Ești perfect conștientă cât de minunat este să aduci pe lume un al doilea copil. De-acum știi cum vor decurge lucrurile și ești, desigur, mult mai relaxată. Îți propunem să te destinzi puțin alături de noi citind 10 lucruri pe care nu ți le spune nimeni despre al doilea copil. Evident, presarate cu un strop de umor.
1. Îți vei aminti că ești gravidă abia în săptămâna 37
Îți mai amintești de toate acele lucruri care te consumau în timpul primei sarcini? Bagajul pentru maternitate, îmbrăcămintea pentru bebeluși, decorarea camerei, cursurile prenatale ș.a.? Toate acestea par îngropate undeva departe, într-o eră demult apusă. Vei fi prea ocupată să ștergi dâra de urină de pe podea aflată chiar lângă o bucată de mâncare strivită de primul născut ca să realizezi că în tine se dezvoltă un al doilea urmaș. Când ești întrebată de planul tău pentru naștere, vei răspunde că habar nu ai. Mai e cale lungă până atunci.
2. Ai impresia că îți vor fi de ajutor lucrurile rămase de la primul
Este doar o iluzie. Căci în momentul în care vei extrage din debara jucăriile, premergătorul, hăinuțele păstrate pentru a le folosi cu cel de-al doilea copil, iar primul va da cu ochii de ele, această fantezie va lua sfârșit extrem de rapid. În mod evident va părea nespus de încântat să le revadă (deși pe multe dintre ele nu le-a atins vreodată), de-abia lăsându-l pe cel mic să pună mâna pe ele.
3. Te vei simți vinovată
Într-o bună zi sau seară, în timp ce vei citi sau vei colora alături de copil, vei realiza subit că venirea pe lume a celui de-al doilea membru minor al familiei îl va pune pe primul complet în umbră. Iar tu vei ajunge inevitabil să-i distrugi viața, să îl abandonezi și să destrami fericita familie pe care o ai deja. Nu este cazul, căci cel de-al doilea născut va aduce bucurie și încântare în viețile tuturor, dublând mâzgălelile de pe pereții casei. Dar și aceasta este o bucurie, nu-i așa?!
al doilea copil
4. Vei uita cum să faci toate lucrurile pentru nou-născuți
Ne referim aici la scaune verzui și apoase, căderea buricului, prima băiță, inițierea alăptării etc.. Ți se va părea o muncă de Sisif să înțelegi cum se prind capsele de la primul body pe care l-ai primit cadou de cea mai bună prietenă. Chiar dacă nu a trecut așa de mult timp de când ai născut, pare totul cumva rupt dintr-o altă viață.
5. Aceleași lucruri care te enervau anterior vor reveni acum în forță
Trezirea din oră în oră în timpul nopții, încercarea de a te dumiri ce biberon va accepta copilul sau ce scutece absorb mai bine, regresia în somn de la vârsta de 4 luni când ajunge să renunțe la odihna neîntreruptă (de care, de ce să nu recunoști, chiar te bucurai) și ajunge să semene cu un student în timpul sesiunii. Toate acestea erau groaznice atunci și sunt și acum. Însă bonus, acum nu mai poți moțăi la ora 10 dimineața pentru că cel mare se holbează la tine, vrea neapărat un iaurt cu fructe și să se joace.
6. Vei fi cu 110% mai relaxată cu privire la... absolut orice
Ai uitat să îi faci baie copilului aseară. Și ce dacă?! Nu îi place să stea pe burtică? Nu-i nicio problemă, are tot restul vieții la dispoziție să facă asta. A stat în cărucior o oră fără păturică și era răcoare afară? Trăiește omul și pe muchie de cuțit, ce să facă... Pragurile în dezvoltare nici măcar nu le mai conștientizezi, nu că nu te-ar interesa, dar nu mai ai efectiv timp să le analizezi. Toată viața de mamă este acum... la pătrat.
7. Proaspeții părinți te vor scoate din minți
Nimic nu este mai enervant pentru un părinte care are al doilea copil decât unul care are unul singur, nervos și excesiv de zelos. Evident că și tu erai la fel în urmă cu câțiva ani. Dar acum te îngrozești amintindu-ți cum publicai trei postări distincte în care cereai recomandări despre saci de dormit din bumbac organic. Devenind un părinte experimentat, acumulezi o doză de înțelepciune, înțelegând că nimic de genul acesta nu contează de fapt. Nu le spune însă celor care sunt părinți pentru prima oară!
8. Primul născut te poate urî un pic
Este inevitabil că tu și cel de-al doilea copil veți deveni atașați, prin suptul la sân sau hrănirea cu biberonul. Prin urmare, primul născut se poate simți exclus sau se va atașa de partener și îți va ignora existența. Poate fi chiar crud cu tine, aruncându-ți diverse acuzații cum ar fi, de exemplu, că ești cea mai rea mamă din lume (ferice de cei cu copii care nu au învățat încă să vorbească..). Însă nu te îngrijora, ca orice alt lucru legat de statului de părinte, și asta va trece.
al doilea copil
9. Îți va păsa mai puțin de părerile celor din jur
Când erai părinte pentru prima dată erai îngrozită de modul în care te priveau alți părinți (te simțeai teribil dacă vecina de la cinci te prindea pe picior greșit, de exemplu când îi dădeai să guste bebelușului din porția ta de sarmale). Însă acum ai devenit mai încrezătoare și mai conștientă de rolul tău ca părinte. Până la urmă este un lucru bun, că nu mai cauți aprobarea celorlalți și vei fi mai deschisă la sugestii. Nici tu la rândul tău nu vei mai judeca atât de aspru părinții din jur.
10. Copiii își vor ține de urât unul altuia când vor crește și viața ta va deveni mult mai simplă
Știi că toată lumea susține că televizorul este cel ai bun babysitter pentru copil? Adevărul este că cei mici sunt asta, unul pentru altul. Într-o zi curând se vor trezi amândoi la ora 6:45 dimineața și, în loc să îți strige numele năpustindu-se în dormitor, se vor trezi pe rând și vor citi/se vor juca împreună, lăsându-te să mai moțai puțin. Evident, nu mult, căci te vei trezi panicată la ora 8 întrebându-te ce s-o fi întâmplat cu ei. Relaxează-te! Tot ce ai făcut ca părinte a condus spre acest moment minunat. Bucură-te de el! Îl meriți.
Nimic nu te poate pregăti pentru cum va fi viața ta cu cel de-al doilea copil, însă dacă cei mici vor fi apropiați ca vârstă, cu siguranță toată lumea te va asalta cu tot felul de avertizări spunându-ți cât de greu îți va fi. Nu va fi ușor, dar nici așa de greu precum crezi.
sursa
joi, 12 noiembrie 2015
vineri, 9 octombrie 2015
8 motive bazate pe știință pentru a-ți lăsa copilul să se joace afară mai des
Într-o epocă în care activitățile desfășurate în casă sunt diverse și îi acaparează constant pe copii, devine din ce în ce mai dificil să îi convingem pe cei mici să iasă afară la joacă. Iată aici 8 motive bazate pe știință care îți demonstrează ce beneficii conferă joaca afară.
Informații despre joaca afară
În perioada anilor 1980 biologul Edward Wilson din cadrul Universității Harvard a propus o teorie denumită biofilie, conform căreia oamenii sunt atrași instinctiv către mediul lor natural. Însă părinții ajung în prezent să se îndoiască de acest adevăr deoarece copiii par să prefere jocul în casă, stând pe canapea sau pe scaun. Din punct de vedere statistic, un băiat sau o fată din America petrece doar 30 minute într-un loc de joacă din exterior în fiecare zi; doar 6% dintre copiii cu vârsta între 9-13 ani se joacă afară într-o săptămână obișnuită.
Există o mulțime de motive pentru care copiii ar trebui să se joace afară, începând de la exteriorizarea creativității și a imaginației până la alergatul în voie, prin care de altfel își consumă în mod sănătos energia (respiră în primul rând aer curat), fără a vă îngrijora cu privire la murdărirea casei. Afară activitățile sunt prietenoase și, de obicei, de grup (se încurajează abilitățile sociale), natura constituind o sursă inepuizabilă de lucruri minunate de descoperit. De altfel, este evident că acei copii care se joacă afară sunt mai inteligenți, mai veseli, mai atenți și mai puțin anxioși decât copiii care petrec mai mult timp în interior. Iată o serie de motive fundamentate științific care demonstrează ce beneficii conferă organismului joaca afară.
1. Joaca afară îmbunătățește vederea
Un studiu prezentat de către Revista de Optometrie și Știință Vederii a relevat faptul că acei copii care petrec timp afară dispun de o vedere mai bună la distanță comparativ cu cei care se joacă în principal în interiorul casei. De asemenea, în anul 2014 cercetătorii de la Universitatea din Ohio au demonstrat că expunerea la lumina naturală reduce riscul de miopie la copii; sunt indicate cel puțin 14 ore pe săptămână.
2. Joaca afară crește gradul de atenție
Studiile științifice (desfășurate de Universitatea din Illinois) au demonstrat că mediul exterior pare să reducă simptomele de ADHD la copii. Expunerea la un cadru natural prin intermediul activităților de tip after-school și de weekend pot fi extrem de eficiente în reducerea simptomelor de deficit de atenție în rândul copiilor. Activitățile din exterior au un impact pozitiv chiar și asupra copiilor mai mici de 5 ani. Un studiu din 2008 desfășurat de Universitatea din Michigan a descoperit că performanța memoriei și gradul de atenție au fost îmbunătățite cu 20% după ce subiecții au petrecut 1 oră în natură. 78% din educatorii implicați într-un studiu de amploare au susținut că acei copii care s-au jucat afară s-au putut concentra mai bine și au dat rezultate mai bune la clasă.
3. Joaca afară reduce nivelul de stres
Conform unei cercetări desfășurate în anul 2003 desfășurată de psihologi din cadrul Universității Cornell din New York a demonstrat faptul că un spațiu verde în jurul casei poate contribui la scăderea nivelului de stres resimțit de către copii. De fapt, este vorba mai degrabă despre faptul că evenimentele stresante par să nu aibă un impact psihologic la fel de ridicat în rândul copiilor care locuiesc în zone împrejmuite de natură în comparație cu copiii care trăiesc în zone unde accesul la natură este limitat. Iar impactul protector oferit de natură este cel mai important pentru copiii cei mai vulnerabili - aceia care experimentează cele mai ridicate nivele de evenimente stresoare. Există de asemenea Teoria Restaurării Atenției ce datează din 1995, conform căreia natura oferă și beneficii cognitive; aceasta are capacitatea de a reînnoi atenția după canalizarea energiei mentale în studiul pentru teste/examene, muncă pentru un proiect sau temă.
4. Joaca afară oferă organismului vitamina D
Conform Academiei Americane de Pediatri, o mulțime de copii suferă de deficiențe de vitamina D; aceasta dispune de mai multe beneficii pentru organism (ajută la asimilarea și depozitarea calciului și a fosforului), inclusiv protejarea copiilor de probleme ulterioare ale sistemului osos și imunitar, de diabet și chiar de boli cardiace. Lipsa sa poate conduce la binecunoscuta afecțiune rahitism. Carol Wagner, profesor de pediatrie la Universitatea de Medicină din South Carolina susține că din cauza modificărilor în stilul de viață și a folosirii cremelor de protecție solară, majoritatea populației demonstrează semne de deficiență (determinată prin măsurarea nivelurilor de vitamina D în sânge). Deși vitamina D poate fi primită sub formă de suplimente, corpul este capabil să o sintetizeze în urma expunerii la razele solare. Se recomandă expunerea zilnică la soare timp de cel puțin 10-15 minute (cu protecție solară adecvată în funcție de vârstă).
5. Joaca afară crește rezistența față de îmbolnăviri
Cu toate că mulți părinți se tem de acest lucru, iată că există o serie de studii științifice care au demonstrat că joaca în noroi îi ajută pe copii să rămână sănătoși. Bacteriile, virusurile și alte ingrediente din sol ajută de fapt la dezvoltarea creierului și a sistemului imunitar. Joaca în noroi poate îmbunătăți dispoziția copilului și reduce gradul de anxietate.
joaca afara
6. Joaca afară conferă un tonus muscular mai bun
Joaca afară crește tonusul muscular și contribuie la formarea unui corp activ și sănătos. Deoarece numărul copiilor obezi este în continuă creștere, alergatul, cățăratul, mersul, exploratul etc. contribuie la arderea caloriilor și la fortifierea corpului. Copiii au nevoie de 60 minute zilnic de activitate fizică moderată-viguroasă pentru a menține o greutate sănătoasă.
7. Joaca afară contribuie la o mai bună coordonare fizică
Joaca afară implică interacțiunea cu suprafețe inegale, pietre, crengi, menținerea echilibrului pe suprafețe precum pietriș, nisip și noroi. În acest fel, interacțiunea cu aceste elemente presupune coordonare, agilitate, dexteritate și o bună percepție a adâncimii.
8. Joaca afară conduce la rezultate școlare mai bune
Nu în ultimul rând, un raport recent de la Institutul de Medicină susține că acei copii care sunt mai activi demonstrează o atenție mai bună, au o viteză mai mare de procesare cognitivă și au rezultate mai bune la testele academice comparativ cu copiii mai puțin activi. Școlile care folosesc activități în aer liber și educație experiențială au demonstrat rezultate mai bune la studii sociale, limbi străine și matematică.
În concluzie, mediul exterior contribuie la clădirea încrederii, îi învață pe copii conceptul de responsabilitate față de natură, oferă o multitudine de stimulări, îi implică și îi determină să gândească mai bine.
sursa
Informații despre joaca afară
În perioada anilor 1980 biologul Edward Wilson din cadrul Universității Harvard a propus o teorie denumită biofilie, conform căreia oamenii sunt atrași instinctiv către mediul lor natural. Însă părinții ajung în prezent să se îndoiască de acest adevăr deoarece copiii par să prefere jocul în casă, stând pe canapea sau pe scaun. Din punct de vedere statistic, un băiat sau o fată din America petrece doar 30 minute într-un loc de joacă din exterior în fiecare zi; doar 6% dintre copiii cu vârsta între 9-13 ani se joacă afară într-o săptămână obișnuită.
Există o mulțime de motive pentru care copiii ar trebui să se joace afară, începând de la exteriorizarea creativității și a imaginației până la alergatul în voie, prin care de altfel își consumă în mod sănătos energia (respiră în primul rând aer curat), fără a vă îngrijora cu privire la murdărirea casei. Afară activitățile sunt prietenoase și, de obicei, de grup (se încurajează abilitățile sociale), natura constituind o sursă inepuizabilă de lucruri minunate de descoperit. De altfel, este evident că acei copii care se joacă afară sunt mai inteligenți, mai veseli, mai atenți și mai puțin anxioși decât copiii care petrec mai mult timp în interior. Iată o serie de motive fundamentate științific care demonstrează ce beneficii conferă organismului joaca afară.
1. Joaca afară îmbunătățește vederea
Un studiu prezentat de către Revista de Optometrie și Știință Vederii a relevat faptul că acei copii care petrec timp afară dispun de o vedere mai bună la distanță comparativ cu cei care se joacă în principal în interiorul casei. De asemenea, în anul 2014 cercetătorii de la Universitatea din Ohio au demonstrat că expunerea la lumina naturală reduce riscul de miopie la copii; sunt indicate cel puțin 14 ore pe săptămână.
2. Joaca afară crește gradul de atenție
Studiile științifice (desfășurate de Universitatea din Illinois) au demonstrat că mediul exterior pare să reducă simptomele de ADHD la copii. Expunerea la un cadru natural prin intermediul activităților de tip after-school și de weekend pot fi extrem de eficiente în reducerea simptomelor de deficit de atenție în rândul copiilor. Activitățile din exterior au un impact pozitiv chiar și asupra copiilor mai mici de 5 ani. Un studiu din 2008 desfășurat de Universitatea din Michigan a descoperit că performanța memoriei și gradul de atenție au fost îmbunătățite cu 20% după ce subiecții au petrecut 1 oră în natură. 78% din educatorii implicați într-un studiu de amploare au susținut că acei copii care s-au jucat afară s-au putut concentra mai bine și au dat rezultate mai bune la clasă.
3. Joaca afară reduce nivelul de stres
Conform unei cercetări desfășurate în anul 2003 desfășurată de psihologi din cadrul Universității Cornell din New York a demonstrat faptul că un spațiu verde în jurul casei poate contribui la scăderea nivelului de stres resimțit de către copii. De fapt, este vorba mai degrabă despre faptul că evenimentele stresante par să nu aibă un impact psihologic la fel de ridicat în rândul copiilor care locuiesc în zone împrejmuite de natură în comparație cu copiii care trăiesc în zone unde accesul la natură este limitat. Iar impactul protector oferit de natură este cel mai important pentru copiii cei mai vulnerabili - aceia care experimentează cele mai ridicate nivele de evenimente stresoare. Există de asemenea Teoria Restaurării Atenției ce datează din 1995, conform căreia natura oferă și beneficii cognitive; aceasta are capacitatea de a reînnoi atenția după canalizarea energiei mentale în studiul pentru teste/examene, muncă pentru un proiect sau temă.
4. Joaca afară oferă organismului vitamina D
Conform Academiei Americane de Pediatri, o mulțime de copii suferă de deficiențe de vitamina D; aceasta dispune de mai multe beneficii pentru organism (ajută la asimilarea și depozitarea calciului și a fosforului), inclusiv protejarea copiilor de probleme ulterioare ale sistemului osos și imunitar, de diabet și chiar de boli cardiace. Lipsa sa poate conduce la binecunoscuta afecțiune rahitism. Carol Wagner, profesor de pediatrie la Universitatea de Medicină din South Carolina susține că din cauza modificărilor în stilul de viață și a folosirii cremelor de protecție solară, majoritatea populației demonstrează semne de deficiență (determinată prin măsurarea nivelurilor de vitamina D în sânge). Deși vitamina D poate fi primită sub formă de suplimente, corpul este capabil să o sintetizeze în urma expunerii la razele solare. Se recomandă expunerea zilnică la soare timp de cel puțin 10-15 minute (cu protecție solară adecvată în funcție de vârstă).
5. Joaca afară crește rezistența față de îmbolnăviri
Cu toate că mulți părinți se tem de acest lucru, iată că există o serie de studii științifice care au demonstrat că joaca în noroi îi ajută pe copii să rămână sănătoși. Bacteriile, virusurile și alte ingrediente din sol ajută de fapt la dezvoltarea creierului și a sistemului imunitar. Joaca în noroi poate îmbunătăți dispoziția copilului și reduce gradul de anxietate.
joaca afara
6. Joaca afară conferă un tonus muscular mai bun
Joaca afară crește tonusul muscular și contribuie la formarea unui corp activ și sănătos. Deoarece numărul copiilor obezi este în continuă creștere, alergatul, cățăratul, mersul, exploratul etc. contribuie la arderea caloriilor și la fortifierea corpului. Copiii au nevoie de 60 minute zilnic de activitate fizică moderată-viguroasă pentru a menține o greutate sănătoasă.
7. Joaca afară contribuie la o mai bună coordonare fizică
Joaca afară implică interacțiunea cu suprafețe inegale, pietre, crengi, menținerea echilibrului pe suprafețe precum pietriș, nisip și noroi. În acest fel, interacțiunea cu aceste elemente presupune coordonare, agilitate, dexteritate și o bună percepție a adâncimii.
8. Joaca afară conduce la rezultate școlare mai bune
Nu în ultimul rând, un raport recent de la Institutul de Medicină susține că acei copii care sunt mai activi demonstrează o atenție mai bună, au o viteză mai mare de procesare cognitivă și au rezultate mai bune la testele academice comparativ cu copiii mai puțin activi. Școlile care folosesc activități în aer liber și educație experiențială au demonstrat rezultate mai bune la studii sociale, limbi străine și matematică.
În concluzie, mediul exterior contribuie la clădirea încrederii, îi învață pe copii conceptul de responsabilitate față de natură, oferă o multitudine de stimulări, îi implică și îi determină să gândească mai bine.
sursa
joi, 13 august 2015
Un calculator creează un program de somn care îți pregătește copilul pentru școală
Ca părinți, nu de puține ori ne punem următoarea întrebare: la ce oră ar fi cel mai bine să se culce micuții noștri în timpul școlii? În scopul de a ne ajuta să-i familiarizăm pe copii cu o nouă rutină de somn, după cele două-trei luni de culcat și de sculat târziu, compania „web-blinds.com" a creat un fel de calculator special. Datorită acestuia, ne va fi mai ușor să stabilim niște ore de culcare și de trezire, numai bune pentru ca „piticii" noștri să aibă parte de numărul de ore de somn specifice vârstei. Astfel, se vor putea trezi dimineața mai odihniți și mai pregătiți de programul de școală.
Pentru a-i obișnui din nou pe copiii lor să se culce seara la ore rezonabille, astfel încât aceștia să se trezească mai odihniți și mai pregătiți pentru programul de la școală, părinții se pot folosi de un calculator special, ce vizează crearea unui nou program de somn.
Se vor introduce în programul de calculator următoarele date:
• vârsta copilului
• ora la care se culca de obicei pe parcursul vacanțelor
• ora la care se trezește copilul în timpul vacanțelor
• data la care începe școala
• ora la care ar trebui să se trezească odată cu începerea școlii
După ce toate aceste date vor fi introduse, părinții vor putea afla care ar fi ora ideală la care copilul lor ar trebui să se culce seara, dar și ora la care ar trebui să se trezească, astfel încât să-i fie ușor să se deprindă cu o rutină de somn necesară în timpul școlii.
Desigur, programul poate fi aplicat și pentru reîntoarcerea la grădiniță. De pildă, dacă al tău copil are 4 ani, se culcă pe parcursul vacanțelor la ora 8 seara, se trezește la ora 9 dimineața și ar trebui să fie treaz la ora 7 dimineața pentru a putea merge la grădiniță, calculatorul îți va calcula reperele de care ar trebui să ții cont pentru ca micuțul să aibă un program de somn sănătos.
Iată și un alt exemplu: dacă un copil ar trebui să înceapa școala peste 17 zile, calculatorul sugerează faptul că în prima noapte (este luată în considerare prima noapte din perioada în care începe școala) acesta ar trebui să se culce seara la ora 7.58 și să se trezească la ora 8.52.
Compania explică faptul că programul ia în calcul următorul aspect: nevoia de somn a copilului depinde și de vârstă. Aceasta este cea care „dictează" numărul necesar de ore de somn, astfel încât micuții să se poată trezi odihniți și gata de o nouă zi de școală.
Nu în ultimul rând, „web-blinds.com" precizează că ideea de a concepe un calculator capabil să creeze un program de somn pentru copiii ce sunt la școala a venit și după ce s-a constatat faptul că alternanța dintre vacanțe și perioadele de școală schimbă și rutina de somn a unui copil. De aceea ar fi nevoie de un program de somn care să le permită copiilor să se adapteze mai ușor și mai rapid noului ritm impus de începerea școlii.
sursa
Pentru a-i obișnui din nou pe copiii lor să se culce seara la ore rezonabille, astfel încât aceștia să se trezească mai odihniți și mai pregătiți pentru programul de la școală, părinții se pot folosi de un calculator special, ce vizează crearea unui nou program de somn.
Se vor introduce în programul de calculator următoarele date:
• vârsta copilului
• ora la care se culca de obicei pe parcursul vacanțelor
• ora la care se trezește copilul în timpul vacanțelor
• data la care începe școala
• ora la care ar trebui să se trezească odată cu începerea școlii
După ce toate aceste date vor fi introduse, părinții vor putea afla care ar fi ora ideală la care copilul lor ar trebui să se culce seara, dar și ora la care ar trebui să se trezească, astfel încât să-i fie ușor să se deprindă cu o rutină de somn necesară în timpul școlii.
Desigur, programul poate fi aplicat și pentru reîntoarcerea la grădiniță. De pildă, dacă al tău copil are 4 ani, se culcă pe parcursul vacanțelor la ora 8 seara, se trezește la ora 9 dimineața și ar trebui să fie treaz la ora 7 dimineața pentru a putea merge la grădiniță, calculatorul îți va calcula reperele de care ar trebui să ții cont pentru ca micuțul să aibă un program de somn sănătos.
Iată și un alt exemplu: dacă un copil ar trebui să înceapa școala peste 17 zile, calculatorul sugerează faptul că în prima noapte (este luată în considerare prima noapte din perioada în care începe școala) acesta ar trebui să se culce seara la ora 7.58 și să se trezească la ora 8.52.
Compania explică faptul că programul ia în calcul următorul aspect: nevoia de somn a copilului depinde și de vârstă. Aceasta este cea care „dictează" numărul necesar de ore de somn, astfel încât micuții să se poată trezi odihniți și gata de o nouă zi de școală.
Nu în ultimul rând, „web-blinds.com" precizează că ideea de a concepe un calculator capabil să creeze un program de somn pentru copiii ce sunt la școala a venit și după ce s-a constatat faptul că alternanța dintre vacanțe și perioadele de școală schimbă și rutina de somn a unui copil. De aceea ar fi nevoie de un program de somn care să le permită copiilor să se adapteze mai ușor și mai rapid noului ritm impus de începerea școlii.
sursa
miercuri, 15 iulie 2015
Cum sa iti inveti copilul regulile de igiena si interventie pentru mici accidente
Copiii alearga mereu, se joaca si risca sa se raneasca, insa trebuie sa simta si sa stie ca mami e mereu acolo pentru ei. Te gandesti cel mai probabil cum sa il inveti pe copilul tau tot ce trebuie sa stie si ce are de facut in cazul in care nu esti langa el si se accidenteaza. Iata cateva mici reguli de igiena si intervientie in situatii de mici accidente.
Spalatul pe maini
Copilul tau trebuie sa stie ca spalarea corecta dureaza cam jumatate de minut. Poti sa-l inveti un cantecel sau o poezioara "de spalat pe maini" pentru a intelege mai bine si pentru a il ajuta sa se "cronometreze" singur. Micutul tau trebuie sa se sapuneasca bine, sa isi frece atat mainile (palmele, degetele, unghiile), cat si incheieturile pentru a fi complet curat.
Cel mic mai trebuie sa stie ca de fiecare data inainte si dupa masa trebuie sa se spele pe manute. Alte momente de retinut sunt dupa ce a fost la toaleta, dupa ce duce gunoiul, dupa ce a stranutat sau si-a sters nasul si dupa ce se intoarce acasa, oriunde ar fi fost plecat . Daca aveti un animal de companie, este bine ca toti membrii familiei sa se spele dupa ce l-au mangaiat sau s-au jucat cu el. Cu siguranta daca mami si tati respecta aceste reguli si copilul vede, ii va fi mult mai usor sa intre in rutina si sa urmeze exemplul parintilor.
Juliturile
julituriUneori copiii sunt asa de prinsi in jocul lor incat isi ignora micile julituri, insa mami e acolo sa aiba grija ca acestea sa nu ajunga la infectii sau cicatrici urate. Micutul tau trebuie sa stie ca aceste lovituri nu sunt o tragedie, dar trebuie sa invete sa nu le ignore si sa actioneze pentru a se vindeca cat mai rapid.
Explica-i ca daca vede ca i-a dat sangele, trebuie sa se opreasca din ce face si sa ceara ajutorul unui adult care ii va curata rana si i-o va pansa. El nu trebuie sa se sperie, ci doar trebuie sa inteleaga ca ii va ramane o cicatrice daca nu va apela la un adult sa il ajute. E important sa isi cunoasca limitele, de aceea e bine sa nu fie speriat de aceste julituri. Ajutorul tau poate veni prin discutii si daca ii pui in geanta un dezinfectat si un pansament pentru a le avea la indemana.
Spalatul pe dinti
Invata-l pe cel mic cat de important este sa se spele pe dinti, dar si cum sa o faca - pe ambele maxilare si de doua ori pe zi (dimineata si seara). Ai grija ca periuta sa aiba perii moi si schimb-o la fiecare trei luni, iar daca ai un prichindel mai marisor, poti sa ii arati si cum sa foloseasca ata dentara.
Spalatul pe dinti poate fi o activitate distractiva daca o faceti impreuna. In plus, obisnuieste-ti copilul de mic sa mearga la dentist, ca sa nu se teama de experienta.
Stranutul / tusea
Poate crezi ca stranutul sau tusea nu intra la regulile de igiena de baza, insa micutul tau trebuie sa invete de ce este de preferat sa stranute sau sa tuseasca intr-un servetel (preferabil de unica folosinta) si sa se fereasca de altii copii bolnavi.
Aceste mici invataminte pot evita imbolnavirea micutului tau si ii pot lasa zambetul pe buze.
sursa
Spalatul pe maini
Copilul tau trebuie sa stie ca spalarea corecta dureaza cam jumatate de minut. Poti sa-l inveti un cantecel sau o poezioara "de spalat pe maini" pentru a intelege mai bine si pentru a il ajuta sa se "cronometreze" singur. Micutul tau trebuie sa se sapuneasca bine, sa isi frece atat mainile (palmele, degetele, unghiile), cat si incheieturile pentru a fi complet curat.
Cel mic mai trebuie sa stie ca de fiecare data inainte si dupa masa trebuie sa se spele pe manute. Alte momente de retinut sunt dupa ce a fost la toaleta, dupa ce duce gunoiul, dupa ce a stranutat sau si-a sters nasul si dupa ce se intoarce acasa, oriunde ar fi fost plecat . Daca aveti un animal de companie, este bine ca toti membrii familiei sa se spele dupa ce l-au mangaiat sau s-au jucat cu el. Cu siguranta daca mami si tati respecta aceste reguli si copilul vede, ii va fi mult mai usor sa intre in rutina si sa urmeze exemplul parintilor.
Juliturile
julituriUneori copiii sunt asa de prinsi in jocul lor incat isi ignora micile julituri, insa mami e acolo sa aiba grija ca acestea sa nu ajunga la infectii sau cicatrici urate. Micutul tau trebuie sa stie ca aceste lovituri nu sunt o tragedie, dar trebuie sa invete sa nu le ignore si sa actioneze pentru a se vindeca cat mai rapid.
Explica-i ca daca vede ca i-a dat sangele, trebuie sa se opreasca din ce face si sa ceara ajutorul unui adult care ii va curata rana si i-o va pansa. El nu trebuie sa se sperie, ci doar trebuie sa inteleaga ca ii va ramane o cicatrice daca nu va apela la un adult sa il ajute. E important sa isi cunoasca limitele, de aceea e bine sa nu fie speriat de aceste julituri. Ajutorul tau poate veni prin discutii si daca ii pui in geanta un dezinfectat si un pansament pentru a le avea la indemana.
Spalatul pe dinti
Invata-l pe cel mic cat de important este sa se spele pe dinti, dar si cum sa o faca - pe ambele maxilare si de doua ori pe zi (dimineata si seara). Ai grija ca periuta sa aiba perii moi si schimb-o la fiecare trei luni, iar daca ai un prichindel mai marisor, poti sa ii arati si cum sa foloseasca ata dentara.
Spalatul pe dinti poate fi o activitate distractiva daca o faceti impreuna. In plus, obisnuieste-ti copilul de mic sa mearga la dentist, ca sa nu se teama de experienta.
Stranutul / tusea
Poate crezi ca stranutul sau tusea nu intra la regulile de igiena de baza, insa micutul tau trebuie sa invete de ce este de preferat sa stranute sau sa tuseasca intr-un servetel (preferabil de unica folosinta) si sa se fereasca de altii copii bolnavi.
Aceste mici invataminte pot evita imbolnavirea micutului tau si ii pot lasa zambetul pe buze.
sursa
joi, 11 iunie 2015
Ora de culcare influențează greutatea copilului
Ca părinți, ne dorim ca micuții noștri să beneficieze de un somn sănătos, care să-i ajute din toate punctele de vedere. Cu siguranță că nu știați până acum că mai multe ore de somn pot contribui și ele la menținerea unei greutăți corporale în limite normale. Concluzia aparține unui studiu recent efectuat în SUA, rezultatele sale bazându-se pe următorul fapt: preșcolarii care se culcă devreme seara sunt mai puțin predispuși riscului de a deveni obezi în adolescență. Să vedem în ce constă studiul respectiv.
Sarah Anderson, profesor de epidemiologie (ce colaborează cu Universitatea din Ohio) și autoare a unui studiu apărut în cadrul „Journal of Pediatrics", promovează următoarea idee: culcatul devreme îi va proteja pe cei mici de obezitate. Mai exact, Anderson este de părere că preșcolarii ce se culcă încă de la ora 8 seara au mai puține șanse să aibă probleme cu greutatea 10 ani mai târziu.
Pentru a analiza relația dintre ora de culcare a preșcolarilor și greutatea pe care o vor aceștia în adolescență, studiul a avut la bază un grup de 977 de copii din SUA. De altfel, ideea unui asemenea studiu a venit în urma unei statistici îngrijorătoare: procentul tot mai ridicat de copii și adolescenți supraponderali și obezi din această țară. În plus, așa cum au explicat autorii acestui studiu, obezitatea se leagă și de un risc mai mare ca acești copii să se confrunte, pe parcursul vieții, cu maladii cardiovasculare sau cu diabet.
Copiii incluși în acest studiu au fost împărțiți în 3 categorii: cei ce au fost culcați la ora 8 seara sau chiar mai devreme, cei ce s-au culcat la ora 9 și unii care s-au culcat după ora 9. De asemenea, s-a luat drept reper vârsta de 4 și jumătate (mamele copiilor de această vârstă au raportat ora de culcare a copiilor lor, din fiecare zi a săptămânii), dar și vârsta de 15 ani (ca vârstă la care adolescenților li s-a controlat greutatea).
Concluziile studiului au fost următoarele: doar 10% dintre adolescenții ce au fost culcați în copilărie la ora 8 sau mai devreme au devenit obezi, 16% dintre cei ce au fost culcați între orele 8 și 9 erau obezi ca adolescenți și un procent mai mare (cam 23%) dintre cei ce s-au culcat după ora 9 se confruntă cu obezitatea ca adolescenți.
Iată de ce conducătorii acestui studiu și nu numai insistă asupra dobândirii deprinderii preșcolarilor de a adormi înainte de ora 9 seara. Desigur, așa cum recunoaște și doctor Anderson, copiii nu vor adormi întotdeauna de îndată ce sunt puși în pat. Dar dacă le va intra în reflex să știe că ora 8 este ora la care trebuie să se culce, treptat nu vor mai protesta și vor adormi curând după ce ajung în pat.
În plus, experții spun că numai părinții sunt cei care trebuie să țină cont de această regulă și, deși sunt tentați să fie implicați în tot felul de activități, acest fapt să nu împingă și ora de culcare a copilului tâziu în noapte. Numai așa copiii vor avea parte de orele de somn atât de necesare.
Nu în ultimul rând, chiar și cei care nu au fost implicați în studiul menționat sunt de aceeași părere: „Iată cum o oră poate face diferența", spune Dr. Shalini Paruthi, unul dintre directorii „The Sleep Medicine and Research Center" (spitalul St. Luke's din Saint Louis). Cu cât un copil va avea parte de mai multe ore de somn, cu atât acest lucru îi va aduce mai multe beneficii pe viitor, inclusiv cele legate de păstrarea greutății corporale în limite normale.
Sarah Anderson, profesor de epidemiologie (ce colaborează cu Universitatea din Ohio) și autoare a unui studiu apărut în cadrul „Journal of Pediatrics", promovează următoarea idee: culcatul devreme îi va proteja pe cei mici de obezitate. Mai exact, Anderson este de părere că preșcolarii ce se culcă încă de la ora 8 seara au mai puține șanse să aibă probleme cu greutatea 10 ani mai târziu.
Pentru a analiza relația dintre ora de culcare a preșcolarilor și greutatea pe care o vor aceștia în adolescență, studiul a avut la bază un grup de 977 de copii din SUA. De altfel, ideea unui asemenea studiu a venit în urma unei statistici îngrijorătoare: procentul tot mai ridicat de copii și adolescenți supraponderali și obezi din această țară. În plus, așa cum au explicat autorii acestui studiu, obezitatea se leagă și de un risc mai mare ca acești copii să se confrunte, pe parcursul vieții, cu maladii cardiovasculare sau cu diabet.
Copiii incluși în acest studiu au fost împărțiți în 3 categorii: cei ce au fost culcați la ora 8 seara sau chiar mai devreme, cei ce s-au culcat la ora 9 și unii care s-au culcat după ora 9. De asemenea, s-a luat drept reper vârsta de 4 și jumătate (mamele copiilor de această vârstă au raportat ora de culcare a copiilor lor, din fiecare zi a săptămânii), dar și vârsta de 15 ani (ca vârstă la care adolescenților li s-a controlat greutatea).
Concluziile studiului au fost următoarele: doar 10% dintre adolescenții ce au fost culcați în copilărie la ora 8 sau mai devreme au devenit obezi, 16% dintre cei ce au fost culcați între orele 8 și 9 erau obezi ca adolescenți și un procent mai mare (cam 23%) dintre cei ce s-au culcat după ora 9 se confruntă cu obezitatea ca adolescenți.
Iată de ce conducătorii acestui studiu și nu numai insistă asupra dobândirii deprinderii preșcolarilor de a adormi înainte de ora 9 seara. Desigur, așa cum recunoaște și doctor Anderson, copiii nu vor adormi întotdeauna de îndată ce sunt puși în pat. Dar dacă le va intra în reflex să știe că ora 8 este ora la care trebuie să se culce, treptat nu vor mai protesta și vor adormi curând după ce ajung în pat.
În plus, experții spun că numai părinții sunt cei care trebuie să țină cont de această regulă și, deși sunt tentați să fie implicați în tot felul de activități, acest fapt să nu împingă și ora de culcare a copilului tâziu în noapte. Numai așa copiii vor avea parte de orele de somn atât de necesare.
Nu în ultimul rând, chiar și cei care nu au fost implicați în studiul menționat sunt de aceeași părere: „Iată cum o oră poate face diferența", spune Dr. Shalini Paruthi, unul dintre directorii „The Sleep Medicine and Research Center" (spitalul St. Luke's din Saint Louis). Cu cât un copil va avea parte de mai multe ore de somn, cu atât acest lucru îi va aduce mai multe beneficii pe viitor, inclusiv cele legate de păstrarea greutății corporale în limite normale.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)