Descopera 100 dintre cele mai pertinente sfaturi despre sarcina, nastere si primele luni cu bebe!Sunt oferite de mamici care au trecut prin aceasta experienta si care au descoperit ca le-ar fi placut sa le afle inainte de a deveni parinti! Reprezinta un mic ghid sau indrumar care te ajuta sa treci si sa depasesti cu brio cele mai coplesitoare momente din aceste perioade, dar si sa afli solutii la cele mai frecvente probleme care pot aparea!
1. Nu iti programa sarcina si momentul conceperii, daca nu vrei sa fii dezamagita sau sa te stresezi inutil! Lasa natura sa-si urmeze cursul firesc, descarca-te de povara gandului ca "trebuie" sa ramai insarcinata pana la data x si bucura-te mai degraba de procesul conceptiei.
2. Totusi, in masura in care poti, evita sa te prinda trimestrul al treilea pe timpul verii. Din experienta mamicilor, nu este nimic mai greu de suportat decat o sarcina avansata la peste 38 de grade Celsius.
3. Gleznele tale umflate vor reveni la normal imediat dupa nastere. Nu te ingrijora si nici nu face o tragedie din modul in care arata in timpul sarcinii!
4. Dormi ori de cate ori prinzi ocazia - dimineata, ziua, noaptea etc. Nu te gandi ca o sa poti dormi in paralel cu bebelusul, dupa nastere, caci socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. In momentele in care nou-nascutul o sa doarma, vei fi mult prea preocupata sa folosesti timpul respectiv pentru a rezolva diverse probleme.
5. Incurajeaza-ti partenerul sa isi rezerve zile de concediu pentru perioada de dupa nastere. Vei avea nevoie ca el sa fie disponibil tot timpul pentru tine si bebe, atunci cand esti in maternitate si in primele zile de dupa.
6. Nu credeai vreodata ca organismul tau este capabil sa se baloneze si umfle la fel de mult pe cat o face in al doilea trimestru de sarcina.
7. Daca vrei cu tot dinadinsul ca fatul sa aiba un anumit sex, mai bine renunta la ideea de a afla inainte de sarcina, pentru a evita o eventuala dezamagire. Este mai bine sa nu stii! Daca totusi nu te poti abtine si afli ca este de sex opus celui pe care ti-l doresti, nu te incrunta. Este posibil sa descoperi ca este mai bine asa!
8. Poarta haine lejere si alege-ti marimile corecte! Nu incerca sa iti ascunzi burtica sub haine mult prea largi, dar nici sa incerci sa maschezi greutatea in plus capatata in sarcina, cu piese vestimentare prea mici! Fii mandra de corpul tau, asa cum este! Esti pe cale sa devii mamica si este un motiv de mandrie mai presus de colacelul care iese in evidenta pe coapse sau de gleznele care nu se mai opresc din umflat!
9. Inchide colectia de incaltari care nu iti mai vine intr-un dulap si ascunde cheia intr-un sertar, pana dupa nastere! Mai bine nu-i mai vezi, decat sa suferi cu gandul ca nu poti purta stiletto de care esti indragostita ori sandalele cu talpa ortopedica care te faceau sa te simti atat de bine in ele! Consoleaza-te cu gandul ca, dupa nastere, te vei putea bucura, din nou, de incaltarile tale preferate.
10. Nu iti cumpara haine de gravida in exces! Incearca sa-ti inhibi pornirea de a-ti cumpara frecvent cate ceva nou, intrucat nu vei face decat sa te alegi cu o garderoba imensa de haine pe care, in mai putin de noua luni, nu le vei mai putea purta.
11. Ori, cumpara-ti intotdeauna piese vestimentare versatile, pe care sa le poti purta si dupa nastere.
12. Bucura-te de pielea catifelata si stralucitoare de care ai parte doar in timpul sarcinii, datorita fluctuatiilor hormonale care au loc in aceasta perioada.
13. Profita de dimensiunile generoase ale sanilor pe care le capeti in perioada sarcinii, mai ales daca esti complexata, in general, de faptul ca nu ai sanii suficient de mari pe cat ti i-ai dori. Nu te vei mai intalni cu ei, dupa terminarea perioadei de alaptare.
