luni, 2 ianuarie 2017

Idei de joaca, jocuri si activitati pentru copii

De multe ori, m-am aflat în impas când vremea ne-a obligat pe mine și copilul meu să stăm în casă. Cum să îl bucur pe Rareș, ce activități să mai desfășurăm, ce jocuri să mai inventăm, numai să-i văd bucuria sinceră, de copil, pe chip, aceeași pe care am avut-o eu, fiind copil?
 
Și am știut încă de la început că voi pune în practică învățarea prin joacă.
 
Am încercat, în rândurile ce urmează, să vă dau câteva idei de jocuri și activități cu copiii mici, de grădiniță și nu numai, pentru în casă, din activități pe care le-am desfășurat eu și partenerul meu, permanent dornic de joacă și atenție.

   
1. Desenăm și colorăm. Eu nu am niciun talent la desen, așa încât cumpăr cărți de colorat sau printez forme cu personajele lui preferate. Ei, ca să fiu sinceră, talentatul în familie este soțul, pe care l-a și moștenit Rareș. Mai învăț și eu de la ei...
 
2. Pictăm scoici, pietre, pe lemn.
 
3. Facem puzzle.
 
4. "Cine pune primul degetul pe culoarea ..." Rareș este foarte încântat de jocul acesta. Eu l-am inventat (bine, jocul, sigur, există de când lumea și pământul, însă eu nu-l știam) pe vremea când învățam animalele. Aveam o cărticica pentru copii și câștiga cine punea degetul primul pe cățel, ori tigru, ori găina... Rareș câștiga mereu!
 
5. Ne jucăm "De-a v-ați ascunselea". Când era foarte mic, copilul meu își ascundea doar ochii și eu trebuia să-l găsesc, deși îl aveam, de multe ori, chiar în față.
 
6. Ne jucăm "rece, cald, fierbinte!". Ascundem, pe rând, câte un obiect și celălalt trebuie să-l găsească după indicațiile: "rece, cald, fierbinte!", în funcție de cât de aproape este de obiectul ascuns.
 
7. Spălam geamurile. Asta chiar este o activitate preferata, mai ales că are și un instrument special. Eu mă declar foarte satisfăcută de munca lui, deși geamul este plin de zoaie.
 
8. Facem felicitări. Și decupăm, lipim, colorăm.
 
9. Am făcut decoruri pentru bradul de Crăciun: celebra beteală din copilărie confecționată din hârtie colorată, globuri, diverse forme.
 
10. Desenăm cu degetele.
 
11. Îi citesc povești.
 
12. Ne uităm împreună la filme Disney. Am vizionat toate filmele de desen animat. Le recomand pe toate și copiii chiar au ce învăța din ele: "Pisicile aristocrate", "Cartea Junglei", "101 Dalmațieni", "Peter Pan", "Frumoasa și Bestia", "Cenușăreasă", "Frozen", "Tangled (Rapunzel)", "Brave (Neînfricată)", "Bambi", "Mulan", "Rio", "Albă că zăpada", "Aventurile lui Sammy", "Dumbo", "în căutarea lui Nemo", "Madagascar", "Prințesa și Broscoiul", "Doamna și Vagabondul", "Frumoasa din Pădurea Adormită" "Tinker Bell", "Arthur Christmas", "Mr. Peabody and Sherman" etc.
 
13. Facem scenete. Iar o activitate preferata a copilului meu. Intră foarte bine în diverse roluri și mă uimește cu replici întocmai ca în poveste.

14. Jucăm "Avioane". Bine, eu și soțul meu. Rareș face echipă cu unul dintre noi și este cu adevărat fericit când reușește să ochiasca un obiectiv. Dar se plictisește repede.
 
15. Jucăm "Baba-oarba!" și Rareș râde în hohote.
 
16. Jucăm toți trei "Telefonul fără fir". Nici nu vă imaginați ce distracție este...
 
17. Jucăm "Ce încape într-o valiză". Bine, îl personalizăm cu "ce luăm în geanta de plajă", "ce plantăm în grădină" etc.
 
18. Cântăm și dansăm, facem coregrafii.
 
19. Jucăm "Oprește-te din dans!" sau "Dansează până îngheți!".  Tati ne pune o melodie și noi dansăm până ce o pune pe pauză. Este foarte amuzant, mai ales că eu rămân în poziții aproape imposibile. Rareș a venit cu jocul acesta învățat la grădiniță. Mulțumim, miss Larisa, pentru idee.
 
20. Învățam engleză dansând și respectând coregrafii. Căutați Patty Shukla pe internet, copiii adoră cântecele ei.
 
21. Nu am făcut niciodată, însă am găsit o idee genială de joacă și învățare prin joacă: experimente chimice. Sigur, sigur, copilul meu vă fi încântat.
 
22. Plantăm. Avem ghivecele noastre cu flori, dar și busuioc, mentă, rozmarin etc.
 
23. Exproram pe Google Earth.
 
24. Jucăm, o viață cu o viață, jocuri distractive și constructive pe telefonul mobil ori pe tabletă.
 
25. Ne imaginăm ce personaje și forme pot îmbrăca norii de pe cer. Apoi, chiar pare totul atât de real... Rareș este maestru la jocul acesta.

26. Jucăm "Bisericuța" cu cărțile de joc. Pentru cine nu știe sau nu-și mai amintește, se face o casă din sprjinirea unor grupuri de cărți pe o temelie de cărți de joc împrăștiate. Pierde cine dărâmă bisericuța, vrând să extragă o carte din temelie.
 
27. Jucăm "Turnul". Este un joc pe care l-am achiziționat și este foarte atractiv, compus din piese de lemn (există și cu piese din plastic) cu care se alcătuiește un turn.
 
28. Facem formație muzicală cu mai multe instrumente: orgă, chitară și muzicuța, tobă. împărțim instrumentele între noi trei în funcție de preferințe și abilități.
 
29. Desenăm pe oglindă cu markere care se curată ușor.
 
30. Bucătărim. Facem parjiturele sau chiar pizza împreună.

31. Spălam vase cu una din soluțiile care nu conțin substanțe nocive.
 
32. Facem diverse forme din plastilină.
 
33. Facem cazemată și ne ascundem de inamic.
 
34. Am făcut binoclu din unirea a două suporturi pentru hârtia igienică și ne-am prefăcut cercetași.
 
35. Facem teatru de păpuși cu șosete pictate.
 
36. Nu am jucat până acum, dar este o idee foarte bună de joc: "La perete, la perete, stop!" îl vom coopta și pe tati.
 
37. Mi-am adus acum aminte de "telefoanele" pe care le confecționam singuri și cream o adevărată aventură. Foloseam pahare de plastic și un cablu lung-lung, pentru conectare între pahare.
 
38. Jucăm "Mima", încercând să imităm animale, personaje, chiar să sugerăm cuvinte.
 
39. Inventăm povești, chiar și poezii. Începe unul dintre noi o poveste și celălalt o continuă în stilul său, cu câte o frază-două, până ce ajungem la glume și râs și personaje fantastice...
 
40. Construim din lego case, roboți, bărci etc. Copilul meu este mai inventiv decât mine.
 
41. Ne luptăm. Nu este activitatea mea preferată, însă așa resusesc să-l conving să bea suc magic (făcut din diverse fructe și legume) sau să mănânce un fruct. Le consumăm împreună, apoi vedem cine a prins mai multă putere.





Bineinteles ca atunci cand ne plictisim de acestea, mergem si cumparam si jucarii. Acestea sunt ultimele noastre achizitii, pe care le recomandam in materie de jocuri si jucarii:

Mai cumparam jucarii din urmatoarele categorii:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu