Într-o epocă în care activitățile desfășurate în casă sunt diverse și îi acaparează constant pe copii, devine din ce în ce mai dificil să îi convingem pe cei mici să iasă afară la joacă. Iată aici 8 motive bazate pe știință care îți demonstrează ce beneficii conferă joaca afară.
Informații despre joaca afară
În perioada anilor 1980 biologul Edward Wilson din cadrul Universității Harvard a propus o teorie denumită biofilie, conform căreia oamenii sunt atrași instinctiv către mediul lor natural. Însă părinții ajung în prezent să se îndoiască de acest adevăr deoarece copiii par să prefere jocul în casă, stând pe canapea sau pe scaun. Din punct de vedere statistic, un băiat sau o fată din America petrece doar 30 minute într-un loc de joacă din exterior în fiecare zi; doar 6% dintre copiii cu vârsta între 9-13 ani se joacă afară într-o săptămână obișnuită.
Există o mulțime de motive pentru care copiii ar trebui să se joace afară, începând de la exteriorizarea creativității și a imaginației până la alergatul în voie, prin care de altfel își consumă în mod sănătos energia (respiră în primul rând aer curat), fără a vă îngrijora cu privire la murdărirea casei. Afară activitățile sunt prietenoase și, de obicei, de grup (se încurajează abilitățile sociale), natura constituind o sursă inepuizabilă de lucruri minunate de descoperit. De altfel, este evident că acei copii care se joacă afară sunt mai inteligenți, mai veseli, mai atenți și mai puțin anxioși decât copiii care petrec mai mult timp în interior. Iată o serie de motive fundamentate științific care demonstrează ce beneficii conferă organismului joaca afară.
1. Joaca afară îmbunătățește vederea
Un studiu prezentat de către Revista de Optometrie și Știință Vederii a relevat faptul că acei copii care petrec timp afară dispun de o vedere mai bună la distanță comparativ cu cei care se joacă în principal în interiorul casei. De asemenea, în anul 2014 cercetătorii de la Universitatea din Ohio au demonstrat că expunerea la lumina naturală reduce riscul de miopie la copii; sunt indicate cel puțin 14 ore pe săptămână.
2. Joaca afară crește gradul de atenție
Studiile științifice (desfășurate de Universitatea din Illinois) au demonstrat că mediul exterior pare să reducă simptomele de ADHD la copii. Expunerea la un cadru natural prin intermediul activităților de tip after-school și de weekend pot fi extrem de eficiente în reducerea simptomelor de deficit de atenție în rândul copiilor. Activitățile din exterior au un impact pozitiv chiar și asupra copiilor mai mici de 5 ani. Un studiu din 2008 desfășurat de Universitatea din Michigan a descoperit că performanța memoriei și gradul de atenție au fost îmbunătățite cu 20% după ce subiecții au petrecut 1 oră în natură. 78% din educatorii implicați într-un studiu de amploare au susținut că acei copii care s-au jucat afară s-au putut concentra mai bine și au dat rezultate mai bune la clasă.
3. Joaca afară reduce nivelul de stres
Conform unei cercetări desfășurate în anul 2003 desfășurată de psihologi din cadrul Universității Cornell din New York a demonstrat faptul că un spațiu verde în jurul casei poate contribui la scăderea nivelului de stres resimțit de către copii. De fapt, este vorba mai degrabă despre faptul că evenimentele stresante par să nu aibă un impact psihologic la fel de ridicat în rândul copiilor care locuiesc în zone împrejmuite de natură în comparație cu copiii care trăiesc în zone unde accesul la natură este limitat. Iar impactul protector oferit de natură este cel mai important pentru copiii cei mai vulnerabili - aceia care experimentează cele mai ridicate nivele de evenimente stresoare. Există de asemenea Teoria Restaurării Atenției ce datează din 1995, conform căreia natura oferă și beneficii cognitive; aceasta are capacitatea de a reînnoi atenția după canalizarea energiei mentale în studiul pentru teste/examene, muncă pentru un proiect sau temă.
4. Joaca afară oferă organismului vitamina D
Conform Academiei Americane de Pediatri, o mulțime de copii suferă de deficiențe de vitamina D; aceasta dispune de mai multe beneficii pentru organism (ajută la asimilarea și depozitarea calciului și a fosforului), inclusiv protejarea copiilor de probleme ulterioare ale sistemului osos și imunitar, de diabet și chiar de boli cardiace. Lipsa sa poate conduce la binecunoscuta afecțiune rahitism. Carol Wagner, profesor de pediatrie la Universitatea de Medicină din South Carolina susține că din cauza modificărilor în stilul de viață și a folosirii cremelor de protecție solară, majoritatea populației demonstrează semne de deficiență (determinată prin măsurarea nivelurilor de vitamina D în sânge). Deși vitamina D poate fi primită sub formă de suplimente, corpul este capabil să o sintetizeze în urma expunerii la razele solare. Se recomandă expunerea zilnică la soare timp de cel puțin 10-15 minute (cu protecție solară adecvată în funcție de vârstă).
5. Joaca afară crește rezistența față de îmbolnăviri
Cu toate că mulți părinți se tem de acest lucru, iată că există o serie de studii științifice care au demonstrat că joaca în noroi îi ajută pe copii să rămână sănătoși. Bacteriile, virusurile și alte ingrediente din sol ajută de fapt la dezvoltarea creierului și a sistemului imunitar. Joaca în noroi poate îmbunătăți dispoziția copilului și reduce gradul de anxietate.
joaca afara
6. Joaca afară conferă un tonus muscular mai bun
Joaca afară crește tonusul muscular și contribuie la formarea unui corp activ și sănătos. Deoarece numărul copiilor obezi este în continuă creștere, alergatul, cățăratul, mersul, exploratul etc. contribuie la arderea caloriilor și la fortifierea corpului. Copiii au nevoie de 60 minute zilnic de activitate fizică moderată-viguroasă pentru a menține o greutate sănătoasă.
7. Joaca afară contribuie la o mai bună coordonare fizică
Joaca afară implică interacțiunea cu suprafețe inegale, pietre, crengi, menținerea echilibrului pe suprafețe precum pietriș, nisip și noroi. În acest fel, interacțiunea cu aceste elemente presupune coordonare, agilitate, dexteritate și o bună percepție a adâncimii.
8. Joaca afară conduce la rezultate școlare mai bune
Nu în ultimul rând, un raport recent de la Institutul de Medicină susține că acei copii care sunt mai activi demonstrează o atenție mai bună, au o viteză mai mare de procesare cognitivă și au rezultate mai bune la testele academice comparativ cu copiii mai puțin activi. Școlile care folosesc activități în aer liber și educație experiențială au demonstrat rezultate mai bune la studii sociale, limbi străine și matematică.
În concluzie, mediul exterior contribuie la clădirea încrederii, îi învață pe copii conceptul de responsabilitate față de natură, oferă o multitudine de stimulări, îi implică și îi determină să gândească mai bine.
sursa