14. Evita sa cumperi foarte multe haine si jucarii pentru bebelus. Vei primi o multime de astfel de lucruri de la cei dragi, imediat dupa nastere, si vei constata ca nu le vei putea folosi pe toate, intrucat copilul creste foarte repede.
15. Rasfata-te de cate ori ai ocazia, intrucat meriti! Nu te lasa intotdeauna pe al doilea loc, dupa copil si familie! Investeste in tine si vei fi mama fericita sau sotia implinita pe care si-o doreste familia ta.
16. Informeaza-te despre tot ce tine de nastere; de ambele tipuri de nastere: naturala si cezariana. Este bine sa preintampini eventualele probleme si sa stii ce decizii sa iei daca esti pusa in fata unor situatii neprevazute. Doar stii vorba aceea, "paza buna trece primejdia rea!".
17. Nu incerca sa-ti ingrijesti bebelusul dupa "litera" cartii! Bazeaza-te mai mult pe instinct, intrucat in realitate, adevaratul expert in ingrijirea copilului este in interiorul tau. Nu trebuie sa il cauti in cartile pe care le citesti din scoarta in scoarta despre cum sa fii o mama buna.
18. Cu toate acestea, alege-ti o singura carte, in care ai incredere, pentru a te documenta despre dificultatile si provocarile pe care le poti intampina in ingrijirea copilului, astfel incat acestea sa nu te ia complet pe nepregatite.
19. Daca vrei sa-ti induci travaliul mai repede, foloseste pompa de muls. Exista mai multe metode naturale prin care poti grabi acest proces natural, insa mamicile sustin ca stimularea sanilor are cel mai rapid efect.
20. Fa-ti un plan de nastere, dar incearca sa nu te bazezi 100% pe el. Exista o multime de lucruri neprevazute care vor aparea in acele momente. Nu te stresa daca nu merge totul conform planului.
21. Daca ti s-a rupt apa, nu inseamna ca vei si naste imediat. Nasterea nu decurge asa cum vezi in filme. Pot trece chiar si zeci de ore de la debutul travaliului pana sa aduci pe lume copilul.
22. Nasterea poate provoca un intreg haos in jurul tau. Asteapta-te la acest lucru! Si da, nasterea naturala este dureroasa, nu te minti singura! Insa nu este nicidecum o durere pe care sa nu o poti suporta!
23. Documenteaza-te cu privire la anestezia epidurala si decide-te inainte de a intra in travaliu daca vrei sau nu sa ti se faca. Cantareste cu atentie beneficiile si dezavantajele si vezi daca este o masura de calmare a durerilor provocate de contractii care ti se potriveste. Nu lasa decizia pana in momentul in care experimentezi durerile, intrucat vei fi tentata sa spui da!
24. Travaliul poate fi lung, chinuitor, dureros si istovitor, dar nu a existat nicio gravida care sa nu ii faca fata. Fii optimista si ai incredere ca o sa treci repede peste el!
25. Pe de alta parte, este important sa constientizezi faptul ca, odata ce ajungi sa iti tii prima oara copilul in brate, vei uita de orice durere, problema si chiar si de oboseala provocata de travaliu. Este un sentiment unic! Profita si traieste-l la intensitate maxima. Nu il vei uita niciodata!
26. Nu te ingrijora daca transpiri mai mult (in special noaptea) imediat dupa nastere. Dureaza doar cateva zile sau doua saptamani. Transpiratia excesiva este cauzata de cantitatea mare de fluide cu care ai ramas in organism dupa nastere si pe care trebuie sa o elimini.
27. O sa fii coplesita de afectiune, dragoste si grija din partea celor din jur imediat dupa nastere. Nu te simti prost, nu o lua de-a gata, ci bucura-te de ea si ofera, la randul tau, afectiune. Reprezinta un stimul pentru a merge mai departe, pentru a trece peste oboseala si pentru a fi o mama mai buna.
28. Nu incepe sa ii faci copilului program din prima zi de viata. Permite-ti sa te bucuri de el cu toata fiinta ta, fara oprelisti. Tine-l in brate, lasa-l sa doarma pe tine, mangaie-l si saruta-i fruntea. Nu este rasfat, ci dragoste pura. Ai suficient timp sa incepi sa contorizezi orele de masa, de somn si sa il inveti sa doarma singur in patutul lui.
29. Da sfara in tara pe retelele de socializare online ca ai devenit mamica. Este un motiv demn de toata lauda si aprecierea celor din jur. Nu uita sa postezi si o fotografie cu nou-nascutul! Nu iti va parea rau si aceste poze vor deveni amintiri emotionante peste ani, cand te vei uita la postarile din urma.
Ia o decizie informata si protejeaza viitorul copilului tau!
30. Cicatricea de la cezariana isi va face simtita "prezenta" si te va "baga" in seama chiar si la patru luni dupa nastere. Pot aparea mici dureri sau mancarimi locale, insa nu te impacienta. In timp, va fi din ce in ce mai putin vizibila.
31. Nu degeaba se spune ca alaptatul este un proces firesc. Nu incerca sa il complici. Daca esti fericita "posesoare" a lactatiei si nu ai interdictie in a alapta copilul, pastreaza-ti calmul si bazeaza-te pe instinct. Du-ti copilul la san si incearca sa ii bagi sfarcul in gurita. Probabil ca nu iti va iesi din prima. Nu dispera! Testeaza mai multe pozitii, pana cand o vei nimeri pe cea in care atat copilul, cat si tu, va simtiti cel mai confortabil.
32. Daca sfatul de mai sus nu ti-a "calmat" temerile sau nu te ajuta, atunci informeaza-te dintr-o carte specializata cu privire la cele mai bune tehnici, pozitii si accesorii de alaptare.
33. Desi este un proces natural si emotionant, uneori, alaptatul ti se va parea cel mai enervant lucru pe care il poti face. Si ce daca? Nu trebuie sa te simti vinovata pentru ca te scoate din minti!
34. Alaptatul nu este lipsit de probleme si inconveniente: canalele galactofere se pot infunda, pot aparea mastitele si iritatiile mameloanelor, care iti pot crea dificultati in hranirea copilului.
35. Pe de alta parte, alaptarea copilului este una dintre cele mai bune si valoroase decizii pe care le poti lua pentru sanatatea si dezvoltarea lui. Laptele matern contine anticorpi unici, care nu pot fi imitati de formulele de lapte.
36. Alaptatul este unul dintre cele mai intime momente pe care le impartasesti cu copilul tau. Relatia dintre voi se consolideaza in momentul in care iti hranesti copilul la san. Profita de aceste momente, intrucat nu dureaza foarte mult.
37. Nu incerca sa tii bebelusul treaz mai mult timp, cu gandul ca va obosi si va adormi mai usor si mai mult in timpul noptii. Oboseala nu joaca rol de somnifer. Dimpotriva, provoaca insomnii. Respecta programul de somn al copilului. Orice ai face, nu ai cum sa eviti trezirile nocturne din primele luni de viata, intrucat copilul are nevoie de hrana o data la cateva ore, inclusiv noaptea.
38. Renunta sa mai schimbi nou-nascutul sau bebelusul de haine la cea mai mica pata de lapte. Nu faci decat sa iti ingreunezi munca si sa aduni mormane de haine la spalat. Nu spune nimeni ca trebuie sa stea murdar, dar o simpla pata de la o eructatie nu "compromite" respectiva bluzita.
39. Mergi pe mana scutecelor refolosibile. Isi merita toti bani. Oricum, investitia se scoate in timp. In plus, eviti astfel sa-ti mai umpli toate cosurile din casa cu scutece murdare, dar si situatiile in care ramai in pana de scutece de unica folosinta.
40. Nu te stresa cu privire la marimea hainutelor copilului. Atat timp cat nu il strang si incomodeaza, le poti folosi, chiar daca sunt cu 1-2 numere mari. Copilul nu va stramba din nas. In acest fel, vei apuca sa folosesti toate hainutele pe care i le cumperi sau le primesti cadou, fara riscul ca acestea sa ii ramana mici.
41. Atunci cand calatoresti cu avionul impreuna cu bebelusul, asigura-te ca ai in bagajele de mana si un schimb de haine pentru tine. Bebelusul tau poate face mai multa murdarie decat crezi! Daca nu vrei sa ajungi in vacanta cu bluza murdara de lapte sau de urina, atunci fii sigura ca ai cu ce sa o inlocuiesti pana la aterizare.
42. Trezeste bebelusul din somn doar daca este absoluta nevoie, adica pentru a-l hrani sau a-i da un medicament. In caz contrar, lasa-l sa doarma atat cat doreste. In niciun caz, nu este indicat sa il trezesti doar pentru ca ti se pare ca doarme prea mult sau pentru a te asigura ca este bine.
43. Nu este recomandat sa abuzezi de televizor si nici sa il introduci prea mult in programul copilului. Cu toate acestea, vei descoperi ca atractia bebelusului pentru televizor, in primele luni de viata, te poate salva din multe situatii: de exemplu, atunci cand ii tai unghiutele, ii schimbi scutecul sau il imbraci si vrei sa stea nemiscat pret de cateva clipe.
44. Daca bebelusul tau are o criza de plans inexplicabila si nu reusesti sa il calmezi, lasa totul balta si scoate-l afara, la aer. O plimbare in aer liber are intotdeauna efectul scontat: ii distrage atentia de la plans si functioneaza adesea si ca un somnifer imediat.
45. Aprovizioneaza-te din timp cu jucarii pentru dentitie. Exista bebelusi carora primul dinte le poate aparea si la varsta de 4 luni. Este bine sa ai prin apropiere o astfel de jucarie, pentru a-i calma durerile.
46. Fa o traditie din a-i fredona un cantec de leagan, in fiecare seara, inainte de culcare. Fa aceasta activitate parte din rutina de somn a bebelusului. Pe langa faptul ca va avea un somn mai linistit, va deveni si indiciul care ii va da de inteles ca este ora de culcare, devenind astfel un truc pentru a-l adormi mai repede.
47. Nu te grabi sa tragi concluzia ca bebelusul tau este cuminte si doarme toata noaptea. Te poti bucura de astfel de momente, dar trebuie sa te astepti la multe nopti nedormite si la crize de plans interminabile, care te vor epuiza. Fii pregatita in orice moment sa gasesti solutii pentru a-l readormi rapid sau pentru a-l calma din plans.
48. Vorbeste tot timpul cu copilul tau! Indiferent ca are doar o zi de viata sau ca a ajuns la varsta de cateva luni, nu inceta sa ii vorbesti. Reprezinta cea mai simpla si la indemana metoda prin care iti consolidezi relatia cu el, il ajuti sa-si dezvolte mai repede limbajul si inteligenta.
49. Pregateste o geanta separata pentru bebe ori de cate ori pleci intr-o calatorie lunga cu el. Nu trebuie sa fie foarte mare si grea, dar trebuie sa contina cateva lucruri esentiale de care ai nevoie in timpul oricarei calatorii: scutece, jucarii, biberoane cu lapte, servetele umede etc.
50. Nu te stresa prea tare cand vine vorba de diversificarea alimentatiei bebelusului! Orienteaza-te dupa recomandarile specialistilor (4-5 luni pentru copiii hraniti cu lapte praf; 6 luni, pentru cei alaptati exclusiv), dar nu fi rigida! Bazeaza-te pe instincte, dar si pe indiciile pe care ti le ofera bebelusul ca este pregatit sa deguste si altceva decat lapte.
51. Nu te va acuza nimeni daca, din cand in cand, adormi bebelusul cu tine in pat. Insa atunci cand o faci, asigura-te ca iei toate masurile necesare de siguranta: bare protectoare pentru pat, eliberarea zonei de jucarii, perne si alte lucruri care ar putea sufoca bebelusul in timpul noptii etc.
52. Cu toate acestea, multe mamici care au trecut prin experienta co-sleepingului au declarat ca nu au fost deloc mai linistite si nici nu au dormit mai bine stiind ca au copilul langa ele. Dimpotriva, grija de a nu-l rani accidental accentueaza oboseala si iti afecteaza calitatea somnului.
53. Nu mai judeca mamicile care isi mituiesc copiii sa le asculte, care ii lasa cu bluzita murdara cateva ore bune sau care ii lasa sa planga minute in sir. Cat de curand, vei trece si tu prin aceste experiente si le vei intelege perfect!
54. Pregateste-te sa uiti mancarea pe foc, sa nu auzi soneria usii sau sa ratezi ora de plecare la serviciu doar pentru ca uiti notiunea timpului admirandu-ti si contemplandu-ti bebelusul cum se joaca sau doarme. Sunt momente prin care fiecare mamica trece. Fascinata de frumusetea, candoarea si minunea de bebelus din fata lor, uita, pret de cateva momente, de tot ce este in jurul lor.
55. Fii pregatita sa plangi din orice lucru pe care il face bebe - atunci cand se ridica in fundulet prima oara, cand merge de-a busilea, cand spune prima litera, consoana, silaba etc. Te vei intreba oare de cand ai devenit atat de sensibila? Maternitatea te face mai sensibila si emotiva din fire!
56. Daca inainte de sarcina si de nastere, te gandeai ca nu te vei pune niciodata pe locul doi si ca nu o sa ratezi nicio ocazie de a-ti lasa bebelusul in grija bunicii sau surorii, pentru a evada cateva ore sau zile din statutul de parinte, vei constata ca fuga de bebe se va transforma intr-o dependenta de acesta. Nu vei mai dori sa stai nicio clipa fara el. Nici macar la cumparaturi nu te vei mai putea duce singura, daramite intr-o vacanta de cateva zile.
57. Iti vei petrece mai mult timp ingrijindu-te ca bebelusul tau sa arate bine decat vei dedica aspectului tau si ritualului de infrumusetare. Vrei, nu vrei, ingrijirea ta va fi pusa pe locul al doilea! Succes in a incerca sa o pui pe primul loc!
58. Vei deveni, brusc, un sofer exemplar. Vei merge mai incet decat de obicei, atunci cand iei bebelusul cu tine, si vei fi claxonata din cauza aceasta. Dar nu iti va pasa! Siguranta copilului tau este mai importanta decat orice, chiar si decat dorinta de a apasa pedala de acceleratie la maximum si de a resimti adrenalina ce te patrundea odinioara atunci cand conduceai.
59. Te vei gandi ca viata este nedreapta atunci cand, in sfarsit, bebelusul tau doarme toata noaptea, iar pe tine te loveste o insomnie brusca. In loc sa profiti si sa te odihnesti, stai cu ochii in tavan, iar cand somnul vine pe la gene, alarma numita plansetul copilului iti da desteptarea. Profita de orele de insomnie pentru a-ti rezolva diverse treburi. Incearca si remedii naturiste care te ajuta sa adormi mai usor: un pahar cu lapte cald, o baie cu spuma, lectura etc.
60. Ti-ai facut o promisiune inainte de a naste: nu vei cumpara copilului decat ce este absolut necesar si nu il vei rasfata! Insa de cand ai iesit din maternitate, nu te mai poti opri din cumparat jucarii, hainute si accesorii pentru el! Toate ti se par utile si importante atunci cand ai copil! Nu esti singura mama care trece prin asa ceva! Important este sa ai mereu partenerul sau o ruda pe langa tine, care sa te traga de maneca si sa-ti inhibe pornirea de a cumpara lucruri in exces. In caz contrar, nu vei reusi sa te opresti singura din acest impuls!
61. Fii pregatita sa cunosti emotii noi, ba chiar sa iti pui intrebarea daca stiai cu adevarat ce inseamna dragostea inainte sa nasti copilul?! Atat de uimitor si nou este sentimentul pe care il traiesti de prima oara cand medicul iti pune bebelusul in brate!
62. Fii pregatita, de asemenea, sa te minunezi de cate lucruri poti face intr-o singura zi. Ba chiar vei incepe sa crezi ca esti o superfemeie sau supermamica. Vei realiza ca nu este imposibil sa ai grija de un nou-nascut sau bebelus, sa gatesti, sa faci cumparaturi, sa faci curat si sa raspunzi si la cateva mailuri sau telefoane pentru munca, toate in acelasi timp.
63. Pune alimentatia ta pe acelasi loc cu cea a copilului. Este foarte important sa te hranesti corespunzator, pentru a avea energia si puterea necesare ingrijirii copilului si nu numai.
64. Fa din securizarea casei o prioritate din primul moment in care bebe incepe sa mearga de-a busilea sau sa se tarasca.
65. Baga intotdeauna cateva gustari si pentru tine in geanta pentru bebe, intrucat iti vor prinde bine in momentele in care ratezi pranzul sau cina din cauza ca a trebuit sa mergi cu copilul la medic sau ca aveai un deadline strans la birou.
66. Credeai ca daca gatesti oale mari de mancare iti ocupa prea mult timp, pe care oricum nu il ai? Te inseli! Este mai practic sa gatesti o data, cateva ore, si sa ai mancare cateva zile la rand, decat sa pierzi timp gatind pentru fiecare masa in parte!
67. Fii pregatita sa schimbi garderoba nou-nascutului o data la cateva saptamani. Daaaa! Atat de repede creste!
68. Fa un jurnal al bebelusului! Nu o sa-ti para rau! Noteaza in el cele mai importante momente din dezvoltarea lui: primul zambet, primii pasi, primul mama, ataseaza poze si scrie datele, pentru a le pastra ca amintiri peste ani!
69. Fa tot timpul poze copilului! Vei ajunge sa aduni mii, poate zeci de mii de fotografii cu el, intr-un timp mai scurt decat credeai! Cu toate acestea, ar fi bine ca, din cand in cand, sa faci o curatenie generala printre ele. Multe dintre ele vor fi aproape identice si merita sa le pastrezi doar pe cele mai importante, astfel incat sa nu isi piarda din valoare.
70. Asteapta-te ca micile cumparaturi sau drumuri pentru plata facturilor de odinioara sa dureze de doua ori mai mult decat inainte, atunci cand esti insotita de copil. Daca ai ferestre mici de timp pentru astfel de iesiri, lasa copilul acasa, cu cineva, si fa-ti treburile!
71. Vor fi zile in care iti vei dori sa faci un calendar cu cate zile au mai ramas pana la reinceperea serviciului, moment pe care il vei privi ca pe o gura de relaxare decat ca pe un stres. Atat de coplesitoare pot fi unele momente din cresterea copilului!
72. Fii adepta listelor si planificarilor! Este singurul mod in care vei reusi sa dai gata toate treburile si sa nu intri in panica sau sa clachezi! Listele te ajuta sa iti respecti deadline-urile, sa acorzi prioritate treburilor importante si sa iti planifici corespunzator timpul!
73. Te vei surprinde uneori plangand mai mult decat bebelusul! Insa nu pentru ca esti trista! Plangi pentru ca esti obosita, stresata, furioasa etc. Nu te pedepsi sau certa pentru asta! Este perfect normal sa treci prin astfel de emotii atunci cand cresti un copil!
74. Da, momentul in care bebelusul spune prima oara "mama" este la fel de coplesitor si magulitor pe cat este descris in articolele de specialitate! Poti inmarmuri de bucurie si emotie in fata acestui cuvant magic, ce te face sa constientizezi cu adevarat ca esti parinte!
75. Evita sa faci comparatii intre bebelusul tau si alti copii de varsta lui, in ceea ce priveste dezvoltarea. Nu uita ca fiecare copil este unic si ca, desi exista niste varste estimative pentru dezvoltarea mersului, limbajului si a altor abilitati, sunt doar orientative!
76. Nu uita sa te joci cat mai des cu bebelusul! Chiar daca este inca mic, joaca il ajuta sa isi dezvolte mai repede o multime de abilitati fizice si cognitive importante. In plus, sunt unele dintre cele mai frumoase si relaxante momente pe care le vei petrece cu bebelusul.
77. Acorda-ti frecvent minute in sir in care sa nu faci altceva decat sa te holbezi la bebelusul tau si atat. Adulmeca imaginea lui si imortalizeaz-o pe retina, intrucat creste atat de repede, incat iti vei fi dorit sa acorzi mai multa atentie acestor momente.
78. Nu ezita sa ceri ajutor atunci cand ai nevoie de el! Nu trebuie sa treci prin toate greutatile si provocarile de una singura! Daca te uiti cu atentie, constati ca ai in jurul tau o multime de persoane dispuse sa te ajute, insa trebuie sa le-o ceri! Nu este nicio rusine in a cere ajutor cuiva si in niciun caz nu inseamna ca esti o mama mai putin buna!
79. Inscrie-te pe forumuri online si pe grupuri de mamici. Este bine sa fii mereu la curent cu ce se mai intampla in universul mamicilor. In plus, este comunitatea in care vei primi cel mai repede un sfat, o recomandare, dar si un gand bun exact atunci cand ai ai mare mnevoie de el. Nu uita ca ele te inteleg cel mai bine, doar stau in aceeasi "papuci" ca ai tai: de mamica!
80. Nu iti abandona prietenii si viata sociala! Iesirile si intalnirile cu prietenii sunt gurile de aer proaspat de care ai nevoie pentru a-ti reincarca bateriile scurse de energie si pentru a fi mama pe care o merita bebelusul tau.
81. Nu iti ignora nici starea de sanatate! Daca inainte de a deveni mama, vizitele medicale de rutina nu lipsau din agenda ta anuala, de cand ai nascut, vizitezi medicul doar pentru a duce bebelusul la controale sau vaccinuri. Este foarte important sa te asiguri ca esti mereu sanatoasa, astfel incat sa iti poti creste corespunzator copilul!
82. Nu iti ignora nici viata de cuplu. Chiar daca bebelusul este in centrul vietii si prioritatilor tale, este important sa acorzi suficient timp si casniciei sau relatiei tale. Barbatii sunt ca niste copii mai mici, care, in momentul in care se simt neglijati, se supara si fac tot felul de boacane. Organizeaza tot soiul de surprize mici, dar de efect, pentru a-i arata taticului cat este de important pentru tine si cat de mult il iubesti.
83. Pleaca intotdeauna de acasa cu cel putin 10 minute mai devreme decat obisnuiai sa o faci inainte, pentru a te asigura ca nu intarzii acolo unde trebuie sa ajungi. Atunci cand ai copil, pierzi o multime de timp cu imbratisarile de la revedere, cu ultimele indicatii pentru bona si te poti trezi ca alergi cu sufletul la gura pentru a ajunge la destinatia dorita.
84. Nu credeai ca o sa fii vreodata atat de recunoscatoare pentru faptul ca s-a inventat masina de spalat haine sau de vase (daca esti fericita posesoare a uneia)! Da, atat de mult ajungi sa le apreciezi atunci cand ai un copil si mormanul de haine sau de vase se dubleaza! Ba nu, se tripleaza! Cum ar fi fost sa le speli pe toate la mana, de una singura?!
85. Pana acum erai obsedata sa calci toate rufele si sa le asezi la dunga in sifonier? Din momentul in care devii mama, nu iti mai permiti luxul de a pierde ore in sir cu acest ritual! De aceea, este important sa inveti sa intinzi rufele cat mai drept, sa renunti la calcatul sosetelor, chilotilor sau prosoapelor si sa abandonezi treptat, acest ritual.
86. Te vei trezi vorbind in diminutive cu seful tau, cu vanzatoarea de la magazin sau cu persoane total necunoscute. Limbajul pe care-l adopti cu bebelusul va deveni uzual in comunicarea cu ceilalti. Nu te impacienta! Fa haz pe aceasta tema!
87. Daca in trecut, te plangeai zile in sir atunci cand NU apucai sa dormi decat 3-4 ore pe noapte, din momentul in care ti se naste copilul, vei fi recunoascatoare si daca vei apuca sa dormi 1-2 ore neintrerupt pe noapte. Vei aprecia mai mult somnul pierdut in trecut cu tot soiul de nimicuri.
88. Nu subestima monitorul de bebelus pe lista ta de cumparaturi. Poate ca l-ai trecut la coada, dar il vei aprecia mai mult decat crezi daca il cumperi. Iti poate salva o groaza de timp, dar si de griji, de fiecare data cand adormi copilul si esti nevoita sa iesi din camera. In plus, vei putea gati linistita 1-2 ore, fara a da mereu tarcoale camerei, intrucat vei vedea si auzi pe monitor tot ce face micutul.
89. Bucura-te de lucrurile marunte care iti fac placere. Savureaza-le din plin, intrucat nu mai sunt la fel de dese precum inainte. Asadar, daca ai ocazia sa prinzi o pauza pentru a merge la un salon, pentru o manichiura, sau de a savura in liniste micul dejun si cafeaua de dimineata in compania laptopului, fa-le si profita de aceste momente.
90. Nu pune la suflet si nici nu iti critica prietenii care nu au copii si care te intreaba mirati ce faci toata ziua acasa, de ce nu te intorci la munca si asa mai departe. Nu o fac din rautate! Ei chiar nu isi dau seama cu ce se "mananca" meseria de mama.
91. Aminteste-ti si spune-ti mereu ca esti o mama grozava, chiar si atunci cand gresesti! Copilul tau nu ar putea avea o mama mai buna decat tine! Il iubesti, ii vrei binele si faci tot ce iti sta in putinta pentru a-l creste corespunzator! Sunt cele mai importante lucruri care te fac sa fii o mama buna!
92. Spune-i zilnic bebelusului cat de mult il iubesti! Mai mult chiar, arata-i afectiunea prin gesturi pline de caldura si emotie - imbratiseaza-l, saruta-l pe frunte, mangaie-l, canta-i, lauda-l etc. Dragostea este cel mai puternic instrument de educatie si disciplina.
93. Implica-ti partenerul in cresterea, ingrijirea si educatia copilului. Nu incerca sa acaparezi rolul de parinte. Adu-ti mereu aminte ca micutul tau are doi parinti si ca trebuie sa se simta iubit si ingrijit de amandoi.
94. Primeste cu bratele deschise rasfatul din partea celorlalti, in timpul sarcinii. Exista o multime de avantaje de care ai parte atunci cand esti gravida si merita sa le bifezi pe toate. Profita de faptul ca poti manca orice, ca ai prioritate la cozi sau ca ti se cedeaza locul in mijloacele de transport in comun si ca toti din jurul tau sunt dornici sa-ti ofere o mana de ajutor in orice faci.
95. Fa cat mai multa miscare fizica, atat in timpul sarcinii, cat si dupa nastere. Vei fi uimita sa constati cum o simpla plimbare lunga, pe jos, sau cateva abdomene te pot energiza si relaxa numaidecat. In plus, te vor ajuta sa iti recapeti mai usor si silueta de dinainte de sarcina.
96. Renunta sa fii o mama perfectionista! Este o pierdere de timp si energie. In plus, umbreste toata bucuria de a fi mama. Nu trebuie sa faci totul perfect, ci doar sa iti dai silinta pentru a fi bine. Daca iti iese, poti fi fericita, daca nu, poti invata din greseli. Este o situatie win-win orice s-ar intampla!
97. Distreaza-te in timp ce iti cresti copilul! Foloseste umorul in avantajul tau si fa haz de necaz ori de cate ori ai ocazia! Vei resimti esecurile sau momentele dificile... altfel!
98. Citeste-i cat mai multe povesti, chiar din primele zile de viata! Fa din lectura o rutina zilnica in programul lui si asigura-te ca ii cultivi pasiunea pentru citit inca de mic. Asigura-te ca printre toate cadourile pe care i le oferi in copilarie, se vor regasi intotdeauna si cartile. Lumea povestilor este un univers magic de care niciun copil nu ar trebui privat.
100. Fii pentru copilul tau mama pe care tu ti-ai fi dorit sa o ai! Este cel mai simplu si util sfat pe care il vei putea primi si care te va ajuta sa ai copilul frumos, sanatos si destept pe care ti-l doresti.
sursa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu