joi, 11 iunie 2015

Ora de culcare influențează greutatea copilului

Ca părinți, ne dorim ca micuții noștri să beneficieze de un somn sănătos, care să-i ajute din toate punctele de vedere. Cu siguranță că nu știați până acum că mai multe ore de somn pot contribui și ele la menținerea unei greutăți corporale în limite normale. Concluzia aparține unui studiu recent efectuat în SUA, rezultatele sale bazându-se pe următorul fapt: preșcolarii care se culcă devreme seara sunt mai puțin predispuși riscului de a deveni obezi în adolescență. Să vedem în ce constă studiul respectiv.
Sarah Anderson, profesor de epidemiologie (ce colaborează cu Universitatea din Ohio) și autoare a unui studiu apărut în cadrul „Journal of Pediatrics", promovează următoarea idee: culcatul devreme îi va proteja pe cei mici de obezitate. Mai exact, Anderson este de părere că preșcolarii ce se culcă încă de la ora 8 seara au mai puține șanse să aibă probleme cu greutatea 10 ani mai târziu.

Pentru a analiza relația dintre ora de culcare a preșcolarilor și greutatea pe care o vor aceștia în adolescență, studiul a avut la bază un grup de 977 de copii din SUA. De altfel, ideea unui asemenea studiu a venit în urma unei statistici îngrijorătoare: procentul tot mai ridicat de copii și adolescenți supraponderali și obezi din această țară. În plus, așa cum au explicat autorii acestui studiu, obezitatea se leagă și de un risc mai mare ca acești copii să se confrunte, pe parcursul vieții, cu maladii cardiovasculare sau cu diabet.
Copiii incluși în acest studiu au fost împărțiți în 3 categorii: cei ce au fost culcați la ora 8 seara sau chiar mai devreme, cei ce s-au culcat la ora 9 și unii care s-au culcat după ora 9. De asemenea, s-a luat drept reper vârsta de 4 și jumătate (mamele copiilor de această vârstă au raportat ora de culcare a copiilor lor, din fiecare zi a săptămânii), dar și vârsta de 15 ani (ca vârstă la care adolescenților li s-a controlat greutatea).



Concluziile studiului au fost următoarele: doar 10% dintre adolescenții ce au fost culcați în copilărie la ora 8 sau mai devreme au devenit obezi, 16% dintre cei ce au fost culcați între orele 8 și 9 erau obezi ca adolescenți și un procent mai mare (cam 23%) dintre cei ce s-au culcat după ora 9 se confruntă cu obezitatea ca adolescenți.

Iată de ce conducătorii acestui studiu și nu numai insistă asupra dobândirii deprinderii preșcolarilor de a adormi înainte de ora 9 seara. Desigur, așa cum recunoaște și doctor Anderson, copiii nu vor adormi întotdeauna de îndată ce sunt puși în pat. Dar dacă le va intra în reflex să știe că ora 8 este ora la care trebuie să se culce, treptat nu vor mai protesta și vor adormi curând după ce ajung în pat.

În plus, experții spun că numai părinții sunt cei care trebuie să țină cont de această regulă și, deși sunt tentați să fie implicați în tot felul de activități, acest fapt să nu împingă și ora de culcare a copilului tâziu în noapte. Numai așa copiii vor avea parte de orele de somn atât de necesare.

Nu în ultimul rând, chiar și cei care nu au fost implicați în studiul menționat sunt de aceeași părere: „Iată cum o oră poate face diferența", spune Dr. Shalini Paruthi, unul dintre directorii „The Sleep Medicine and Research Center" (spitalul St. Luke's din Saint Louis). Cu cât un copil va avea parte de mai multe ore de somn, cu atât acest lucru îi va aduce mai multe beneficii pe viitor, inclusiv cele legate de păstrarea greutății corporale în limite normale.