ce spune un copil, considerand ca ei stiu intotdeauna ce este mai bine pentru el, fara sa tina cont de parerea sau dorintele lui. Astfel de parinti pot esua in incercarile lor de a-si motiva copilul pentru ca acest proces nu este unilateral, ci il include si pe copil. Iar daca facem abstractie de el, de calitatile si aparentele lui defecte, putem cu usurinta sa dam gres in demersurile pe care ni le-am propus.

Parintii trebuie sa fie apropiati de copiii lor, sa stie ce le este pe plac si ce le displace si sa le inteleaga comportamentul. Odata ce vor sti ce il motiveaza sa actioneze, vor putea singuri sa stabileasca modalitatile cele mai bune de a-si indrepta copilul in orice directie doresc.

Relatia cu scoala

Toti parintii doresc ca micutii lor sa aiba rezultate cat mai bune la scoala. Unii dintre ei, desi sunt foarte isteti, nu manifesta insa niciun interes in aceasta directie. Cand parintii merg la scoala si vorbesc cu invatatoarea, afla ca ei sunt primii la ghidusii si isi deranjeaza colegii in timpul orelor. Cu toate acestea, invatatoarea a remarcat inteligenta lor, care nu este insa orientata spre invatatura, spre obtinerea unor calificative mari.

In astfel de situatii, copiii au o intelegere eronata vizavi de scoala. O discutie cu copii mai mari care si-au exprimat dezamagirile fata de scoala, o idee pe care au prins-o din zbor, dar care li s-a intiparit in minte i-au determinat sa nu manifeste niciun interes pentru invatatura. Parintii trebuie sa le schimbe aceste idei si sa-i ajute sa dezvolte o atitudine pozitiva vizavi de invatatura.

Idei de succes

Specialistii americani recomanda mai multe metode care au dat rezultate in motivarea copilului. Iata cateva dintre ele:

Vorbiti cu copilul. De obicei, atunci cand parintii vorbesc cu copilul au tendinta sa monopolizeze discutia. Cred ca numai ei trebuie sa-i invete pe copii. Lasati si copilul sa vorbeasca, sa-si spuna punctul de vedere. Veti fi uimiti de ideile pe care le au. Multi copii nu inteleg importanta impunerii unui scop si abordarii unei atitudini pozitive. De aceea trebuie pur si simplu sa stati de vorba despre acest subiect pentru a intelege de ce au nevoie de motivare si de teluri in viata.

Atunci cand vorbiti cu copilul nu trebuie sa uitati ca este doar un copil. Nu folositi concepte care nu sunt pe intelesul lui. Folositi cuvinte simple, pe care le intelege, si dati-i exemple haioase, pentru a-l atrage in discutie.

Jucati-va cu el. Copiii adora sa se joace asa ca, de exemplu, daca vreti sa obtina note mai mari, puteti face un fel de grafic pe o plansa mare, in care sa insemnati care este nivelul lui actual si unde vreti sa ajunga. De fiecare data cand ia o nota, trebuie sa notati progresul sau regresul in grafic. Astfel, el va putea vedea singur daca a progresat si isi va compara calificativele obtinute. De obicei, atunci cand vede ca este sub ceea ce si-a propus, va fi mult mai motivat sa munceasca mai mult. In schimb, daca a atins maximum a ceea ce v-ati propus va fi fericit de ce a reusit sa realizeze.

Fiti un exemplu pozitiv pentru copil, fiindca el invata cel mai mult de la parinti. Daca micutul isi va vedea parintii ca zilnic isi propun sa faca anumite lucruri si se tin de cuvant, va incerca si el sa-i imite. Daca, in schimb, observa ca parintii una spun si alta fac, nu va mai crede in importanta invataturilor lor.

Indrumati-l! Copilul are nevoie de indrumare. De exemplu, daca stabiliti ca unul dintre teluri este sa-si pastreze camera curata, dar nu-i spueti cum trebuie sa faca acest lucru, el nu va sti ce sa faca si obiectivul nu va fi atins.

Laudati-l! Atunci cand reuseste sa faca treaba buna, spuneti-i ca ati vazut si sunteti mandri de ceea ce a realizat. Asta il va face sa se simta nu numai important, dar va si asimila invatatura pe care ati dorit sa i-o transmiteti. Daca are nevoie sa munceasca mai mult, recompensati-l intr-un fel, dar spuneti-i ca aveti asteptari si mai mari de la el si ca poate sa fie si mai bun.

sursa

luni, 2 ianuarie 2017

Idei de joaca, jocuri si activitati pentru copii

De multe ori, m-am aflat în impas când vremea ne-a obligat pe mine și copilul meu să stăm în casă. Cum să îl bucur pe Rareș, ce activități să mai desfășurăm, ce jocuri să mai inventăm, numai să-i văd bucuria sinceră, de copil, pe chip, aceeași pe care am avut-o eu, fiind copil?
 
Și am știut încă de la început că voi pune în practică învățarea prin joacă.
 
Am încercat, în rândurile ce urmează, să vă dau câteva idei de jocuri și activități cu copiii mici, de grădiniță și nu numai, pentru în casă, din activități pe care le-am desfășurat eu și partenerul meu, permanent dornic de joacă și atenție.

   
1. Desenăm și colorăm. Eu nu am niciun talent la desen, așa încât cumpăr cărți de colorat sau printez forme cu personajele lui preferate. Ei, ca să fiu sinceră, talentatul în familie este soțul, pe care l-a și moștenit Rareș. Mai învăț și eu de la ei...
 
2. Pictăm scoici, pietre, pe lemn.
 
3. Facem puzzle.
 
4. "Cine pune primul degetul pe culoarea ..." Rareș este foarte încântat de jocul acesta. Eu l-am inventat (bine, jocul, sigur, există de când lumea și pământul, însă eu nu-l știam) pe vremea când învățam animalele. Aveam o cărticica pentru copii și câștiga cine punea degetul primul pe cățel, ori tigru, ori găina... Rareș câștiga mereu!
 
5. Ne jucăm "De-a v-ați ascunselea". Când era foarte mic, copilul meu își ascundea doar ochii și eu trebuia să-l găsesc, deși îl aveam, de multe ori, chiar în față.
 
6. Ne jucăm "rece, cald, fierbinte!". Ascundem, pe rând, câte un obiect și celălalt trebuie să-l găsească după indicațiile: "rece, cald, fierbinte!", în funcție de cât de aproape este de obiectul ascuns.
 
7. Spălam geamurile. Asta chiar este o activitate preferata, mai ales că are și un instrument special. Eu mă declar foarte satisfăcută de munca lui, deși geamul este plin de zoaie.
 
8. Facem felicitări. Și decupăm, lipim, colorăm.
 
9. Am făcut decoruri pentru bradul de Crăciun: celebra beteală din copilărie confecționată din hârtie colorată, globuri, diverse forme.
 
10. Desenăm cu degetele.
 
11. Îi citesc povești.
 
12. Ne uităm împreună la filme Disney. Am vizionat toate filmele de desen animat. Le recomand pe toate și copiii chiar au ce învăța din ele: "Pisicile aristocrate", "Cartea Junglei", "101 Dalmațieni", "Peter Pan", "Frumoasa și Bestia", "Cenușăreasă", "Frozen", "Tangled (Rapunzel)", "Brave (Neînfricată)", "Bambi", "Mulan", "Rio", "Albă că zăpada", "Aventurile lui Sammy", "Dumbo", "în căutarea lui Nemo", "Madagascar", "Prințesa și Broscoiul", "Doamna și Vagabondul", "Frumoasa din Pădurea Adormită" "Tinker Bell", "Arthur Christmas", "Mr. Peabody and Sherman" etc.
 
13. Facem scenete. Iar o activitate preferata a copilului meu. Intră foarte bine în diverse roluri și mă uimește cu replici întocmai ca în poveste.

14. Jucăm "Avioane". Bine, eu și soțul meu. Rareș face echipă cu unul dintre noi și este cu adevărat fericit când reușește să ochiasca un obiectiv. Dar se plictisește repede.
 
15. Jucăm "Baba-oarba!" și Rareș râde în hohote.
 
16. Jucăm toți trei "Telefonul fără fir". Nici nu vă imaginați ce distracție este...
 
17. Jucăm "Ce încape într-o valiză". Bine, îl personalizăm cu "ce luăm în geanta de plajă", "ce plantăm în grădină" etc.
 
18. Cântăm și dansăm, facem coregrafii.
 
19. Jucăm "Oprește-te din dans!" sau "Dansează până îngheți!".  Tati ne pune o melodie și noi dansăm până ce o pune pe pauză. Este foarte amuzant, mai ales că eu rămân în poziții aproape imposibile. Rareș a venit cu jocul acesta învățat la grădiniță. Mulțumim, miss Larisa, pentru idee.
 
20. Învățam engleză dansând și respectând coregrafii. Căutați Patty Shukla pe internet, copiii adoră cântecele ei.
 
21. Nu am făcut niciodată, însă am găsit o idee genială de joacă și învățare prin joacă: experimente chimice. Sigur, sigur, copilul meu vă fi încântat.
 
22. Plantăm. Avem ghivecele noastre cu flori, dar și busuioc, mentă, rozmarin etc.
 
23. Exproram pe Google Earth.
 
24. Jucăm, o viață cu o viață, jocuri distractive și constructive pe telefonul mobil ori pe tabletă.
 
25. Ne imaginăm ce personaje și forme pot îmbrăca norii de pe cer. Apoi, chiar pare totul atât de real... Rareș este maestru la jocul acesta.

26. Jucăm "Bisericuța" cu cărțile de joc. Pentru cine nu știe sau nu-și mai amintește, se face o casă din sprjinirea unor grupuri de cărți pe o temelie de cărți de joc împrăștiate. Pierde cine dărâmă bisericuța, vrând să extragă o carte din temelie.
 
27. Jucăm "Turnul". Este un joc pe care l-am achiziționat și este foarte atractiv, compus din piese de lemn (există și cu piese din plastic) cu care se alcătuiește un turn.
 
28. Facem formație muzicală cu mai multe instrumente: orgă, chitară și muzicuța, tobă. împărțim instrumentele între noi trei în funcție de preferințe și abilități.
 
29. Desenăm pe oglindă cu markere care se curată ușor.
 
30. Bucătărim. Facem parjiturele sau chiar pizza împreună.

31. Spălam vase cu una din soluțiile care nu conțin substanțe nocive.
 
32. Facem diverse forme din plastilină.
 
33. Facem cazemată și ne ascundem de inamic.
 
34. Am făcut binoclu din unirea a două suporturi pentru hârtia igienică și ne-am prefăcut cercetași.
 
35. Facem teatru de păpuși cu șosete pictate.
 
36. Nu am jucat până acum, dar este o idee foarte bună de joc: "La perete, la perete, stop!" îl vom coopta și pe tati.
 
37. Mi-am adus acum aminte de "telefoanele" pe care le confecționam singuri și cream o adevărată aventură. Foloseam pahare de plastic și un cablu lung-lung, pentru conectare între pahare.
 
38. Jucăm "Mima", încercând să imităm animale, personaje, chiar să sugerăm cuvinte.
 
39. Inventăm povești, chiar și poezii. Începe unul dintre noi o poveste și celălalt o continuă în stilul său, cu câte o frază-două, până ce ajungem la glume și râs și personaje fantastice...
 
40. Construim din lego case, roboți, bărci etc. Copilul meu este mai inventiv decât mine.
 
41. Ne luptăm. Nu este activitatea mea preferată, însă așa resusesc să-l conving să bea suc magic (făcut din diverse fructe și legume) sau să mănânce un fruct. Le consumăm împreună, apoi vedem cine a prins mai multă putere.





Bineinteles ca atunci cand ne plictisim de acestea, mergem si cumparam si jucarii. Acestea sunt ultimele noastre achizitii, pe care le recomandam in materie de jocuri si jucarii:

Mai cumparam jucarii din urmatoarele categorii: