omania este o tara care nu conteneste sa ii surprinda pe strainii care sunt dispusi sa exploreze plaiurile noastre. Pe langa varietatea naturii si peisajele unice in Europa, tara noastra se remarca prin multe alte aspecte interesante, pe care poate nici multi dintre locuitorii ei nu le cunosc. Iata 20 de lucruri pe care nu le stiai despre Romania si care sa te vor face sa indragesti si mai mult aceasta tara inzestrata.
Ce nu stiai despre Romania
1. In Romania se gaseste cea mai frumoasa cascada din lume. Este vorba despre cascada Bigar, din Caras-Severin, care a fost votata de catre site-ul The World Geography drept cea mai impresionanta din lume, datorita modului inedit in care curge apa. Exista numeroase alte locuri misterioase si fascinante in Romania, dupa cum bine se stie. Tara noastra se poate lauda si cu cateva trasee spectaculoase , precum Transfagarasanul, care i-a impresionat inclusiv pe realizatorii emisiunii Top Gear.
Cascada Bigar
2. Bautorii pasionati de cafea vor fi surprinsi sa afle ca Francesco Illy, fondatorul Illycaffe, s-a nascut in Timisoara, unul dintre cele mai frumoase orase din Romania. Tot el a fost inventatorul primului espressor automatic.
3. Timisoara a fost primul oras din Europa in care strazile au fost luminate electric, in anul 1889. Si fiindca tot suntem la capitolul "electricitate", castelul Peles, din Sinaia, a fost primul castel european luminat complet cu ajutorul unui sistem electric. Curentul era produs de un generator propriu, iar sistemul de incalzire al castelului, creat in 1888, este functional si in ziua de azi.
VEZI SI: Patru lucruri pe care trebuie să le știi despre cascada Bigăr, cel mai frumos loc din România
4. Sub Muntii Bihor se gaseste al doilea cel mai mare ghetar subteran, Scarisoara, cu un volum de 75.000 metri cubi si care exista de mai bine de 3.500 de ani.
5. Insulina a fost descoperita de Nicolae Paulescu, care la inceput a numit-o "pancreina". Doi oameni de stiinta canadieni au primit Premiul Nobel pentru studiul lor asupra insulinei, in 1923, dar si cercetarile lui Paulescu in domeniu au fost recunoscute.
6. Serialul american Hatfields & McCoys, in care au jucat Kevin Costner si Bill Paxton, a fost filmat in Romania.
7. Stiloul cu penita a fost inventat de Petreche Poenaru si a fost patentat in mai 1827.
8. Cele mai vechi fosile de Homo sapiens de pana acum au fost descoperite in sud-vestul Romaniei, in anul 2002. Varsta fosilelor se estimeaza ca ar fi de aproximativ 40.000 de ani.
9. Statuia regelui dac Decebal, sculptata la malul Dunarii, este cea mai inalta sculptura din Europa, avand peste 40 metri inaltime.
10. Tot in Romania s-a nascut Traian Vuia, un pioner al aviatiei mondiale, care a realizat primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decat aerul, in 1906.
11. Artista Alma Gluck, prima soprana lirica care a vandut un milion de albume, s-a nascut in Bucuresti, in data de 11 mai 1884.
12. Palatul Parlamentului, din Bucuresti, este a doua cea mai mare cladire din lume, depasit fiind doar de Pentagon.
13. Romania este tara europeana cea mai bogata in aur.
14. In Romania se gaseste cel mai inedit cimitir din lume: Cimitirul Vesel, de la Sapanta. Ceea ce il face deosebit sunt epitafurile hazlii, culorile vii ale crucilor si picturile naive reprezentand scene din viata persoanelor ingropate acolo.
15. Romania este al noualea producator de vin din lume.
16. Filmul Cold Mountain, cu Jude Law, Nicole Kidman si Renee Zellweger, a fost filmat in Romania. Actorii s-aurelaxat in Poiana Brasov dupa ce au terminat filmarile in imprejurimi.
17. Biserica Neagra, din Brasov, are cea mai mare orga din Europa (cu 4000 de tuburi) si cel mai mare clopot din Romania (6.3 tone).
18. In Muntii Carpati se gaseste cea mai mare suprafata de paduri neatinse de om din Europa. De aceea, 60% din totalul ursilor bruni de pe batranul continent populeaza Carpatii.
Ursul carpatin
19. Eugen Pavel, de profesie fizician, a inventat Hyper CD-ROM-ul, cu o capacitate de stocare de peste 10.000 Gigabiti.
20. Complexul National Muzeal "Astra" din Sibiu este al doilea cel mai mare muzeu in aer liber din lume. El cuprinde mai mult de 300 de cladiri, precum si mori, prese gigantice pentru vin, fierarii hidraulice s.a.m.d.
Acesteau au fost doar cateva informatii despre Romania, care o transforma intr-una dintre cele mai interesante tari din Europa. Dincolo de prejudecatile si stereotipiile, adesea nedrepte, formate in jurul romanilor, aceasta tara este deosebit de ofertanta din toate punctele de vedere. Asadar, sa nu uitam niciodata ce norocosi suntem sa ne fi nascut pe aceste meleaguri minunate!
sursa articolului
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu