Norvegia este un model in ceea ce priveste protectia mediului. Cel mai nou proiect al norvegienilor dezvoltarea transportului cu bicicleta. Aproximativ un miliard de dolari vor fi investiti in constructia de autostrazi de piste de biciclete pentru copii si mai ales pentru adulti.
Norvegienii sunt un etalon cand vine vorba despre masuri pentru protectia mediului. In ultimii ani, acestia au facut investitii masive in dezvoltarea de surse de energie alternativa si in masuri pentru protejarea mediului. Interesant este ca toate aceste eforturi vin de la o tara cu resurse uriase de petrol, deci care si-ar putea duce traiul linistita. Insa norvegienii sunt mult mai interesati de mediul in care traiesc decat alte popoare.
Ultimul proiect de acest fel? Investitii de aproape un miliard de euro in adevarate autostrazi de biciclete pentru cei mici si pentru adulti. Intentia norvegienilor este ca prin aceste investitii sa incurajeze folosirea bicicletei pentru deplasari si educarea tinerilor generatii in acest sens. Banii provin, culmea, din profitul pe care Norvegia l-a realizat din vanzarea de petrol. Tinta autoritatilor este ca, in urmatorii doi ani, transportul cu bicicleta sa fie utilizata de aproximativ 10-20% din populatie. In cifrele pe 2015, aceasta pondere a fost de 5%. Oricum, cu mult peste media celorlalte tari.
Iar Norvegia este dispusa sa investeasca masiv pentru a-si atinge scopul. De bani nu duce lipsa. Tara scandinava are al doilea cel mai mare PIB pe care de locuitor din lume, fiind depasita doar de Luxemburg. O mare parte din bani vin din afacerile cu petrol, resursa care se gaseste din abundenta in subsolurile teritoriilor Norvegiene.
Proiectul de piste de biciclete pentru cei mici si pentru cei mari va debuta in noua mari orase. Aici vor fi construite adevarate autostrazi pentru biciclete, departe de traficul auto care ar putea perturba circulatia pe bicicleta. Aceste piste vor avea mai multe sensuri, pe care se va putea circula in deplina siguranta. Beneficiile sunt atat pe termen scurt, cat si lung. Pentru viitorul apropiat, norvegienii intentioneaza sa treaca din traficul auto pe pistele de biciclete. In traducere, navetistii care merg zilnic spre munca sa fie tot mai mult atrasi de a face acest drum pe biciclete.
Pe de alta parte, drumurile sunt construite si pentru educarea generatiei de maine. Pistele de biciclete pentru copii sunt facute cu bataie lunga. Pana in 2030, Norvegia intentioneaza sa aduca la nivel 0 cresterea numarului de proprietari de autoturisme. Undeva, pe langa protejarea mediului, aceste masuri vor aduce si bani la buget. Cum? Anual, Norvegia cheltui in jur de sase miliarde de dolari pe reparea drumurilor si cailor ferate. Daca aceste piste pentru biciclisti vor prinde, o mare parte din acesti bani vor fi economisiti.
Noriel incurajeaza mersul pe bicicleta inca de la varste fragede. Pe site-ul lor gasesti o paleta larga de modele pentru micutul tau.
joi, 20 aprilie 2017
miercuri, 19 aprilie 2017
Curiozitati despre jucarii
Ca stim sau nu, ca ne place sau ca nu ne mai place, jucariile fac parte din viata si din istoria umanitatii. Ele nu sunt importante numai pentru copii, jucariile nu au varsta, ele ar trebui sa fie la fel de importante si pentru adulti si cu siguranta, pentru adultii ce au copii. Cred ca imbatranim cu adevarat, doar cand uitam sa ne mai jucam, uitam bucuria aia pe care jocurile sau jucariile, o aduce.
Haideti insa sa va spun cate ceva despre jucarii:
Haideti insa sa va spun cate ceva despre jucarii:
- Spre exemplu, Barbie are un nume intreg, Barbie in sina fiind doar numele de alint: Barbara Millicent Roberts. Barbie este cea mai bine vanduta papusa a tuturor timpurilor. Numele sau vine de la fiica creatorului jucariei. Barbie a fost introdusa ca jucair in 1959 si costa 3 USD. In fiecare secunda, se vand 2 Barbie, in lume.
- Jucariile Play-Doh, au fost create in 1930 ca metoda de a curata tapetul.
- Cuvantul Toy din engleza, vine de la cuvantul Tool (unealta)
- Sunt mai putini canadieni in Canada decat papusi Barbie, in Italia.
- Inainte sa creeze jucaria Barbie, Jack Ryan a proiectat rachete in timpul Razboiului Rece, in 1960.
- Yo-yo este a doua cea mai veche jucarie descoperita pe pamant. Dateaza din anul 500 i.e.n. In jurul anului 1600 era folosita in Filipine ca arma.
- Jocul Monopoly a fost creat in anul 1902 si patentat in 1904, a devenit insa cu adevarat popular in 1929, intr-o versiune imbunatatita, gandita de catre Charles Darrow. Acesta a imbunatatit versiunea de joc si a redenumit-o Monopoly, in loc de "jocul de-a Stapanul de terenuri", alaturi de fiul si sotia sa.
- Cel mai lung joc de Monopoly inregistrat vreodata, a fost in 1983 si a durat 1080 de ore (45 de zile).
- Theodore Roosevelt cel de al 26-lea presedinte al statelor unite, a fost creatorul jucariei Ursuletul Teddy. Acestuia i-a venit ideea dupa ce intr-o expeditie de vanatoare, i-a fost mila sa omoare un pui de urs ranit.
- Cubul Rubik are 1000 de quadrilioane de combinatii (10^17) dar numai una este corecta, are o singura rezolvare. S-au vandut 300 de milioane de cuburi Rubik, de la inventia sa si pana astazi. Erno Rubik, creatorul cubului Rubik, a ajuns cel mai bogat cetatean ungar.
- McDonald's este cel mai mare distribuitor de jucarii din lume.
- Cel mai vechi joc pe tabla descoperita, are peste 3500 de ani si se juca in Babylon, este numit Jocul Regal din Ur. Unii experti sustin ca anticul joc egipteam numit Senet, este probabil si mai vechi, datand din 3300 i.e.n. O alta posibilitatea ar fi jocul de table, descoperit in Iran, acesta fiind cel putin la fel de vechi ca jocul din Babylon.
- Jocul Scrabble a fost inventat in New York, in 1930 de catre Alfred M. Butts of Poughkeepsie. Pentru a stabili valoarea fiecarei litere, acesta a analizat ani de zile, frecventa literelor din ziarele americane. Sunt destul de putine "S" in jocul de scrabble, deoarece creatorul jocului a vrut sa limiteze numarul de pluraluri (care se construiesc in mare parte, prin adaugarea consoane "S" in limba engleza) si a dorit sa creeze posibilitatea de a inventa noi cuvinte cu ajutorul acestui joc
- Din 1935 si pana astazi, s-au construit peste 5 miliarde de case de Monopoly
- Parker Brothers a refuzat la inceput jocul Monopoly aratand care sunt cele 52 de bug-uri(scapari / greseli) ale jocului.
- Kermit Broscoiul este stangaci
- 2 din 3 americani, cheltuiesc mai mult pe jucarii decat pe rechizite
- Mai putin de 4% din copii de pe planeta, traiesc in America. Jocurile si jucariile pe care acestia le au insa, constituie 40% din totalul jucariilor si al jocurilor de pe planeta.
- Potrivit revistei Forbes, Scrabble ajunsese atat de popular in anii 1990, incat 1 din 3 case, aveau cel putin 1 joc Scrabble.
Pe toate acestea si multe alte jucarii si jocuri, le puteti cumpara la cele mai bune preturi din Romania, din magazinele Noriel. Am alcatuit pentru dvs, un top al jucariilor, organizat pe categorii:
- masinute de jucarie pentru copii
- toy state masinute de constructii big rumbler cu figurina wheel loader
- noriel parcare cu masinute utilitare
- toy state masinute rush and rescue 30 cm elicopter
- masinute cars 2 diverse modele
- figurine de jucarie
- minifigurine minioni despicable me 5 cm
- vehicul cu figurina star wars hero mashers nava tie fighter si pilot
- figurina barbie endless hair kingdom unicorn
- figurine transformers rid combiner force activator combiners sideswipe
- jucarii de constructie
- jocuri in aer liber
- nerf 'n strike mega cycloneshock - blaster
- nerf nerf zombie strike - outbreaker
- x-shot excel - combo double scope double micro
- kit accesorii pentru nerf 'n strike - modulus flip clip
- kit accesorii pentru nerf 'n strike - modulus stealth
- nerf 'n strike modulus ionfire blaster
- x-shot xcess dart - disc blaster
- jucarii bebelusi
- jucarie bebelusi b kids statia de distractie girafa
- jucarie bebelusi noriel bebe - primul meu premergator cu activitati
- jucarie bebelusi - bebe masuta cu activitati
- jucarie bebelusi - bebe casuta cu activitati
- jucarii de plus
- plastilina si olarit
- jocuri creative
- jucarii de imitatie
joi, 13 aprilie 2017
20 de lucruri pe care nu le stiai despre Romania
omania este o tara care nu conteneste sa ii surprinda pe strainii care sunt dispusi sa exploreze plaiurile noastre. Pe langa varietatea naturii si peisajele unice in Europa, tara noastra se remarca prin multe alte aspecte interesante, pe care poate nici multi dintre locuitorii ei nu le cunosc. Iata 20 de lucruri pe care nu le stiai despre Romania si care sa te vor face sa indragesti si mai mult aceasta tara inzestrata.
Ce nu stiai despre Romania
1. In Romania se gaseste cea mai frumoasa cascada din lume. Este vorba despre cascada Bigar, din Caras-Severin, care a fost votata de catre site-ul The World Geography drept cea mai impresionanta din lume, datorita modului inedit in care curge apa. Exista numeroase alte locuri misterioase si fascinante in Romania, dupa cum bine se stie. Tara noastra se poate lauda si cu cateva trasee spectaculoase , precum Transfagarasanul, care i-a impresionat inclusiv pe realizatorii emisiunii Top Gear.
Cascada Bigar
2. Bautorii pasionati de cafea vor fi surprinsi sa afle ca Francesco Illy, fondatorul Illycaffe, s-a nascut in Timisoara, unul dintre cele mai frumoase orase din Romania. Tot el a fost inventatorul primului espressor automatic.
3. Timisoara a fost primul oras din Europa in care strazile au fost luminate electric, in anul 1889. Si fiindca tot suntem la capitolul "electricitate", castelul Peles, din Sinaia, a fost primul castel european luminat complet cu ajutorul unui sistem electric. Curentul era produs de un generator propriu, iar sistemul de incalzire al castelului, creat in 1888, este functional si in ziua de azi.
VEZI SI: Patru lucruri pe care trebuie să le știi despre cascada Bigăr, cel mai frumos loc din România
4. Sub Muntii Bihor se gaseste al doilea cel mai mare ghetar subteran, Scarisoara, cu un volum de 75.000 metri cubi si care exista de mai bine de 3.500 de ani.
5. Insulina a fost descoperita de Nicolae Paulescu, care la inceput a numit-o "pancreina". Doi oameni de stiinta canadieni au primit Premiul Nobel pentru studiul lor asupra insulinei, in 1923, dar si cercetarile lui Paulescu in domeniu au fost recunoscute.
6. Serialul american Hatfields & McCoys, in care au jucat Kevin Costner si Bill Paxton, a fost filmat in Romania.
7. Stiloul cu penita a fost inventat de Petreche Poenaru si a fost patentat in mai 1827.
8. Cele mai vechi fosile de Homo sapiens de pana acum au fost descoperite in sud-vestul Romaniei, in anul 2002. Varsta fosilelor se estimeaza ca ar fi de aproximativ 40.000 de ani.
9. Statuia regelui dac Decebal, sculptata la malul Dunarii, este cea mai inalta sculptura din Europa, avand peste 40 metri inaltime.
10. Tot in Romania s-a nascut Traian Vuia, un pioner al aviatiei mondiale, care a realizat primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decat aerul, in 1906.
11. Artista Alma Gluck, prima soprana lirica care a vandut un milion de albume, s-a nascut in Bucuresti, in data de 11 mai 1884.
12. Palatul Parlamentului, din Bucuresti, este a doua cea mai mare cladire din lume, depasit fiind doar de Pentagon.
13. Romania este tara europeana cea mai bogata in aur.
14. In Romania se gaseste cel mai inedit cimitir din lume: Cimitirul Vesel, de la Sapanta. Ceea ce il face deosebit sunt epitafurile hazlii, culorile vii ale crucilor si picturile naive reprezentand scene din viata persoanelor ingropate acolo.
15. Romania este al noualea producator de vin din lume.
16. Filmul Cold Mountain, cu Jude Law, Nicole Kidman si Renee Zellweger, a fost filmat in Romania. Actorii s-aurelaxat in Poiana Brasov dupa ce au terminat filmarile in imprejurimi.
17. Biserica Neagra, din Brasov, are cea mai mare orga din Europa (cu 4000 de tuburi) si cel mai mare clopot din Romania (6.3 tone).
18. In Muntii Carpati se gaseste cea mai mare suprafata de paduri neatinse de om din Europa. De aceea, 60% din totalul ursilor bruni de pe batranul continent populeaza Carpatii.
Ursul carpatin
19. Eugen Pavel, de profesie fizician, a inventat Hyper CD-ROM-ul, cu o capacitate de stocare de peste 10.000 Gigabiti.
20. Complexul National Muzeal "Astra" din Sibiu este al doilea cel mai mare muzeu in aer liber din lume. El cuprinde mai mult de 300 de cladiri, precum si mori, prese gigantice pentru vin, fierarii hidraulice s.a.m.d.
Acesteau au fost doar cateva informatii despre Romania, care o transforma intr-una dintre cele mai interesante tari din Europa. Dincolo de prejudecatile si stereotipiile, adesea nedrepte, formate in jurul romanilor, aceasta tara este deosebit de ofertanta din toate punctele de vedere. Asadar, sa nu uitam niciodata ce norocosi suntem sa ne fi nascut pe aceste meleaguri minunate!
sursa articolului
Ce nu stiai despre Romania
1. In Romania se gaseste cea mai frumoasa cascada din lume. Este vorba despre cascada Bigar, din Caras-Severin, care a fost votata de catre site-ul The World Geography drept cea mai impresionanta din lume, datorita modului inedit in care curge apa. Exista numeroase alte locuri misterioase si fascinante in Romania, dupa cum bine se stie. Tara noastra se poate lauda si cu cateva trasee spectaculoase , precum Transfagarasanul, care i-a impresionat inclusiv pe realizatorii emisiunii Top Gear.
Cascada Bigar
2. Bautorii pasionati de cafea vor fi surprinsi sa afle ca Francesco Illy, fondatorul Illycaffe, s-a nascut in Timisoara, unul dintre cele mai frumoase orase din Romania. Tot el a fost inventatorul primului espressor automatic.
3. Timisoara a fost primul oras din Europa in care strazile au fost luminate electric, in anul 1889. Si fiindca tot suntem la capitolul "electricitate", castelul Peles, din Sinaia, a fost primul castel european luminat complet cu ajutorul unui sistem electric. Curentul era produs de un generator propriu, iar sistemul de incalzire al castelului, creat in 1888, este functional si in ziua de azi.
VEZI SI: Patru lucruri pe care trebuie să le știi despre cascada Bigăr, cel mai frumos loc din România
4. Sub Muntii Bihor se gaseste al doilea cel mai mare ghetar subteran, Scarisoara, cu un volum de 75.000 metri cubi si care exista de mai bine de 3.500 de ani.
5. Insulina a fost descoperita de Nicolae Paulescu, care la inceput a numit-o "pancreina". Doi oameni de stiinta canadieni au primit Premiul Nobel pentru studiul lor asupra insulinei, in 1923, dar si cercetarile lui Paulescu in domeniu au fost recunoscute.
6. Serialul american Hatfields & McCoys, in care au jucat Kevin Costner si Bill Paxton, a fost filmat in Romania.
7. Stiloul cu penita a fost inventat de Petreche Poenaru si a fost patentat in mai 1827.
8. Cele mai vechi fosile de Homo sapiens de pana acum au fost descoperite in sud-vestul Romaniei, in anul 2002. Varsta fosilelor se estimeaza ca ar fi de aproximativ 40.000 de ani.
9. Statuia regelui dac Decebal, sculptata la malul Dunarii, este cea mai inalta sculptura din Europa, avand peste 40 metri inaltime.
10. Tot in Romania s-a nascut Traian Vuia, un pioner al aviatiei mondiale, care a realizat primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decat aerul, in 1906.
11. Artista Alma Gluck, prima soprana lirica care a vandut un milion de albume, s-a nascut in Bucuresti, in data de 11 mai 1884.
12. Palatul Parlamentului, din Bucuresti, este a doua cea mai mare cladire din lume, depasit fiind doar de Pentagon.
13. Romania este tara europeana cea mai bogata in aur.
14. In Romania se gaseste cel mai inedit cimitir din lume: Cimitirul Vesel, de la Sapanta. Ceea ce il face deosebit sunt epitafurile hazlii, culorile vii ale crucilor si picturile naive reprezentand scene din viata persoanelor ingropate acolo.
15. Romania este al noualea producator de vin din lume.
16. Filmul Cold Mountain, cu Jude Law, Nicole Kidman si Renee Zellweger, a fost filmat in Romania. Actorii s-aurelaxat in Poiana Brasov dupa ce au terminat filmarile in imprejurimi.
17. Biserica Neagra, din Brasov, are cea mai mare orga din Europa (cu 4000 de tuburi) si cel mai mare clopot din Romania (6.3 tone).
18. In Muntii Carpati se gaseste cea mai mare suprafata de paduri neatinse de om din Europa. De aceea, 60% din totalul ursilor bruni de pe batranul continent populeaza Carpatii.
Ursul carpatin
19. Eugen Pavel, de profesie fizician, a inventat Hyper CD-ROM-ul, cu o capacitate de stocare de peste 10.000 Gigabiti.
20. Complexul National Muzeal "Astra" din Sibiu este al doilea cel mai mare muzeu in aer liber din lume. El cuprinde mai mult de 300 de cladiri, precum si mori, prese gigantice pentru vin, fierarii hidraulice s.a.m.d.
Acesteau au fost doar cateva informatii despre Romania, care o transforma intr-una dintre cele mai interesante tari din Europa. Dincolo de prejudecatile si stereotipiile, adesea nedrepte, formate in jurul romanilor, aceasta tara este deosebit de ofertanta din toate punctele de vedere. Asadar, sa nu uitam niciodata ce norocosi suntem sa ne fi nascut pe aceste meleaguri minunate!
sursa articolului
Abonați-vă la:
Postări (Atom)