De ce oare este atât de greu să-i motivezi pe copii? De ce oare ai senzaţia că trebuie să-i împingi de la spate, chiar să-i forţezi să facă anumite lucruri, indiferent că este vorba de teme, de învăţat, de treburi casnice? De ce trebui să fie totul o luptă? Şi lista întrebărilor care încep cu “De ce…” poate continua.
Înainte de a mai porni încă un “război” cu copilul tău, ar trebui să te întrebi însă dacă nu cumva tu încerci să-l faci lui să-i pese pentru că ţie îţi pasă. Întreabă-te “Care este responsabilitatea mea?”, “Care este responsabilitatea copilului?”. Dacă, să zicem, copilul nu vrea să-şi facă temele, trebuie să îţi aminteşti că acestea sunt responsabilitatea lui. Responsabilitatea ta, ca părinte, este să-i atragi atenţia că temele sunt partea lui de viaţă, job-ul lui. Nici tu nu eşti plătit dacă nu te duci la serviciu şi nu-ţi faci treaba. Aşa că este datoria ta să-i prezinţi consecinţele în cazul în care nu-şi duce până la capăt sarcinile care intră în atribuţiunile lui. Atenţie, însă! Trebuie să-i explici de ce este important să înveţe, să-şi facă temele. Dacă nu faci asta, s-ar putea să-l induci în eroare şi să-i transmiţi doar că vrei să-şi facă temele pentru că îţi pasă ţie, nu pentru că i-ar putea folosi lui mai departe în viaţă. În plus, consecinţele nu sunt pentru a-l motiva. Ele sunt o urmare a alegerilor lui greşite.
De multe ori, părinţii se simt responsabili pentru viitorul copiilor lor. Viitorul copiilor sunt un rezultat al alegerilor lor. Succesul copiilor depinde în prea mică măsură de părinţi. Părinţii trebuie să-şi coordoneze copiii, să-i îndrume, nu să-i forţeze să facă alegeri pe care şi-ar fi dorit ei să le facă, la un moment dat. S-ar putea ca, pentru moment, copilul să-ţi facă pe plac, fie pentru a te face să te simţi mai fericit, fie pentru a scăpa de tine. Dar asta nu înseamnă că l-ai motivat!
Sunt copii şi copii. Şi unele lucruri care funcţionează la unii copii, la alţii n-au nici un efect. De aceea, trebuie să-ţi cunoşti foarte bine copilul. Să aplici mai multe tactici până când găseşti formula care să meargă mănuşă cu personalitatea copilului tău. Află de ce este mai puţin motivat copilul tău. Are câteva griji sau frustrări, e chiar disperat din anumite cauze? Poate chiar reacţia ta la lipsa lui de chef îl face mai nervos decât ar trebui să fie, iar de aici porneşte un întreg lanţ al slăbiciunilor care adânceşte lipsa de comunicare dintre tine şi copilul tău. Iar aceasta poate genera noi frustrări şi de o parte, şi de alta şi tot aşa.
Cum să-ţi inspiri copilul pentru a fi mai motivat? Iată câteva sfaturi care te vor putea ajuta.
1. Nu lăsa anxietatea ta să-l “motiveze”
Vei reuşi să-ţi motivezi copilul doar dacă îţi păstrezi calmul. Altfel, ei se vor concentra la cum să răspundă crizelor tale de nervi şi nu să descopere adevăratul motiv pentru care ar trebui să întrepindă o acţiune sau alta. Dorinţa ta de a-l forţa să facă ceva pentru că aşa vrei tu va adânci, de fapt, războiul pentru putere dintre tine şi copilul tău.
2. Inspiră-l
Fii un model pentru copilul tău. Dacă eşti prea obsedat de control, copilul tău va fi tentat să fugă în direcţia opusă când te vede. Gândeşte-te ce te-a inspirat pe tine pentru a-ţi seta obiective şi pentru a atinge scopurile. Nu forţa lucrurile pentru că rişti să-l motivezi să ţi se opună, nu să facă ceea ce trebuie.
3. Lasă-ţi copilul să facă propriile alegeri
Copilul are dreptul să facă alegeri. Dacă ia deciziile bune, are de câştigat. Dacă alegerile sunt greşite, va suporta consecinţele acţiunilor lui. Dacă, să zicem, nu prea are chef de teme, o consecinţă ar putea fi că nu va putea utiliza computerul. Şi îl poţi motiva spunându-i că va putea accesa calculatorul pentru perioada stabilită, de îndată ce îşi termină tema. Acest mod de a-l motiva este mult mai eficace decât să ţipi, să-i ţii predici nesfârşite sau să-l ameninţi că nu va folosi calculatorul dacă nu îşi face temele.
4. Pune întrebări care să te ajute să-l descoperi
Ce îl motivează pe copilul meu? Ce vrea de fapt copilul meu? Ce întrebări să-i pun pentru a-l ajuta să descopere şi să-şi exploreze pasiunile? Care sunt ambiţiile şi ţelurile copilului meu?
Fă un “pas în spate” şi observă-ţi copilul ca şi când ar fi o persoană oarecare, fără să te implici emoţional. Analizează ceea ce vezi. Apoi vorbeşte cu el şi află răspunsurile la întrebările de mai sus. Ascultă răspunsurile. Nu doar lucrurile care îţi convin, ci ceea ce îţi spune copilul. Respectă-i răspunsurile, chiar dacă nu eşti de acord cu ele.
5. Alege uşa pe care vrei să intri
Imaginează-ţi două uşi. Pe uşa numărul 1 intră părinţii care vor să-şi vadă copiii făcând lucrurile corecte în viaţă: să se trezească de dimineaţă, să meargă la şcoală, să înveţe bine, să îşi facă temele, să aibă succes. Pe uşa numărul 2 intră părinţii care îşi vor copiii interesaţi şi motivaţi să facă anumite, care vor să îi influenţeze să descopere lucrurile care îi interesează. Nu doar să facă lucrurile corecte, ci să-şi dorească să facă lucrurile corecte.
Pe care uşă, ai intra tu? Dacă intri pe uşa numărul 1, atunci pentru a-ţi atinge ţelul va trebui să împingi de la spate, să pedepseşti, să implori, să te plângi, să mituieşti, să linguşeşti.
Dacă alegi uşa numărul 2, atunci ar trebui să pui altfel întrebările. În loc de “Ţi-ai făcut tema azi?” să întrebi “De ce ai ales să-ţi faci tema azi şi nu ieri?”, “Am observat că ai ales să nu îţi faci tema la geometrie ieri, dar văd că pe cea de la istorie vrei să o faci de azi. Ce te-a determinat să faci asta?” Acest tip de investigaţie te va ajuta pe tine, dar şi pe copilul tău, să descoperiţi ce anume îl motivează şi îl atrage.
6. Nu e vina ta
Aminteşte-ţi întotdeauna: nu e vina ta că ai un copil mai puţin motivat. Nu o lua personal. Dacă faci asta îl forţezi şi mai mult să ţi se împotrivească. Dacă într-o oglindă te uiţi de aproape, nu prea ai imaginea de ansamblu. Însă, cu cât te îndepărtezi mai mult, cu atât ai o imagine mai clară a realităţii. De multe ori suntem atât de implicaţi în viaţa copiilor noştri încât ne este foarte greu să-i vedem ca pe o persoană separată. Ei sunt, totuşi, o persoană separată, nu suntem una şi aceeaşi fiinţă. Dacă vei sta suficient de departe de copilul tău, nu numai că îl vei putea înţelege pentru că îl vezi din altă lumină, ci îl încurajezi şi pe el să se descopere pe sine, să afle adevărul EU, să descopere acele lucruri care îl determină să acţioneze.
Totuşi, va trebui să ştie că, în viaţă, mai sunt şi lucruri pe care, chiar dacă nu eşti motivat să le faci, trebuie să le faci. Chiar dacă urăşte să-şi facă curat în camera, e de datoria lui să o facă. Şi dacă încearcă să scape de “chin” prin tot felul de tertipuri, trebuie să intervină consecinţele.
sursa
vineri, 27 ianuarie 2017
joi, 26 ianuarie 2017
Recomandari: machete masini
Ne plac machetele. Ma rog, la inceput mi-au placut doar mie, cu timpul insa au inceput sa le placa la fel de mult si copiilor mei. Cand s-au nascut, aveam deja o colectie impresionanta de machete, unele le pastrasem de cand eram eu mic.
Tin minte ca eram terorizat cand incepusera copiii sa imi umble prin casa si sa se ridice astfel incat sa ajunga la nivelul lor.
Erau destul de maricei incat sa se joace cu ele si sa le strice, destul de mici ca sa inteleaga ca nu sunt de jucarie si ca faza cu "tamponatul" jucariilor, nu face bine sanatatii mele.
Au reusit cu toate acestea, sa imi strice 3 machete de Ferrari: 1 Daytona, F50 si 250GTO. Cam asta a fost momentul la care am hotarat ca nu putem locui impreuna: eu, machetele mele si copiii mei, in consecinta am hotarat sa ascund machetele pana cand vor creste mai mari si vor intelege ca nu este funny sa mi le strice. Le-as fi dat machetele cu cea mai mare placere, sa se joace cu ele cat vor, doar sa nu se mai urce pe ele, sa nu le tamponeze si asa mai departe.
Cand au fost destul de mari, prin clasa 1, am scos prima oara cateva machete de proba sa vad ce se intampla, mentionez ca mobila din sufragerie este special facuta cu locuri pentru machete, sunt niste "soldatei", niste rafturi mai inalte cu spatii de 25x30x20cm in care imi afisam machetele respective. Cu timpul au inceput sa le placa, au inteles ca nu sunt foarte rezistente si sunt de admirat, nu de jucat pe covor, sau ma rog, nu toate.
Acum avem o colectie impresionanta, au inceput si ei sa colectionez diferite machete la randul lor. Eu strangeam insa numai masini, ei au inceput sa colectioneze si trenulete, tancuri, diferite masini de razboi, etc.
Singurul loc de unde cumparam machete de ceva ani, este Noriel, sunt singurii care au preturi bune la machete si au si produse de calitate. Am mai incercat sa cumparam si de la alte magazine insa materialele folosite erau groaznice, replicile erau foarte putin aproximative si am renuntat sa mai dam banii pe astfel de mizerii. Ca sa nu mai zic ca de fiecare data aveam probleme cand faceam comanda, ba ca nu erau pe stoc, ba nu imi veneau modelele comandate etc. La Noriel, nu am avut nici o astfel de problema si inafara de asta, personalul lor atat din magazine cat si din Call Center-ul lor, este de nota 10. La ziua de nastere a lui Andrei, am primit de la 2 persoane diferite aceeasi macheta, una cumparata din Noriel si una cumparat din Auchan. A trebuit sa shcimbam una dintre ele si la Auchan, m-am umplut de draci pentru ca oamenii nu au vrut sa mi-o schimbe sub nici o forma, in timp ce la Noriel nu am intampinat nici un fel de dificultati in schimbarea masinutei.
De curand, am gasit o super-promotie, o reducere de preturi pe care eu sincer nu prea am mai vazut-o in Romania (gen -50%, -70% din preturi) si am cumparat o multime de machete:
Tin minte ca eram terorizat cand incepusera copiii sa imi umble prin casa si sa se ridice astfel incat sa ajunga la nivelul lor.
Erau destul de maricei incat sa se joace cu ele si sa le strice, destul de mici ca sa inteleaga ca nu sunt de jucarie si ca faza cu "tamponatul" jucariilor, nu face bine sanatatii mele.
Au reusit cu toate acestea, sa imi strice 3 machete de Ferrari: 1 Daytona, F50 si 250GTO. Cam asta a fost momentul la care am hotarat ca nu putem locui impreuna: eu, machetele mele si copiii mei, in consecinta am hotarat sa ascund machetele pana cand vor creste mai mari si vor intelege ca nu este funny sa mi le strice. Le-as fi dat machetele cu cea mai mare placere, sa se joace cu ele cat vor, doar sa nu se mai urce pe ele, sa nu le tamponeze si asa mai departe.
Cand au fost destul de mari, prin clasa 1, am scos prima oara cateva machete de proba sa vad ce se intampla, mentionez ca mobila din sufragerie este special facuta cu locuri pentru machete, sunt niste "soldatei", niste rafturi mai inalte cu spatii de 25x30x20cm in care imi afisam machetele respective. Cu timpul au inceput sa le placa, au inteles ca nu sunt foarte rezistente si sunt de admirat, nu de jucat pe covor, sau ma rog, nu toate.
Acum avem o colectie impresionanta, au inceput si ei sa colectionez diferite machete la randul lor. Eu strangeam insa numai masini, ei au inceput sa colectioneze si trenulete, tancuri, diferite masini de razboi, etc.
Singurul loc de unde cumparam machete de ceva ani, este Noriel, sunt singurii care au preturi bune la machete si au si produse de calitate. Am mai incercat sa cumparam si de la alte magazine insa materialele folosite erau groaznice, replicile erau foarte putin aproximative si am renuntat sa mai dam banii pe astfel de mizerii. Ca sa nu mai zic ca de fiecare data aveam probleme cand faceam comanda, ba ca nu erau pe stoc, ba nu imi veneau modelele comandate etc. La Noriel, nu am avut nici o astfel de problema si inafara de asta, personalul lor atat din magazine cat si din Call Center-ul lor, este de nota 10. La ziua de nastere a lui Andrei, am primit de la 2 persoane diferite aceeasi macheta, una cumparata din Noriel si una cumparat din Auchan. A trebuit sa shcimbam una dintre ele si la Auchan, m-am umplut de draci pentru ca oamenii nu au vrut sa mi-o schimbe sub nici o forma, in timp ce la Noriel nu am intampinat nici un fel de dificultati in schimbarea masinutei.
De curand, am gasit o super-promotie, o reducere de preturi pe care eu sincer nu prea am mai vazut-o in Romania (gen -50%, -70% din preturi) si am cumparat o multime de machete:
- trupe de elita noriel set militar cu elicopter
- masini de razboi blindate noriel tanc type 98
- masini de razboi blindate noriel tanc tiger 1
- masini de razboi blindate noriel tanc tiger 1 camuflaj
- masini de razboi blindate noriel tanc type 98 camuflaj
- rastar 1/18 lamborghini sesto elemento cu radiocomanda
- rastar 1/24 volkswagen golf gti cu radiocomanda
- rastar masina rc 1/24 bugatti grand sport vitesse
- rastar masina rc 1/24 - ferrari laferrari
- motormax mclaren 650s spider
- rastar masinuta cu radiocomanda 1/14 - ford shelby gt-500
- rastar 1/14 range rover sport cu radiocomanda
- rastar 1/14 lamborghini aventador lp700 cu radiocomanda
joi, 19 ianuarie 2017
Sfaturi: cum stimulezi un copil lenes
Este foarte dificil pentru parinti sa-si motiveze copilul pentru ca lumea de astazi, extrem de diversificata, poate sa fie confuza pentru copii. Ei pot cu usurinta sa-si indrepte interesul spre alte preocupari, care nu sunt pe placul parintilor si in concordanta cu educatia pe care acestia si-au propus sa le-o dea.
n plus, presiunea pe care o resimt de a performa intr-o anumita directie ii poate face sa-si piarda interesul pentru invatatura. Motivarea nu se refera numai la invatat, ci si la intreg comportamentul copilului. Poti sa-ti motivezi copilul sa invete mai bine, dar si sa-l determini sa se comporte frumos in societate. Pentru a reusi, parintii trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare deoarece este un proces lung, care reclama perseverenta.
Motivarea este individuala
Un aspect foarte important in relatia cu copilul este motivarea. Ea face parte din procesul lui de crestere si de asimilare a unor caracteristici comportamentale pozitive si se realizeaza in functie de fiecare copil, pentru ca depinde de abilitatile si de personalitatea lui.
Unii copii sunt de mici pasionati de un domeniu anume si nu au nevoie de motivare pentru a performa, ci numai de sprijinul parintilor. Altii sunt ei insisi foarte ambitiosi, dornici sa fie cei mai buni in tot ceea ce fac. Altii, in schimb, desi sunt inteligenti si talentati, sunt lenesi, isi manifesta interesul numai pentru joaca si sunt cei mai buni in a face tot felul de ghidusii.
Pentru a-si motiva cu succes copilul, parintii trebuie sa-si asculte cu adevarat copilul, sa stie foarte bine cum gandeste el si ce anume il impulsioneaza. Sunt, din pacate, parinti care nu sunt de fapt atenti la ceea ce spune un copil, considerand ca ei stiu intotdeauna ce este mai bine pentru el, fara sa tina cont de parerea sau dorintele lui. Astfel de parinti pot esua in incercarile lor de a-si motiva copilul pentru ca acest proces nu este unilateral, ci il include si pe copil. Iar daca facem abstractie de el, de calitatile si aparentele lui defecte, putem cu usurinta sa dam gres in demersurile pe care ni le-am propus.
Parintii trebuie sa fie apropiati de copiii lor, sa stie ce le este pe plac si ce le displace si sa le inteleaga comportamentul. Odata ce vor sti ce il motiveaza sa actioneze, vor putea singuri sa stabileasca modalitatile cele mai bune de a-si indrepta copilul in orice directie doresc.
Relatia cu scoala
Toti parintii doresc ca micutii lor sa aiba rezultate cat mai bune la scoala. Unii dintre ei, desi sunt foarte isteti, nu manifesta insa niciun interes in aceasta directie. Cand parintii merg la scoala si vorbesc cu invatatoarea, afla ca ei sunt primii la ghidusii si isi deranjeaza colegii in timpul orelor. Cu toate acestea, invatatoarea a remarcat inteligenta lor, care nu este insa orientata spre invatatura, spre obtinerea unor calificative mari.
In astfel de situatii, copiii au o intelegere eronata vizavi de scoala. O discutie cu copii mai mari care si-au exprimat dezamagirile fata de scoala, o idee pe care au prins-o din zbor, dar care li s-a intiparit in minte i-au determinat sa nu manifeste niciun interes pentru invatatura. Parintii trebuie sa le schimbe aceste idei si sa-i ajute sa dezvolte o atitudine pozitiva vizavi de invatatura.
Idei de succes
Specialistii americani recomanda mai multe metode care au dat rezultate in motivarea copilului. Iata cateva dintre ele:
Vorbiti cu copilul. De obicei, atunci cand parintii vorbesc cu copilul au tendinta sa monopolizeze discutia. Cred ca numai ei trebuie sa-i invete pe copii. Lasati si copilul sa vorbeasca, sa-si spuna punctul de vedere. Veti fi uimiti de ideile pe care le au. Multi copii nu inteleg importanta impunerii unui scop si abordarii unei atitudini pozitive. De aceea trebuie pur si simplu sa stati de vorba despre acest subiect pentru a intelege de ce au nevoie de motivare si de teluri in viata.
Atunci cand vorbiti cu copilul nu trebuie sa uitati ca este doar un copil. Nu folositi concepte care nu sunt pe intelesul lui. Folositi cuvinte simple, pe care le intelege, si dati-i exemple haioase, pentru a-l atrage in discutie.
Jucati-va cu el. Copiii adora sa se joace asa ca, de exemplu, daca vreti sa obtina note mai mari, puteti face un fel de grafic pe o plansa mare, in care sa insemnati care este nivelul lui actual si unde vreti sa ajunga. De fiecare data cand ia o nota, trebuie sa notati progresul sau regresul in grafic. Astfel, el va putea vedea singur daca a progresat si isi va compara calificativele obtinute. De obicei, atunci cand vede ca este sub ceea ce si-a propus, va fi mult mai motivat sa munceasca mai mult. In schimb, daca a atins maximum a ceea ce v-ati propus va fi fericit de ce a reusit sa realizeze.
Fiti un exemplu pozitiv pentru copil, fiindca el invata cel mai mult de la parinti. Daca micutul isi va vedea parintii ca zilnic isi propun sa faca anumite lucruri si se tin de cuvant, va incerca si el sa-i imite. Daca, in schimb, observa ca parintii una spun si alta fac, nu va mai crede in importanta invataturilor lor.
Indrumati-l! Copilul are nevoie de indrumare. De exemplu, daca stabiliti ca unul dintre teluri este sa-si pastreze camera curata, dar nu-i spueti cum trebuie sa faca acest lucru, el nu va sti ce sa faca si obiectivul nu va fi atins.
Laudati-l! Atunci cand reuseste sa faca treaba buna, spuneti-i ca ati vazut si sunteti mandri de ceea ce a realizat. Asta il va face sa se simta nu numai important, dar va si asimila invatatura pe care ati dorit sa i-o transmiteti. Daca are nevoie sa munceasca mai mult, recompensati-l intr-un fel, dar spuneti-i ca aveti asteptari si mai mari de la el si ca poate sa fie si mai bun.
sursa
n plus, presiunea pe care o resimt de a performa intr-o anumita directie ii poate face sa-si piarda interesul pentru invatatura. Motivarea nu se refera numai la invatat, ci si la intreg comportamentul copilului. Poti sa-ti motivezi copilul sa invete mai bine, dar si sa-l determini sa se comporte frumos in societate. Pentru a reusi, parintii trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare deoarece este un proces lung, care reclama perseverenta.
Motivarea este individuala
Un aspect foarte important in relatia cu copilul este motivarea. Ea face parte din procesul lui de crestere si de asimilare a unor caracteristici comportamentale pozitive si se realizeaza in functie de fiecare copil, pentru ca depinde de abilitatile si de personalitatea lui.
Unii copii sunt de mici pasionati de un domeniu anume si nu au nevoie de motivare pentru a performa, ci numai de sprijinul parintilor. Altii sunt ei insisi foarte ambitiosi, dornici sa fie cei mai buni in tot ceea ce fac. Altii, in schimb, desi sunt inteligenti si talentati, sunt lenesi, isi manifesta interesul numai pentru joaca si sunt cei mai buni in a face tot felul de ghidusii.
Pentru a-si motiva cu succes copilul, parintii trebuie sa-si asculte cu adevarat copilul, sa stie foarte bine cum gandeste el si ce anume il impulsioneaza. Sunt, din pacate, parinti care nu sunt de fapt atenti la ceea ce spune un copil, considerand ca ei stiu intotdeauna ce este mai bine pentru el, fara sa tina cont de parerea sau dorintele lui. Astfel de parinti pot esua in incercarile lor de a-si motiva copilul pentru ca acest proces nu este unilateral, ci il include si pe copil. Iar daca facem abstractie de el, de calitatile si aparentele lui defecte, putem cu usurinta sa dam gres in demersurile pe care ni le-am propus.
Parintii trebuie sa fie apropiati de copiii lor, sa stie ce le este pe plac si ce le displace si sa le inteleaga comportamentul. Odata ce vor sti ce il motiveaza sa actioneze, vor putea singuri sa stabileasca modalitatile cele mai bune de a-si indrepta copilul in orice directie doresc.
Relatia cu scoala
Toti parintii doresc ca micutii lor sa aiba rezultate cat mai bune la scoala. Unii dintre ei, desi sunt foarte isteti, nu manifesta insa niciun interes in aceasta directie. Cand parintii merg la scoala si vorbesc cu invatatoarea, afla ca ei sunt primii la ghidusii si isi deranjeaza colegii in timpul orelor. Cu toate acestea, invatatoarea a remarcat inteligenta lor, care nu este insa orientata spre invatatura, spre obtinerea unor calificative mari.
In astfel de situatii, copiii au o intelegere eronata vizavi de scoala. O discutie cu copii mai mari care si-au exprimat dezamagirile fata de scoala, o idee pe care au prins-o din zbor, dar care li s-a intiparit in minte i-au determinat sa nu manifeste niciun interes pentru invatatura. Parintii trebuie sa le schimbe aceste idei si sa-i ajute sa dezvolte o atitudine pozitiva vizavi de invatatura.
Idei de succes
Specialistii americani recomanda mai multe metode care au dat rezultate in motivarea copilului. Iata cateva dintre ele:
Vorbiti cu copilul. De obicei, atunci cand parintii vorbesc cu copilul au tendinta sa monopolizeze discutia. Cred ca numai ei trebuie sa-i invete pe copii. Lasati si copilul sa vorbeasca, sa-si spuna punctul de vedere. Veti fi uimiti de ideile pe care le au. Multi copii nu inteleg importanta impunerii unui scop si abordarii unei atitudini pozitive. De aceea trebuie pur si simplu sa stati de vorba despre acest subiect pentru a intelege de ce au nevoie de motivare si de teluri in viata.
Atunci cand vorbiti cu copilul nu trebuie sa uitati ca este doar un copil. Nu folositi concepte care nu sunt pe intelesul lui. Folositi cuvinte simple, pe care le intelege, si dati-i exemple haioase, pentru a-l atrage in discutie.
Jucati-va cu el. Copiii adora sa se joace asa ca, de exemplu, daca vreti sa obtina note mai mari, puteti face un fel de grafic pe o plansa mare, in care sa insemnati care este nivelul lui actual si unde vreti sa ajunga. De fiecare data cand ia o nota, trebuie sa notati progresul sau regresul in grafic. Astfel, el va putea vedea singur daca a progresat si isi va compara calificativele obtinute. De obicei, atunci cand vede ca este sub ceea ce si-a propus, va fi mult mai motivat sa munceasca mai mult. In schimb, daca a atins maximum a ceea ce v-ati propus va fi fericit de ce a reusit sa realizeze.
Fiti un exemplu pozitiv pentru copil, fiindca el invata cel mai mult de la parinti. Daca micutul isi va vedea parintii ca zilnic isi propun sa faca anumite lucruri si se tin de cuvant, va incerca si el sa-i imite. Daca, in schimb, observa ca parintii una spun si alta fac, nu va mai crede in importanta invataturilor lor.
Indrumati-l! Copilul are nevoie de indrumare. De exemplu, daca stabiliti ca unul dintre teluri este sa-si pastreze camera curata, dar nu-i spueti cum trebuie sa faca acest lucru, el nu va sti ce sa faca si obiectivul nu va fi atins.
Laudati-l! Atunci cand reuseste sa faca treaba buna, spuneti-i ca ati vazut si sunteti mandri de ceea ce a realizat. Asta il va face sa se simta nu numai important, dar va si asimila invatatura pe care ati dorit sa i-o transmiteti. Daca are nevoie sa munceasca mai mult, recompensati-l intr-un fel, dar spuneti-i ca aveti asteptari si mai mari de la el si ca poate sa fie si mai bun.
sursa
luni, 2 ianuarie 2017
Idei de joaca, jocuri si activitati pentru copii
De multe ori, m-am aflat în impas când vremea ne-a obligat pe mine și copilul meu să stăm în casă. Cum să îl bucur pe Rareș, ce activități să mai desfășurăm, ce jocuri să mai inventăm, numai să-i văd bucuria sinceră, de copil, pe chip, aceeași pe care am avut-o eu, fiind copil?
Și am știut încă de la început că voi pune în practică învățarea prin joacă.
Am încercat, în rândurile ce urmează, să vă dau câteva idei de jocuri și activități cu copiii mici, de grădiniță și nu numai, pentru în casă, din activități pe care le-am desfășurat eu și partenerul meu, permanent dornic de joacă și atenție.
1. Desenăm și colorăm. Eu nu am niciun talent la desen, așa încât cumpăr cărți de colorat sau printez forme cu personajele lui preferate. Ei, ca să fiu sinceră, talentatul în familie este soțul, pe care l-a și moștenit Rareș. Mai învăț și eu de la ei...
2. Pictăm scoici, pietre, pe lemn.
3. Facem puzzle.
4. "Cine pune primul degetul pe culoarea ..." Rareș este foarte încântat de jocul acesta. Eu l-am inventat (bine, jocul, sigur, există de când lumea și pământul, însă eu nu-l știam) pe vremea când învățam animalele. Aveam o cărticica pentru copii și câștiga cine punea degetul primul pe cățel, ori tigru, ori găina... Rareș câștiga mereu!
5. Ne jucăm "De-a v-ați ascunselea". Când era foarte mic, copilul meu își ascundea doar ochii și eu trebuia să-l găsesc, deși îl aveam, de multe ori, chiar în față.
6. Ne jucăm "rece, cald, fierbinte!". Ascundem, pe rând, câte un obiect și celălalt trebuie să-l găsească după indicațiile: "rece, cald, fierbinte!", în funcție de cât de aproape este de obiectul ascuns.
7. Spălam geamurile. Asta chiar este o activitate preferata, mai ales că are și un instrument special. Eu mă declar foarte satisfăcută de munca lui, deși geamul este plin de zoaie.
8. Facem felicitări. Și decupăm, lipim, colorăm.
9. Am făcut decoruri pentru bradul de Crăciun: celebra beteală din copilărie confecționată din hârtie colorată, globuri, diverse forme.
10. Desenăm cu degetele.
11. Îi citesc povești.
12. Ne uităm împreună la filme Disney. Am vizionat toate filmele de desen animat. Le recomand pe toate și copiii chiar au ce învăța din ele: "Pisicile aristocrate", "Cartea Junglei", "101 Dalmațieni", "Peter Pan", "Frumoasa și Bestia", "Cenușăreasă", "Frozen", "Tangled (Rapunzel)", "Brave (Neînfricată)", "Bambi", "Mulan", "Rio", "Albă că zăpada", "Aventurile lui Sammy", "Dumbo", "în căutarea lui Nemo", "Madagascar", "Prințesa și Broscoiul", "Doamna și Vagabondul", "Frumoasa din Pădurea Adormită" "Tinker Bell", "Arthur Christmas", "Mr. Peabody and Sherman" etc.
13. Facem scenete. Iar o activitate preferata a copilului meu. Intră foarte bine în diverse roluri și mă uimește cu replici întocmai ca în poveste.
14. Jucăm "Avioane". Bine, eu și soțul meu. Rareș face echipă cu unul dintre noi și este cu adevărat fericit când reușește să ochiasca un obiectiv. Dar se plictisește repede.
15. Jucăm "Baba-oarba!" și Rareș râde în hohote.
16. Jucăm toți trei "Telefonul fără fir". Nici nu vă imaginați ce distracție este...
17. Jucăm "Ce încape într-o valiză". Bine, îl personalizăm cu "ce luăm în geanta de plajă", "ce plantăm în grădină" etc.
18. Cântăm și dansăm, facem coregrafii.
19. Jucăm "Oprește-te din dans!" sau "Dansează până îngheți!". Tati ne pune o melodie și noi dansăm până ce o pune pe pauză. Este foarte amuzant, mai ales că eu rămân în poziții aproape imposibile. Rareș a venit cu jocul acesta învățat la grădiniță. Mulțumim, miss Larisa, pentru idee.
20. Învățam engleză dansând și respectând coregrafii. Căutați Patty Shukla pe internet, copiii adoră cântecele ei.
21. Nu am făcut niciodată, însă am găsit o idee genială de joacă și învățare prin joacă: experimente chimice. Sigur, sigur, copilul meu vă fi încântat.
22. Plantăm. Avem ghivecele noastre cu flori, dar și busuioc, mentă, rozmarin etc.
23. Exproram pe Google Earth.
24. Jucăm, o viață cu o viață, jocuri distractive și constructive pe telefonul mobil ori pe tabletă.
25. Ne imaginăm ce personaje și forme pot îmbrăca norii de pe cer. Apoi, chiar pare totul atât de real... Rareș este maestru la jocul acesta.
26. Jucăm "Bisericuța" cu cărțile de joc. Pentru cine nu știe sau nu-și mai amintește, se face o casă din sprjinirea unor grupuri de cărți pe o temelie de cărți de joc împrăștiate. Pierde cine dărâmă bisericuța, vrând să extragă o carte din temelie.
27. Jucăm "Turnul". Este un joc pe care l-am achiziționat și este foarte atractiv, compus din piese de lemn (există și cu piese din plastic) cu care se alcătuiește un turn.
28. Facem formație muzicală cu mai multe instrumente: orgă, chitară și muzicuța, tobă. împărțim instrumentele între noi trei în funcție de preferințe și abilități.
29. Desenăm pe oglindă cu markere care se curată ușor.
30. Bucătărim. Facem parjiturele sau chiar pizza împreună.
31. Spălam vase cu una din soluțiile care nu conțin substanțe nocive.
32. Facem diverse forme din plastilină.
33. Facem cazemată și ne ascundem de inamic.
34. Am făcut binoclu din unirea a două suporturi pentru hârtia igienică și ne-am prefăcut cercetași.
35. Facem teatru de păpuși cu șosete pictate.
36. Nu am jucat până acum, dar este o idee foarte bună de joc: "La perete, la perete, stop!" îl vom coopta și pe tati.
37. Mi-am adus acum aminte de "telefoanele" pe care le confecționam singuri și cream o adevărată aventură. Foloseam pahare de plastic și un cablu lung-lung, pentru conectare între pahare.
38. Jucăm "Mima", încercând să imităm animale, personaje, chiar să sugerăm cuvinte.
39. Inventăm povești, chiar și poezii. Începe unul dintre noi o poveste și celălalt o continuă în stilul său, cu câte o frază-două, până ce ajungem la glume și râs și personaje fantastice...
40. Construim din lego case, roboți, bărci etc. Copilul meu este mai inventiv decât mine.
41. Ne luptăm. Nu este activitatea mea preferată, însă așa resusesc să-l conving să bea suc magic (făcut din diverse fructe și legume) sau să mănânce un fruct. Le consumăm împreună, apoi vedem cine a prins mai multă putere.
Bineinteles ca atunci cand ne plictisim de acestea, mergem si cumparam si jucarii. Acestea sunt ultimele noastre achizitii, pe care le recomandam in materie de jocuri si jucarii:
Și am știut încă de la început că voi pune în practică învățarea prin joacă.
Am încercat, în rândurile ce urmează, să vă dau câteva idei de jocuri și activități cu copiii mici, de grădiniță și nu numai, pentru în casă, din activități pe care le-am desfășurat eu și partenerul meu, permanent dornic de joacă și atenție.
1. Desenăm și colorăm. Eu nu am niciun talent la desen, așa încât cumpăr cărți de colorat sau printez forme cu personajele lui preferate. Ei, ca să fiu sinceră, talentatul în familie este soțul, pe care l-a și moștenit Rareș. Mai învăț și eu de la ei...
2. Pictăm scoici, pietre, pe lemn.
3. Facem puzzle.
4. "Cine pune primul degetul pe culoarea ..." Rareș este foarte încântat de jocul acesta. Eu l-am inventat (bine, jocul, sigur, există de când lumea și pământul, însă eu nu-l știam) pe vremea când învățam animalele. Aveam o cărticica pentru copii și câștiga cine punea degetul primul pe cățel, ori tigru, ori găina... Rareș câștiga mereu!
5. Ne jucăm "De-a v-ați ascunselea". Când era foarte mic, copilul meu își ascundea doar ochii și eu trebuia să-l găsesc, deși îl aveam, de multe ori, chiar în față.
6. Ne jucăm "rece, cald, fierbinte!". Ascundem, pe rând, câte un obiect și celălalt trebuie să-l găsească după indicațiile: "rece, cald, fierbinte!", în funcție de cât de aproape este de obiectul ascuns.
7. Spălam geamurile. Asta chiar este o activitate preferata, mai ales că are și un instrument special. Eu mă declar foarte satisfăcută de munca lui, deși geamul este plin de zoaie.
8. Facem felicitări. Și decupăm, lipim, colorăm.
9. Am făcut decoruri pentru bradul de Crăciun: celebra beteală din copilărie confecționată din hârtie colorată, globuri, diverse forme.
10. Desenăm cu degetele.
11. Îi citesc povești.
12. Ne uităm împreună la filme Disney. Am vizionat toate filmele de desen animat. Le recomand pe toate și copiii chiar au ce învăța din ele: "Pisicile aristocrate", "Cartea Junglei", "101 Dalmațieni", "Peter Pan", "Frumoasa și Bestia", "Cenușăreasă", "Frozen", "Tangled (Rapunzel)", "Brave (Neînfricată)", "Bambi", "Mulan", "Rio", "Albă că zăpada", "Aventurile lui Sammy", "Dumbo", "în căutarea lui Nemo", "Madagascar", "Prințesa și Broscoiul", "Doamna și Vagabondul", "Frumoasa din Pădurea Adormită" "Tinker Bell", "Arthur Christmas", "Mr. Peabody and Sherman" etc.
13. Facem scenete. Iar o activitate preferata a copilului meu. Intră foarte bine în diverse roluri și mă uimește cu replici întocmai ca în poveste.
14. Jucăm "Avioane". Bine, eu și soțul meu. Rareș face echipă cu unul dintre noi și este cu adevărat fericit când reușește să ochiasca un obiectiv. Dar se plictisește repede.
15. Jucăm "Baba-oarba!" și Rareș râde în hohote.
16. Jucăm toți trei "Telefonul fără fir". Nici nu vă imaginați ce distracție este...
17. Jucăm "Ce încape într-o valiză". Bine, îl personalizăm cu "ce luăm în geanta de plajă", "ce plantăm în grădină" etc.
18. Cântăm și dansăm, facem coregrafii.
19. Jucăm "Oprește-te din dans!" sau "Dansează până îngheți!". Tati ne pune o melodie și noi dansăm până ce o pune pe pauză. Este foarte amuzant, mai ales că eu rămân în poziții aproape imposibile. Rareș a venit cu jocul acesta învățat la grădiniță. Mulțumim, miss Larisa, pentru idee.
20. Învățam engleză dansând și respectând coregrafii. Căutați Patty Shukla pe internet, copiii adoră cântecele ei.
21. Nu am făcut niciodată, însă am găsit o idee genială de joacă și învățare prin joacă: experimente chimice. Sigur, sigur, copilul meu vă fi încântat.
22. Plantăm. Avem ghivecele noastre cu flori, dar și busuioc, mentă, rozmarin etc.
23. Exproram pe Google Earth.
24. Jucăm, o viață cu o viață, jocuri distractive și constructive pe telefonul mobil ori pe tabletă.
25. Ne imaginăm ce personaje și forme pot îmbrăca norii de pe cer. Apoi, chiar pare totul atât de real... Rareș este maestru la jocul acesta.
26. Jucăm "Bisericuța" cu cărțile de joc. Pentru cine nu știe sau nu-și mai amintește, se face o casă din sprjinirea unor grupuri de cărți pe o temelie de cărți de joc împrăștiate. Pierde cine dărâmă bisericuța, vrând să extragă o carte din temelie.
27. Jucăm "Turnul". Este un joc pe care l-am achiziționat și este foarte atractiv, compus din piese de lemn (există și cu piese din plastic) cu care se alcătuiește un turn.
28. Facem formație muzicală cu mai multe instrumente: orgă, chitară și muzicuța, tobă. împărțim instrumentele între noi trei în funcție de preferințe și abilități.
29. Desenăm pe oglindă cu markere care se curată ușor.
30. Bucătărim. Facem parjiturele sau chiar pizza împreună.
31. Spălam vase cu una din soluțiile care nu conțin substanțe nocive.
32. Facem diverse forme din plastilină.
33. Facem cazemată și ne ascundem de inamic.
34. Am făcut binoclu din unirea a două suporturi pentru hârtia igienică și ne-am prefăcut cercetași.
35. Facem teatru de păpuși cu șosete pictate.
36. Nu am jucat până acum, dar este o idee foarte bună de joc: "La perete, la perete, stop!" îl vom coopta și pe tati.
37. Mi-am adus acum aminte de "telefoanele" pe care le confecționam singuri și cream o adevărată aventură. Foloseam pahare de plastic și un cablu lung-lung, pentru conectare între pahare.
38. Jucăm "Mima", încercând să imităm animale, personaje, chiar să sugerăm cuvinte.
39. Inventăm povești, chiar și poezii. Începe unul dintre noi o poveste și celălalt o continuă în stilul său, cu câte o frază-două, până ce ajungem la glume și râs și personaje fantastice...
40. Construim din lego case, roboți, bărci etc. Copilul meu este mai inventiv decât mine.
41. Ne luptăm. Nu este activitatea mea preferată, însă așa resusesc să-l conving să bea suc magic (făcut din diverse fructe și legume) sau să mănânce un fruct. Le consumăm împreună, apoi vedem cine a prins mai multă putere.
Bineinteles ca atunci cand ne plictisim de acestea, mergem si cumparam si jucarii. Acestea sunt ultimele noastre achizitii, pe care le recomandam in materie de jocuri si jucarii:
- masinute
- masini fara baterii
- transportor de vehicule cu elicopter noriel
- transportor de vehicule cu masina de interventie
- transportor de vehicule cu autoturism noriel
- parcare cu masinute utilitare
- motormax color twisters set spalatorie 2 buc
- motormax trailer cu elicopter de politie
- motormax camion de constructii cu excavator
- motormax die cast collection masini de oras
- masini cu telecomanda
- masini de razboi noriel tanc cu telecomanda type 98 camuflaj
- masini de razboi noriel tanc cu telecomanda type 98
- masini de razboi tanc cu telecomanda type 98 int2002
- masini de razboi noriel tanc cu telecomanda tiger 1 bleumarin
- trenulet electric cu lumini noriel
- noriel masinuta cu elice telecomandata albastru
- rastar range rover sport cu radiocomanda
Mai cumparam jucarii din urmatoarele categorii:
Abonați-vă la:
Postări (Atom)